içinde

Işid’e Katılanlar

Açılımı Şam İslam Devleti olarak bilinen Işid, 2014 yılında Suriye’de faaliyetlerine başladı. Bakıldığı zaman Işid Suriye’de var olan iç karışıklıklardan faydalanıp kendini ön plana çıkardı çünkü o zamanlar sahada Rusya destekli Esad yönetimi, Özgür Suriye Ordusu (ÖSÖ), ABD destekli PKK yanlısı Suriye Kürt hareketinin temsilcisi PYD (Demokratik Birlik Partisi), Irak El Kaidesi olarak adlandırılan El Nusra ve çeşitli amaç ve hedefleri olan gruplar vardı.

Işid, Selefilik inanç hareketini benimseyen cihatçı bir gruptu amaçları sözde cihat yaparak ”hilafet” devletini kurmaktı. Bu amaçla bazı devletlere ve sivil insanlara saldırılarda bulundular. Bu saldırılara örnek olarak kafa kesme, canlı bomba eylemleri, infaz vb. verilebilir. Ayrıca yasadışı para, uyuşturucu ve silah ticareti yaptılar. Bu nedenle hiçbir devlet tarafından ”Devlet” olarak tanımlanmadı aksine Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile aralarında ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Kanada’nın da bulunduğu pek çok ülke ve kuruluş tarafından terör örgütü olarak tanımladı.

IŞİD terör örgütünün temel düşünce yapısı ve itikadı görüşlerini, liderleri El Bağdadi tarafından yazılan örgütün ilkeleriyle özetlenebilir;

  • Şirkin her türlüsü ve şirke ileten yol ve araçların hepsi ortadan kaldırılacaktır.
  • Allah’ın indirdikleriyle hükmetmeyenler, kâfirlerin ta kendileridir.
  • Mevcut İslam ülkelerinin yönetim ve ordusu mürtet ve kâfirdir.
  • Mevcut İslam ülkelerinin yönetim ve ordusuyla savaşmak, Haçlılarla savaşmaktan daha vacip’tir.
  • Diğer İslam gruplar, tek bayrak altında toplanmadıkları için, isyancıdırlar.
  • Ahlaksızlığa davet eden ve buna yardımcı olan uydu alıcıları gibi aletler haramdır.
  • Kadının, yüzünü kapatması farz, sosyal hayatta erkeklerle karışması haramdır.
  • Batı ile işbirliğine girenler, müşriktirler.

Peki insanlar neden Işid’e katılıyor?

Bu soruya cevap ararken genelde iki başlıkla karşılaştım. Birincisi Işid’e katılanlar genelde 18-25 yaş aralığındaki insanlar yani genç kitle dediğimiz bir nesil. Bu insanların Avrupa’daki yaşamlarını bırakıp tarihin gördüğü en acımasız bir gruba katılmaları pek akıl ile açıklanabilecek bir durum değil.

Yapılan araştırmalara göre toplum dışında kalmış gençlerin bu tarz radikal gruplara katılma oranının yüksek olduğu belirlenmiş. Aile arasındaki bağın kopmuş olması, bireyin kendini arayışı, bir şeye inanma isteği gibi durumlar gençlerin kandırılmasında bir etken durumunda.

İkinci önemli başlıkta örgütün başarılı propaganda yeteneğinin olmasıdır. Çağımızda hemen hemen herkes internet ortamında bulunuyor internet ortamınında ne kadar tehlikeli olabileceği herkesin bildiği bir realite. Örgüt illegal bir şekilde güzellemelerini internet üzerinden yayıyor ve gençler bunları izleyip bu durumdan etkileniyor. Bu duruma en bilinen örnek 2015 yılında İngiltere’den Işid’e katılmak için Suriye’ye kaçan üç kız öğrenci söylenebilir.

Ailelerine günü dışarıda geçireceklerini söyleyen Şamima Begüm, Amira Abase ve Kadiza Sultana Gatwick Havalimanı’ndan Türkiye’ye uçmuş, buradan da sınırı geçerek Suriye’ye gitmişti. Şuan sadece Şamima Begüm hayatta o da geri görmek istediğini bildirdi. Begüm’e neden katıldıklarını sorulduğu zaman söyle cevaplıyor;

Dünya’da zülüm ve yolsuzluk vardı. Bizde doğruyu İslam devletinde bulacağımızı zannettik. İlk önce bir arkadaşları aracılığı ile videoları izledim ve onlara inandım. Ayrıca Begüm oraya gidip bir Hollandalı müslümanla evlendirildiğini söyledi. Orada yaşarken çöplerde kesik kafalar gördüğünü ama bu durumun onu etkilemediğini de iletti.

Netflix’de buna benzer bir konunun işlendiği ”Kalifat” dizisini izlemenizi öneriyorum.

Kaç kişi Işid’e katıldı?

Dw.com’un haberine göre 579 kişiyle Suudiler başı çekiyor. Onları 559’la Tunus, 240’la Fas vatandaşları izliyor. Türkiye, 212 vatandaşıyla listenin dördüncü sırasında bulunuyor. Mısır 151, Rusya ise 141 vatandaşıyla dikkat çeken diğer ülkeler. Batılı ülkeler de listede yer alıyor: Fransa (49), Almanya (38), İngiltere (26), Avustralya (11), Kanada (7). ABD’den katılımın olmaması dikkat çekiyor.

Işid bitti mi?

Kısa bir süre sonra ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, IŞİD’in Irak ve Suriye’deki gücünü büyük oranda bitirdi, 2017’de ise örgütü neredeyse tamamen yok ettiğini duyurdu ama örgüt azda olsa hala eylemlerini devam ediyor…

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Atlıkarınca

      Güne Astrolojik Bakış | 20.05.2022