3, 2, 1… İleride bir gün ondan geriye sayıp yeni yıla girdiğinizde en yakın arkadaşlarınızın birer robot olma olasılığını düşünür müsünüz?
Dijital bir çağda geleceği değiştiren, yönlendiren pek çok icat yapıldı yapılmaya da devam ediyor. İçlerinden biri var ki buna makine diyoruz hayatımızı çok ileri bir seviyeye taşıdı. Makinelerin icadı ile birlikte zamandan ve insan gücünden tasarruf sağlamış insanoğlu, bir değil onlarca adım ile geleceğe doğru atılım yaptı. Bu sürecin daha ne kadar ilerletilebileceği tartışmaları sürerken ortaya fütürist bir bakış açısıyla ölümsüzlük fikri çıktı.
Transhümanizm, tüm bilim ve teknoloji birikimi ışığında insanın geleceğini ve pekala ebediyetine kafa yoruyor. Sahiden, ortalama 80 yıl yaşayan biz insanlar için çok daha uzun süre yaşamak mümkün mü? Bir nevi ölümsüzlüğü düşleyebilir miyiz?
2018 Wellcome Kitap ödülü sahibi gazeteci yazar Mark O Connell, Türkçe’de Domingo yayınlarından çıkmış olan ‘Makine Olmak’ isimli kitabında bir takım felsefi sorgulamalara kapı açıyor. Acaba ölümsüz olmak insanın tek amacı mıdır? Bunun için veya bunun uğruna neler yapılmıştır? Geçmişten günümüze bilimin, teknolojinin macerası ve buna ortak olanlar nereye kadar gidecek? Bunun gibi daha pek çok sorunun cevabı bu sıra dışı kurguda okurlara sunuluyor.
İnsanların, makine üretmek ve onları kendileri için bir kul(robot) haline getirmek yerine makinenin gücüyle bedeni beslemek, ona entegre olmak fikri neden akıllarına gelmez ki? Biohacking hareketi, Transhümaniz akımı ve fütüristler kısacası ünlü ütopyacılar burada.
Yeni, ufuk açıcı meselelerle ilgilenenler için keyifli bir okuma olacak Makine Olmak, özetle son zamanların popüler bilim kitaplığındaki en nitelikli eserlerden biri olarak ön plana çıkıyor
Editör: Fatih Düz – 10.07.2022
Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!
Aslında zaman geçtikçe daha da makineleştiğimiz ortada