içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Yunan Mitolojisindeki Tanrıça Kaosu

Bugün, kaos kavramı düzensizlikle ilgili bir kavramdır ve çoğu insan Kaos’un aynı zamanda zamanın en başında doğmuş olan Yunan panteonunun bir tanrısı olduğuna şaşıracaktır.

KAOS SOYU

Bergamo’daki Basilica di Santa Maria Maggiore’den Magnum Kaosu – Lorenzo Lotto & Giovan Francesco Capoferri

Hesiod’un eserlerinden, Kaos’un, kozmosun doğuşunda ortaya çıkan tüm tanrıların ilki olduğunu öğreniriz ve kısa bir süre sonra Gaia (Toprak), Tartarus (Cehennem) ve Eros (Üreme) doğdu.

Antik çağda yazan tek yazar elbette Hesiod değildi ve metin parçaları Protogenoi’nin farklı bir düzenini sunuyor. Orfik geleneğin Protogenoi’ye farklı bir bakış açısı vardı ve bu örnekte Kaos ilk tanrı değildi, bunun yerine Chronus’tan (Zaman) doğdu.

Bazı kaynaklar, Hesiodos bu görüşü özellikle reddetse de, Gaia, Tartarus ve Eros’un Kaos’ta doğduğunu iddia eder; ancak Theogony’de Kaos’un Nyx’i (Gece) ve Erebus’u (Karanlığı) ortaya çıkardığı belirtilir.

KAOSUN ROLÜ

Kaos, nominal olarak dişi bir tanrı olarak düşünüldü, ancak aynı zamanda Kaos’un herhangi bir fiziksel formu olduğu düşünülmedi. İsmin kendisi aslında “Boşluk” olarak tercüme edilebilir ve bu, Yunan tanrıçasının gerçekte alacağı roldü, yeryüzünün havası, göklerin havası (Aether) ve Yeraltı dünyasının havası (Erebus) arasındaydı. Kaos, aynı zamanda, Nyx ve Kaos’un torunları Moirai ile aynı şekilde Kader tanrıçası olarak kabul edildi. Yine de, Tanrıçayı tüm elementlerin, toprağın, havanın, suyun ve ateşin kaynağı yapmak için Kaos mitolojisi üzerine inşa etmek için Ovid formunda bir Roma şairi gerekir, böylece tanrıça her şeyin kökenidir.

MOİRAİ TANRIÇALARI

Bugün çoğu insan kader fikrine aşık değil, kendi hayatlarının kontrolünün kendilerinde olmadığına inanmaya hazır değil. Yine de Antik Yunanistan’da kader ve kader fikri geniş çapta kabul edildi ve hatta kişileştirildi, çünkü toplu olarak Moirai veya Kader olarak bilinen ve bir kişinin hayatında olan her şeyi kontrol eden üç tanrıça vardı.

MOİRAİ’NİN DOĞUŞU

Moirai, yaygın olarak, Gece’nin Yunan tanrıçası Nyx’in çocukları olarak kabul edildi ve Theogony’deki Hesiod bu ebeveyni kaydeder. Kafa karıştırıcı olsa da, Hesiod, kadın Kaderleri Zeus ve Themis’in kızları olarak adlandırırdı, bu iki tanrı adalet ve doğal düzen ile yakından ilgilidir.

Bazen antik çağdaki diğer yazarlar, Kaderleri veya Moirai’yi tanrıça Kaos, Oceanus ve Gaia (Dünya), Ananke (Kaçınılmazlık) ve/veya Erebus (Karanlık) ve Nyx’in çocukları olarak adlandırdılar.

MOİRAİLER KİMDİ?

Çoğu kaynak üç Moirai’den bahsederdi ve aslında üçünün gruplandırılması, Graeae ve Sirenler de dahil olmak üzere Yunan mitolojisinde popüler bir kavramdı.

Moirai, Graeae gibi yaşlı kadınlar olarak tasvir edildi ve Clotho, Lachesis ve Atropos olarak adlandırıldı. Clotho’nun yaşam ipliğini ördüğü, Lachesis’in bu yaşam ipliğinin ne kadar uzun olacağına karar vereceği ve Atropos’un yaşamı sona erdirmek için ipliği keseceği söylenir. Böylece Moirai, hem Yunan doğum tanrıçaları hem de ölüm tanrıçaları olarak algılanabilir.
Bu
bükülmüş yaşam ipliği, ölümlü tarafından yönetilecek olan yaşam olacaktır ve hiç kimse, hatta diğer tanrılar bile buna müdahale edemez; ve hayatın akışını değiştirmeye çalışacak kadar aptal olan herkes Erinye’ler (Furies) tarafından takip edilecektir.

YUNAN MİTOLOJİSİNDE MOİRAİ MASALLARI

Antik Yunan hikayelerinde, Moirai’nin Zeus’un istekleriyle uyumlu olduğu düşünülüyordu, aslında yüce tanrıya Zeus Moiragetes (Kaderlerin lideri) unvanı verildi, bu da Zeus’un Moirai’yi planlarında yönlendirebileceğini düşündürdü.

Moirai ve Zeus ittifakı Yunan mitolojisinde erken bir ittifaktı, çünkü Kaderlerin Gigantomachy (devlerin savaşı) sırasında Zeus’un yanında savaştığı söyleniyordu. Zeus, Moirai’nin yaptığı kehanetleri de dinlerdi ve bazı kaynaklarda Metis ve Thetis’in çocuklarının babalarından daha güçlü olacağı konusunda uyaran Kaderlerdi. Bu, Zeus’un Metis’i yutmasına neden oldu ve ayrıca Thetis’in bir Olympian tanrısının oğluna sahip olmadan önce Peleus ile evlendiğini gördü.

Zeus’un karısı Hera’nın da Moirai’lerle bir miktar etkisi ya da en azından dostane bir ilişkisi olduğu görülür, çünkü Herakles’in doğum hikayesinde Hera, Zeus’un oğlunun doğumunu geciktirmek için Moirai’yi alır, böylece Eurystheus sonunda Tiryns’in kralı olabilir.

Zeus’un oğlu Apollo da Moirai’lerle dostane ilişkiler içindeydi, çünkü Moirai’yi, muhtemelen alkolün yardımıyla, eğer biri onun yerini alırsa Admetus’un randevusunu ölümle atlatmasına izin vermeye ikna etti.

Zeus’un bir başka oğlu, bu kez Herakles, oku ölümsüz centaur Chiron’u zehirlediğinde Moirai’den yardım istedi.

Moirai, Chiron’un acısını dindirmek için ölümsüzlüğünden vazgeçmesine izin vermeye ikna olmuştu.

Zeus ayrıca Moirai’den iyilik istedi, ama aynı zamanda kendi yollarını bulmalarına da izin verdi. Pelops, babası Tantalus tarafından öldürüldüğünde, Zeus, Pelops’un hayata döndürülebileceğini kabul eden Moirai ile konuştu. Aynı şekilde, Zeus’un bir başka oğlu Sarpedon, Truva Savaşı sırasında ölmek üzereyken, Sarpedon oğlunun kaderiyle yüzleşmesine izin verdi.

Tabii ki her şey önceden belirlenmişse, o zaman Moirai’nin tanrıların müdahalesini önceden öngördüğü ve planlandığı anlamına gelir.
.
Moirai fikri, Yunan mitolojisinin bir diğer önemli unsuru olan Yeraltı Dünyası’ndaki ölülerin yargılanmasıyla çelişiyor. Her şey önceden belirlenmiş olsaydı, yargılananların hayatlarının gidişatı konusunda başka seçenekleri olmazdı.

Editör: Astropower – 15.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Özgenç Ege Erdemir tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Franz Kafka: Dönüşüm

    Felsefede Ruh Kavramı