içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Meditasyon Nedir? Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Gün içerisinde çoğunlukla bir koşuşturma halindeyiz. Bununla eşzamanlı olarak zihnimizde de hiç bitmeyen düşünceler trafiği bulunmakta. Zihnimizde sürekli olarak biriyle konuşuyoruz, tartışıyoruz, özlüyoruz veya bir düşünceye tutunuyoruz. Ya geleceğin peşinden koşuyoruz ya da geçmişe takılıp kalıyoruz. Başka yerde olmaktan şimdide olmayı kaçırıyoruz. Bedenimizi ve zihnimizi o kadar çok yoruyoruz ki nasıl dinlenip rahatlayacağımızı da bilmiyoruz. Zihin kontrolden çıktığı anlarda daha çok stresli ve kaygılı oluruz. Meditasyon tamda burada, böyle düşünceler geldiğinde farklı bir bakış açısı ile bakabilmek için bize yardımcı olur.

O hiç bitmek bilmeyen düşünceler trafiği arasında hayata nasıl daha sakin ve farklı bir açıdan bakabilirim diyorsanız doğru yerdesiniz.

Meditasyon ‘’derin düşünce’’ anlamına gelmektedir. Doğu ve Batı olarak farklı yorumlansa da genel olarak hiçbir şey yapmama, zihni yavaşlatma halidir. Nasıl ki bedenimizdeki kasları çalıştırmak ve güçlendirmek adına spor yapıyorsak meditasyonda zihnimizde aynı görevi üstlenmektedir. Kadim zamanlardan itibaren evrilerek, günümüzde farklı kültür ve formlarda kendisine halen yer bulmaya devam etmektedir.

Meditasyon zihnimizi daha sakin daha berrak kılan bir yöntemdir. Zihni eğitmenin bir yoludur. Özünde kendimizi soyutlamak ve mola vermek vardır. Toplu veya bireysel olarak yapılabilir. Kendimizi eleştirdiğimizde, bir hisse tutulup kaldığımız durumlarda da bizim elimizden tutar.

Meditasyon; dikkat dağılmasını engellemek, odaklanmayı arttırmak, duygulara kapılmamak, anda olmak ve acı ile baş etmek için yapılabilir. Acı ile baş etmek diyorum çünkü zihniniz kendi içinde rahatladığında bedeninizde rahatlayacaktır.

Meditasyon yapmanın farklı çeşitleri vardır. Osho’nun Korku adlı kitabını referans alarak şunları söyleyebilirim;

En özde ve faydalı meditasyon yöntemi kesinlikle komutsuz, sessiz sadece nefesimize odaklanarak yapmanızdır. Rahatsız edilmeyeceğiniz bir yerde bağdaş kurarak oturun ya da bir yatakta uzanın. Sonra odağınızı nefesinize getirin. Uzun mu yoksa kısa mı? Derin mi yoksa sığ bir nefes mi. Burada ise zihinden geçenlere tanıklık edin, onları baskılamayın ya da yargılamayın. Sadece izleyin ve geçip gitmesine izin verin. Zamanla, pratikleriniz arttıkça hiçbir şey düşünmemeye ve hep anda olmaya başlayacaksınız. Anda olmak ve bir şey düşünmemek ise; bulaşık yıkarken sadece bulaşık yıkamaktır. Hem bulaşık yıkarken hem de zihninizde eşiniz ile kavga etmemektir. Sadece o an ne ile meşgulseniz ona odaklanmaktır.

Unutmayın şimdide kaldınız her an aslında meditasyon yapmış olacaksınız. Son olarak meditasyon yapmanın bilimsel olarak bize olan faydalarına bir bakmak istersek;

  • Stresi azaltıyor ve anksiyeteyi kontrol ediyor
  • Öz farkındalığı geliştiriyor
  • Yaşla bağlantılı hafıza kaybını azaltabiliyor
  • Kaliteli bir uyku uyumanızı destekliyor
  • Ağrıların kontrolüne yardımcı oluyor
  • Kan basıncını düşürüyor

Kısacası düzenli olarak meditasyon yaptığınızda zihniniz, bedeniniz ve ruhunuz için harika bir şey yapmış oluyorsunuz. 🙂

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Elif Çalışkan tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ümit Özdağ Kimdir?

    The Matrix Üçlemesindeki Büyük Resim