içinde

HavalıHavalı

MK-II ‘Aurora’ Uzay Uçağı, Roket Uçuşuyla Önemli Bir Dönüm Noktasına Ulaştı

MK-II ‘Aurora’ uzay uçağı, roket uçuşuyla önemli bir dönüm noktasına ulaştı

Yeni Zelanda, Hollanda ve ABD’de ofisleri bulunan Dawn Aerospace, 6 Nisan 2023’te Mk-II “Aurora” uzay uçağının ilk roketle çalışan uçuş kampanyasının tamamlandığını duyurdu. Uçuşlar, 29 ve 31 Mart 2023 tarihleri arasında Glentanner Havaalanı’ndan gerçekleştirildi.

Daha önce duymadıysanız, Dawn Aerospace dünyanın en hızlı büyüyen özel uzay şirketlerinden biridir ve müşterileri Avrupa, Asya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden gelmektedir. Kendilerini “yeşil” uzay itki tedarikçisi olarak adlandırırlar ve şu anda yörüngede 11 operasyonel uyduya sahipler.

Son testler öncesi, Mk-II “Aurora” yerine geçen jet motorları ile test edildi. Geçen haftaki testler, şirketin patentli roket motorlarıyla tamamlanan ilk testlerdi. Şirkete göre, tüm testler sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildi.

Mk-II “Aurora”, geleneksel bir jet gibi pistlere inip kalkabilen ve suborbital uzaya günlük birçok seyahat yapma potansiyeline sahip uzaktan kumandalı bir uzay aracıdır. Mk-II, ikinci aşama roketiyle 550 pound (250 kilogram) ağırlığında uyduyu yörüngeye yerleştirebilecek, araştırma projelerine ev sahipliği yapabilecek ve testler devam ederken bilimsel veri toplayabilecek bir konsepti temsil edecektir.

Gelecekte, ölçeklendirilmiş bir suborbital araçla günlük olarak çok sayıda uçuş, düşük yörüngeye yük taşınabilir hale gelebilir.

Dawn Aerospace CEO’su Stefan Powell, “İlk testlerde hızlı yeniden kullanılabilirliği göstermek, temel felsefemizin kanıtıdır ve roketle çalışan araçların ticari jet uçakları gibi işletilebileceğini doğrular. Bu gerçek, şu anda hızlı bir şekilde test yapmamıza olanak tanırken, gelecekte uzay erişiminin ekonomisini tamamen devrimleştirecek,” dedi.

“Bu uçuşlar, yıllar süren ekip çalışmasının zorlu bir sonucuydu ve Dawn Aerospace için tarihi bir başarıydı. Üç günde üç test gerçekleştirildikten sonra, Mk-II’nin şu anda operasyonda bulunan en hızlı tekrar kullanılabilir roketle çalışan uçak olduğuna inanıyoruz,” dedi.

Uçuşlar, en yüksek hız veya yüksekliği hedeflemek yerine, roket motoru gibi temel sistemleri ve yetenekleri doğrulamayı amaçlamıştır. Gelecekteki testler, “artan” bir strateji izleyerek hız ve yüksekliği kademeli olarak artıracaktır. Mk-II Aurora, ticari operasyonlarda 62 mil (100 km) yüksekliğe ulaşacak ve bir günde iki uçuş gerçekleştirebilen ilk araç olmayı hedefleyerek tamamen ve hızlıca tekrar kullanılabilir bir ilk aşama roketini temel atacaktır.

İlk uçuşlar, 6.000 fit (1.829 metre) yükseklik ve 170 knot (195 mil/saat veya 314 kilometre/saat) hız gibi jet itki ile gerçekleştirilen önceki test uçuşlarına benzer bir irtifa ve hız elde etti. Mk-II Aurora programını tamamladıktan sonra, Dawn Aerospace, ikinci aşaması kullan-at olan ve suborbital uçuşta 1 tondan fazla yük taşıyabilen veya 551 lbs (250 kg) uyduyu düşük yörüngeye gönderebilen Mk-III’ü iki aşamalı bir yörünge aracı haline getirmeyi planlamaktadır.

Powell, “Endüstrimizin büyük bir karbon ayak izi, yakıt verimliliği değil, roket üretiminde oluşturulmaktadır. Mk-III orbital aracımız, %96 oranında tekrar kullanılabilir şekilde tasarlanmıştır. Bu, sürdürülebilir ve geleceğe uygun bir uzay endüstrisi vizyonumuzu gerçekleştirmek için anahtardır,” dedi.

Editör: Doruk Adakoğlu – 10.04.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İklim değişikliği hava modellerini değiştirdikçe ABD kıyılarını vuracak daha kötü kasırgalar, çalışmayı öngörüyor

    İklim Değişikliği, Daha Kötü Kasırgaları ABD Kıyılarına İtiyor

    Ben Bir Malım | I am an Idiot | Behçet Yalın Özkara | TEDxIzmit