içinde

Beyaz Gürültü

Daha önce duyup duymadığınızı sorgulatacak bir tabir bu.

Argoda boş konuşmak, hiç bir anlam ifade etmeyen sözler söylemek gibi durumlarda kullanılan bir sözü yani kuru gürültü ifadesini duyduk. Özellikle tartışma ortamlarında bu söz karşı tarafı yıldırmak için birebir.  Fakat öğrendim ki gürültünün başka ton ve renkleri var. İşte, boş yere yaygara çıkaran yani kuru gülrültü yapandansa gerçekten gürültü yapanlara ve bunlardan rahatsızlık duyanlara gelsin beyaz gürültü.

Normal algımız belli bir frekans düzeyindeki sesleri hoş karşıyor. Frekansın aralığına göre seslerin kimini duymuyor, kimini ise olması gerekenden yüksek algıladığımız için gürültü olarak addediyor. Özetle duyu organımız olan kulağımıza iyi gelenler hoş seda, kötü gelenler gürültü, tantana…

Beyaz gürültü, farklı frekanstaki seslerin armonisi diyebiliriz. Hem alçak hem de yüksek frekanstaki seslerin tek bir tınıda güzel bir ritim ile uyum sağlaması olarak açıklanıyor. Özellikle anne karnındaki bir bebeğin dünyanın gürültüsünü bir ninni gibi dinlemesi olayına binaen ‘beyaz’ sıfatı layık görülmüş. Bebekler dünyaya geldiklerinde, diğer ‘beyaz gürültü’ler sayesinde sakinliklerini koruyormuş. Merak edecek olanlar için fön sesi, rüzgar sesi, sağanak yağmur sesi gibi sesleri dinleyerek beyaz gürültüye maruz kalabilir ve bir müddet kendinize rahatlık sağlayabilirsiniz.

Editör: Oğuz Yılmaz – 10.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Muhammed Bayar tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sessiz Kavgalar

    Eski Bayramlar ve Eskimeyen Bayramlar