içinde

MuhteşemMuhteşem

Temel Vitaminler Nelerdir ve Vitaminler Hakkında Neler Biliyoruz?

Vitaminler, vücudumuz için olmazsa olmaz bileşenlerdir. Bilindiği gibi sağlığımıza birçok fayda sağlamaktadır ve vücut mekanizmasını kolaylaştırarak, başka hiçbir besin maddesi tarafından gerçekleştirilemeyen işlevleri de yerine getirmektedir.

Çeşitli şekillerde tüketilebilen vitaminler temel olarak yediğimiz yiyeceklerden alınsa da takviye olarak alabilmek de mümkündür.

Temel Vitaminler

A Vitamini veya Retinol: Göz bozuklukları, akne, cilt bozuklukları ve enfeksiyonların tedavisinde ve ayrıca yaraların iyileşme sürecini hızlandırmada faydalıdır. Makula dejenerasyonunu ve kataraktı önlemeye de iyi geldiği bilinmektedir. Bir karotenoid olarak, saç sağlığını da iyileştirmeye yardımcı olabilmektedir.

B1 Vitamini veya Tiamin: Vücudun metabolizmasını, kan dolaşımını ve beyin gelişimini hızlandırırken beriberi, kalp hastalıkları ve hazımsızlığı önleyebilmektedir. B2 ve B3 vitaminleri ile birlikte, yüksek bunama veya Alzheimer hastalığı riski taşıyanlar için ekstra beslenmeye ihtiyaç duyan yaşlı hastalar için gereklidir.

B2 Vitamini veya Riboflavin: Vücudun metabolik aktivitesini, bağışıklığını ve sinir sistemini iyileştirirken katarakt, cilt bozuklukları ve anemi tedavisine yardımcı olur.

B3 Vitamini veya Niasin: Halsizlik, hazımsızlık, cilt bozuklukları, migren, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, yüksek kan kolesterolü, diyabet ve ishali azaltabilmektedir.

B5 Vitamini veya Pantotenik Asit: Stresi azaltabilir ve artriti, enfeksiyonları, cilt bozukluklarını, saçın beyazlamasını ve yüksek kolesterol seviyelerini tedavi edebilir.

B6 Vitamini veya Piridoksamin: Diyabet, basur, kasılmalar, sabah bulantısı, aşırı regl kanaması, stres, uykusuzluk ve taşıt tutmasının tedavisinde faydalıdır. Ayrıca vücuttaki homosistein seviyelerinin düşürülmesiyle de ilişkilidir.

B7 Vitamini veya Biotin: Cilt bozukluklarını tedavi edebilir, vücudun metabolizmasını iyileştirebilir ve saç sağlığını iyileştirebilir.

B9 Vitamini veya Folik Asit: Anemi, hazımsızlık, ladin, anormal beyin büyümesi, cilt bozuklukları ve gut hastalığına karşı çok güçlü bir araçtır ve aynı zamanda kırmızı kan hücresi oluşumunu arttırır. Esas olarak nöral tüp defektlerinin önlenmesi ile ilişkilidir ve homosistein seviyelerinin inhibe edilmesi, dolayısıyla koroner kalp hastalıklarına karşı koruma ile ilgili olarak giderek daha fazla çalışılmaktadır.

B12 Vitamini veya Siyanokobalamin: Anemi, sigara kullanımı, hamilelik, karaciğer rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları ve ağız ülserlerinin semptomlarını ve yan etkilerini azaltabilmektedir. Yeterli miktarda B6 ve folik asit ile birleştirildiğinde ise, B12, felç dahil çeşitli kalp rahatsızlıklarına karşı savunmada önemlidir.

C Vitamini veya Askorbik Asit: Çeşitli göz rahatsızlıkları, kanser, iskorbüt, soğuk algınlığı, enfeksiyon, şeker hastalığı, stres, yüksek kan kolesterolü, kalp hastalığı, kanser, yüksek tansiyon, böbrek rahatsızlıkları, iç kanama, basur, kornea ülseri, iltihaplanma ve kurşun zehirlenmesine karşı koruyucudur ve aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. Son yıllarda bilişsel gerileme ve serebrovasküler hastalıkların önlenmesi ile de ilişkilendirilmiştir. C vitamini vücudumuzdaki en güçlü ve gerekli antioksidanlardan biridir.

D vitamini: Raşitizm, artrit, diş çürümesi, diyabeti tedavi eder ve osteoporozu önler. Kemik onarımı, bağışıklığın güçlendirilmesi ve kan basıncının düşürülmesi için çok faydalıdır. D vitamini, osteoartritten muzdarip hastalarda farklı kanser türlerinin önlenmesiyle bağlantılıdır.

E Vitamini veya Tokoferol: Yaşlanma karşıtı özellikleri nedeniyle cilt bakımında ve kan dolaşımını iyileştirmenin ve kalp hastalıklarına, kısırlığa ve beyin fonksiyon bozukluğuna karşı koruma sağlamanın bir yolu olarak sıklıkla kullanılır. Ayrıca menopoz semptomlarından, ağrılı regl döngülerinden ve göz rahatsızlıklarından kurtulma sağlayabilmektedir.

K vitamini: İç kanamayı, safra tıkanıklığını, osteoporozu, regl ağrılarını önleyen çok önemli bir vitamindir. Diğer faydaları arasında kan pıhtılaşmasını, kemik metabolizmasını, sinir sinyallerini iyileştirme ve böbrek taşlarını önlemede etkilidir.

Editör: Ayşe Tunç – 01.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Ayşe Tunç tarafından yazıldı

Gıda Mühendisi
AÜ Medya ve İletişim

Makale YazarıVideo YapımcısıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hangi Starbucks İçeceğini İçmen Gerektiğini Söylüyoruz!

    Hangi Muhteşem Yüzyıl Sultanısın?