içinde

Pomodoro Tekniği: Etkili Bir Zaman Yönetim Aracı

İşlerin zamanında yapılması birçoğumuzun hedefidir. Hiçbir şey bir iş gününün sonunda “Yapılacaklar” listesindeki öğeleri işaretlemek kadar keyif vermez. Ancak, birçoğumuzun aile üyelerine bakarken evden çalışmayı veya bir işyerinde yaygın olan sosyal etkileşimlerin rahatlaması olmadan tecrit halinde çalışmayı öğrendiği şimdiki gibi benzeri görülmemiş bir zamanda görevleri tamamlamanın zor olduğunu kabul edelim. Bu size tanıdık geliyorsa, belki de Pomodoro tekniği işinize yarayabilir.

Pomodoro Tekniği, 1980’lerin sonunda Francesco Cirillo arafından geliştirilen bir zaman yönetimi yöntemidir. Pomodoro tekniği, planlı molalarla odaklanmış çalışma için basit ama etkili bir araçtır. Francesco Cirillo, 1980’lerin sonlarında, üniversite öğrencisiyken kullandığı domates şeklindeki zamanlayıcıdan sonra, domates anlamına gelen “pomodoro” terimini ortaya attı. Peki, nasıl çalışır? Bir pomodoro aralığını adım adım inceleyelim:

  1. Yapacağınız ödevi/işinizi seçin
  2. Zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarlayın
  3. Zamanlayıcı çalana kadar çalışın
  4. Beş dakikalık bir mola verin
  5. Her dört pomodoro aralığı için daha uzun molalar verin (15 ila 30 dakika)

Görevlerinizi tamamlamak için günde kaç tane pomodoro aralığına ihtiyacınız olduğunu planlamanıza yardımcı olur. Gerekli sayıda aralığı tamamlayın ve işte, çalışmanızı önceden planlanmış bir zaman diliminde tamamladınız. Mola sürenizi kısa bir yürüyüş yapmak, bir aile üyesini kontrol etmek, bir arkadaşınızı aramak, gerinmek, meditasyon yapmak, derin nefes almak, karalamak, su şişenizi doldurmak veya sizi mutlu eden herhangi bir şey yapmak için kullanın.

Şimdi, fiili uygulamada, 25 dakikalık çalışma/5 dakikalık mola sizin için çalışmayabilir. Bu durumda, işe yarayan bir zaman çerçevesi bulun. Buradaki fikir, kesintisiz odaklanmış çalışma ile daha büyük görevleri daha küçük olanlara bölmek ve ardından zihninizi rahatlatmak için molalar vermektir. Verimli çalışma için düzenli molalar önemlidir. Her pomodoroyu bitirdikten sonra, bir başarı duygusu hissedeceksiniz. Ayrıca üretkenliğinizin bir planını da elde edeceksiniz.

Saati ayarlamak için dijital dikkat dağıtıcılardan kaçınmak için bir mutfak zamanlayıcısı önerilir, ancak birçok uygulama mevcuttur. Seçtiğiniz zamanlayıcıyı bulduktan sonra, planlı molalarla odaklanmış çalışma, dikkat dağıtıcı unsurların sınırlandırılmasına ve bu “Yapılacaklar” listesindeki birkaç öğenin daha işaretlenmesine yardımcı olabilir.

Editör: Oğuz Yılmaz – 09.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Unutulan 3. Sayfa İzleri

    Elon Musk, Twitter’ı Satın Alma Anlaşmasını Feshetmek İstiyor