içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Mitolojik Yaratık Saunlar ve Satirler'in Farkları

Mitolojiyle ilgileniyorsanız, faunlar ve satirleri duymuş olabilirsiniz. İlk bakışta, bu mitolojik yaratıklar benzer görünebilir, ancak birçok yönden farklıdırlar.

Her iki yaratığın kökenleri yakın ama aynı değil.

Faunlar Roma mitolojisindendir ve en popüler ve antik tanrılardan biridir. Romalıların tanımladığı gibi, yalnız, uzak ve vahşi yerlerde seyahat eden insanlarda korku uyandıran yaratıklardı. Ancak, bazıları onların ihtiyacı olanlara bir rehber olduğuna inanıyordu.

Faunların Satürn’ün torunu olduğuna inanılıyor. Şiirle ilgilidirler ve gece kabuslarından sorumludurlar. Faunların, peygamber olarak ve insanlara üzüm bağlarını nasıl ekeceklerini öğretmek için dünyayı dolaşan yarı tanrı Bacchus’un yoldaşı olarak iki farklı rolü olduğuna inanılıyordu. Diğerleri, ormanın tanrısı olan Faunus adında bir tanrıya ait olduklarını söylüyorlar.

Faunlar yarı insan, yarı keçidir, boynuzları vardır ve alt yarısı keçiye benzer, kıllı bacaklar, seğiren bir kuyruk ve toynaklardır. Sevimli yüzleri var. Pırıl pırıl gözleri, eğlenceli gülümsemeleri, sivri kulakları ve kıvırcık saçları sayesinde oldukça genç görünüyorlar.

Belden yukarısı, zayıf ve yakışıklı erkek vücutlarına sahip olan faunlar, herhangi bir kıyafet giymeyi sevmezler, ancak yaşadıkları ormandan gelen yaprak ve meyvelerden yapılmış taçlar giymeyi severler; bu taçları özellikle efsanevi partileri için giyerler.

Faunlar aptal, nazik ve alçakgönüllü varlıklardır. Masum bir kişiliğe sahip olduklarına ve eğlenmeyi ve oyun oynamayı sevdiklerine inanılır. Barışçıl ve sevgi dolu yaratıklardır.

Faunlar dürtüseldir ve içgüdüleriyle hareket eder. Kendilerini doğanın önemli bir parçası olarak algılarlar. Dürtüleri nedeniyle doğruyu yanlışı ayırt edemezler. Felsefi varlıklar değildirler ve doğal yaşamayı tercih ederler.

Ayrıca dans etmeyi ve dalga geçmeyi de severler; kendilerine daha uygun olacak şekilde uyur ve uyanırlar. Müziği, şiiri seviyorlar ve bu da onları bu alanlarda yetenekli yapıyor. Her türlü işi sevmezler ama çiftçilik ve avcılıkta iyidirler. Ek olarak, onlar şaraba olan sevgileri sayesinde büyük çobanlar ve şarap tüccarlarıdır.

Satirlerin ilk görünümleri MÖ 8. yüzyılda Yunan edebiyatındaydı. Hesiod, Strabo, Virgil ve diğerleri, satirlerin partileri ve işleri hakkında yazdılar. Kutlama ve şarap tanrısı Dionysos’un hizmetkarlarıdır.

5. yüzyıl civarında, satirler tiyatroda popüler hale geldi ve satirlerin drama hakkında komik bir efektle yorum yaptıkları. Bir noktada, Yunanlılar satirleri Romalılara teslim ettiler ve Romalılar onları faunlarla değiştirdikçe, insanlar burada satirleri ve faunları karıştırmaya başladılar. İkincisi daha çocuksu bir görünüme sahiptir ve doğaya ve tarıma daha bağlıdırlar.

Satirler daha insan görünümüne sahiptir, ancak hayvan kısımları atlara veya maymunlara benzer. Saçları kalın ve kıvırcık, kalın boynuzlu ve göğüslerinden aşağı dökülen sakalları var.

Satirlerin kısa yuvarlak burunları, uzun sivri kulakları ve at veya eşek kuyrukları vardır. Ayrıca çekici olmayan, sakar, iğrenç bir görünüme sahipler.

Satirler çok coşkulu varlıklardır, bu da onları Dionysos’un hizmetkarları olmak için mükemmel kılar. Şarabı, müziği, dansı ve kadınları severler. Partileri çılgıncadır ve bu, satirlerin vahşi, pervasız, yıkıcı davranışlara eğilimli olmalarından kaynaklanıyor olabilir.

Satirlerin doyumsuz bir şehveti vardır ve hayırı cevap olarak kabul etmezler; perilere ve ölümlülere yönelik birçok tecavüzün nedeni budur.

  • Faunların ve satirlerin boynuzları vardır. Faunlar onlarla birlikte doğarken, satirler onları kazanmak zorundadır.
  • Faunlar saf ve aptal, satirler ise bilge ve bilgili.
  • Faunlar nazik ve masumdur ama satirler yaramazdır.

Satir ve faun’un kullanımını edebiyatta, filmlerde, çizgi romanlarda ve oyunlarda bulabiliriz.

Faunlar

  • Narnia Efsanesi Günlükleri, Bay Tumnus.
  • Disney Filmi, Fantazi.
  • Spyro Video Oyunları, Elora.

Satirler

  • Narnia Efsanesi Günlükleri.
  • Percy Jackson ve Olimposlular Destanı, Grove Underwood.
  • Disney’in Herkül Filmi, Philoctetes.
  • Spyro’nun Öfkesi Video Oyunu
  • God of War II Video Oyunu.

Editör: Astropower – 18.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Avcılığın Turizmi Olur Mu?

    Sokak Hayvanları İçin Neler Yapabiliriz?