içinde

Daktilolar nasıl yapıldı?

20.yüzyılın gelişiyle birlikte hemen hemen herkesin ev, okul ve ofisinde bir daktilo bulunduğu bilinmektedir. Böylesi mekanik bir alet, insanların tek tip, anlaşılır, düzgün ve en önemlisi hızlı yazmasını sağlamıştır.

Daktiloların üzerindeki her tuş kaldıraçlı bir çekiç ile ucundaki ilgili sayı veya harfin basılı olduğu metal bir demir çubuğa bağlıdır. Tuşa basıldığında kaldıraç çekici kağıda doğru iter. Kağıdın önünde ise ince mürekkepli şerit  vardır; bu şerit, kağıt ve çekiç arasında yükselir, bu sayede her çekiç vurduğunda yazılan sembolün mürekkep halindeki görüntüsü arkadaki kağıda çıkar.

Daktilonun tuş mekanizması ise kağıdı taşıyan düzenekle birlikte çalışır. Her basıldığında, harfler birbirinin üzerine gelerek çakışmasın diye kağıt, bir karakter genişliği kadar hareket eder. Bazı daktilolarda ise kağıdın kenarına yaklaşıldığında, daktilografı uyarmak için bir zil çalar. Ancak kaldıracı tekrar pozisyonlamak gerekir. Bu da makinenin yanındaki kaldıracı kullanarak olmaktadır.

Tasarlanmış ilk daktiloların yalnızca kullanıcının parmak kuvvetiyle çalıştığı bilinmektedir ancak daktilo modelleri geliştikçe elektronik motorlar sayesinde tuşlara uygulanan küçük kuvvet ve dokunuşlar yeterli olmuştur. Daktilo, günümüzdeki gelişmiş tablet, bilgisayarlara göre daha basit işlediğinden, bugün hala bazı kullanıcıların tercihi olmuştur.

Peki bu mekanizmanın mucidi kimdir?

Daktilo, 1867 yılında Amerikalı mucit Christopher Sholes tarafından icat edilmiştir.

Christopher Latham Sholes (D.14 Şubat 1819 – Ö.17 Şubat 1890) 1867 yılında gerçek anlamda ilk daktiloyu ve günümüzde halen kullanılan Q kalvyeyi icat eden Amerikalı mucit.

Christopher Sholes, boş zamanlarının çoğunu icat yaparak geçiriyordu. Arkadaşı Carlos Glidden ile bir numaralama makinesi icat etti. Daha sonra bu makineyi harf basma makinesine dönüştürmeye karar verdiler. Bugün kullandığımıza benzer bir klavye tasarladı ancak icatlarından çok para kazanamadığı için icadını Remington and Sons adlı bir şirkete sattı.

Bu şirket 1874 yılında ilk ürettikleri daktiloyu sattılar. Kısa sürede daktilo çok yaygın hale geldi.

Editör: Fatih Düz – 09.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Melis Demir tarafından yazıldı

TestçiListe UstasıMakale YazarıAnketörÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Dört boyutlu madde bulundu: Zaman Kristalleri

      İngiltere Haftada 4 Gün Çalışma Denemesi Yapacak