içinde

Zaman Yolculuğu: Teoriler, Paradokslar ve Olanaklar

Zaman yolculuğu, yüzyıllar boyunca romanlara veya bilim kurgu filmlerinin ilgisi konumunda olmuştur. Hatta bu konuyu bazı mitolojik masallarda bile bulabilirsiniz. Zamanda geriye gitmek veya geleceği görmek için zaman makineleri kullanan karakterlerle ilgili hikayeleri her zaman duymuşuzdur.

Kurgusal hikayeler zaman yolculuğunun kolay ve basit görünmesini sağlarken, aslında göründüğünden daha fazlasıdır çünkü bu durum açıklanamaz ve karmaşıktır.

Zaman Yolculuğu Kavramı

Zaman yolculuğu, zaman makinesi olarak bilinen varsayımsal cihaz kullanılarak zaman içinde çeşitli noktalar arasında hareket etme fenomeni olarak tanımlanabilir. Esas olarak kurgu ve felsefe alanlarıyla ilişkili olmasına rağmen, fizik kuantum mekaniği ile birlikte bir şekilde fizik tarafından desteklenmektedir.

Zaman yolculuğu fikri temel olarak zaman kavramı ile yönetilir. İnsanlar genellikle zamanın sürekli bir şey olduğuna inanırlar. Ancak Albert Einstein’ın Görelilik Teorisi zamanın aslında göreceli olduğunu ortaya koydu. Bu, bir gözlemcinin başka bir şeye göre ne kadar hızlı hareket ettiğine bağlı olarak zamanın hızlanabileceği veya yavaşlayabileceği anlamına gelir.

Einstein’ın öğretmeni Herman Minkowski, uzay ve zaman kavramlarına odaklanmıştı. Matematiksel model bir süreklilik içinde hem zaman hem de mekana katıldı. Bu da uzay ve zamanın asla diğeri olmadan var olamayacağı anlamına gelir.

Zaman Yolculuğu Paradoksları

Paradokslar kendileriyle çelişen şeylerdir. Aşağıda en yaygın zaman yolculuğu paradokslarından bazıları verilmiştir:

1. Kapalı Günlük Döngü

Etkisi ve nedeni, bir döngü oluşturan ve zaman çizelgesinin geçmişiyle dahili olarak tutarlı bir daire içinde çalışır.

Öngörme Paradoksu

Bu, bir yolcunun gerçekleşmesini durdurmaya çalıştığı bir olaya neden olmak için zamanda geriye gittiği durum olarak tanımlanır.

Bootstrap Paradoksu 

Ontolojik Paradoks olarak da bilinen bir bootstrap paradoksu, bir kişinin, bilgi parçasının, veya nesnenin ayırt edilebilir bir kökene sahip olmadığı ve yapılmadan var olduğu varsayılan sonsuz bir döngüye yol açan zamanda geri gönderilen nesne.

2. Tutarlılık Paradoksu

Bu, geçmişi değiştirme şansı ile ilgili olarak birkaç zaman çizelgesi tutarsızlığı yaratır. Bu ayrıca aşağıdaki kategorilere ayrılmıştır:

Büyükbaba Paradoksu

Paradoks, bir kişinin henüz büyükannesiyle tanışmadığı zamanda büyükbabasını öldürmek için zamanda geriye gittiği varsayımsal bir durumla ilgilidir.

Hitler Paradoksu 

Hitler’i öldürme paradoksu, Hitler’i öldürmek için geçmişe dönmek istemenizin nedenini ortadan kaldırır.

Polchinski’nin Paradoksu

Amerikalı bir fizikçi olan Joseph Polchinski, bir bilardo topunun, daha genç versiyonuyla çarpışmak ve içeri girmesini durdurmak için geçmişte diğer uçta ortaya çıkan bir solucan deliğine girdiği bir paradokstur.

Zaman Yolculuğu Olanakları

Hiç kimse zaman yolculuğunun var olup olmadığını ve hatta mümkün olup olmadığını kesin olarak söyleyemez. Bu, mevcut fizik bilgi ve yasalarına dayanarak, insanların zaman yolculuğu sürecine dayanamayacağı anlamına gelir. Tüm paradokslar çözülene kadar kuantum teorilerinde daha fazla gelişme gerekmektedir.

Editör: Doruk Adakoğlu – 12.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Geçmişi görmek mümkün. Bu bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Ancak dahil olup değiştirmek mümkün değil. Geçmişi nasıl göreceğiz diyorsanız yapmanız gerekeni söyleyeyim: Dünyadan uzaklaşmak. Evet hem de son hız hatta ışık hızından bile daha hızlı bir şekilde. Bildiğiniz üzere ışığın bir hızı var, mesela güneşe baktığınızda aslında güneşin 8 dakika evvelki halini görürsünüz. Bu da demektir ki güneşin, siz ona bakarken ki hali 8 dakika sonra görünecektir. Yani aslında 8 dakika geriye gitmektesiniz. Aynı şey dünya için de geçerli. Örneğin güneşin üzerinden bir teleskopla dünyaya baksak 8 dakika öncesini görürüz. Çünkü henüz güncel ışık güneşe ulaşmamıştır. İşte ışık yılı kavramı da burada devreye girer. Bir ışık yılı uzaklık şu demektir: ışık hızıyla gidildiğinde (300.000 km/sn) bir sene sürecek bir yolculuk. Örneğin dünyadan 100 ışık yılı uzaktaki bir bölgeye ışıktan daha hızlı şekilde gidebilirsek ve dönüp dünyaya bir teleskopla bakabilirsek 1922 yılını görürüz. (Ütopik ama mümkün)

    Çölyak Hastaları İçin Alternatif Tahıl Kaynakları

    Başkalarının Eşyalarını Giymek Tehlikeli Olabilir!