içinde

MuhteşemMuhteşem

Franz Kafka: Dönüşüm

Oldukça sürükleyici olan Dönüşüm okumaya başladığım gün bir oturuşta bitirdiğim Kafka’nın çok başarılı bir kitabıdır.

Harika bir toplum eleştirisi ayrıca bireyin toplum içindeki yalnızlığını anlatan Franz Kafka romanıdır.

İçinde bulunduğumuz toplumda aslında bizi köleleştiren yanlarına başkaldırdığımızda insanların gözünde başkalaştığımızı, önemsizleştiğimizi ve daha da önemlisi yok oluşumuzdan haz duyacak kadar bizden nefret ettiklerini zekilik gerektiren bir metaforla bizlere anlatan bir eserdir..

Franz Kafka’nın toplumun temel yapı taşı olan aileye yönelik metaforlu eleştirisini içeren klasik kitabıdır.

Kafka’nın oluşturmuş olduğu böcek metaforuyla ”küçük” bir insan olmaya karar verirseniz zaman içinde sistem sizi bir böceğe dönüştürür ve içinden bir şekilde çıkacak olursanız da sizi adeta bir böcek gibi ezer, eğer sistemle besleniyorlarsa, en yakınlarınız tarafından bile bu şekilde olur, diye anlattığı kitabıdır.

Dönüşüm modernizm ve kapitalizmi eleştiren en iyi kitaptır diyebilirim.

Franz Kafka’nın Dönüşüm adlı eserinde kahramanımız olan Gregor Samsa’nın hazin öyküsünü anlatan, eserdir.

Sabah gözlerini açtığında kendisini böcek olarak bulmasının kişisel kaygılarını yok sayıp, ailesine karşı işe yaramaz birisi olduğu veya ileriki süreçte olacağı kaygısıyla birkaç hafta odasında çeşitli düşüncelerle kendi ölümünü arzulayıp duran kahramanımızın içler acısı öyküsüdür bu.

Aslında eser içerisinde birçok eleştiriyi ve analizi de bulundurmaktadır. Ailesinin ona nankörlük etmesine rağmen Gregor’un içinde var olan umudunun sönmemesi beni oldukça derinden etkilemiştir.

Neticede herkesin kendini biraz da Samsa gibi gördüğü romandır diye düşünüyorum.

Almanca konuşan Yahudi bir ailede dünyaya gelen Franz Kafka’nın baş yapıtı olduğunu düşünüyorum bu eserin.

Kafka’nın sembolleri ustalıkla kullandığı bir baş yapıt. Franz Kafka’yı bilenler bilir,  semboller kullanmayı, hikayelerini bu semboller aracılığıyla anlatmayı seven, hayal gücü yüksek bir yazardır.

Dönüşüm adlı eserinde de, toplum normlarının dışına çıkıldığında toplumun buna nasıl tepki verip nasıl karşıladığı anlatılmaktadır.

Bir çırpıda okunulan bir  kitaptır.. Kitabın inceliğine aldanıp okumaya gerek yok diye düşünmeyin. Nice ince kitaplar yarım kalıp raflarımızda tozlanıyor. Bu kitabın tozlanmayı hak etmeyen cinsten olduğuna emin olabilirsiniz.

Var olan sistemin çarkında dönmeyi reddeden bir adamdır Gregor Samsa. Bu sistemin içinde durmayı seçtiği için çarkın ezip geçtiği bir adam.

Kafka’nın “kalabalıklar içinde yalnızım” sözünü tam anlamıyla yansıtan bir bilinçaltı kitabıdır. Toplumda var olan ön yargıları temel alarak bir nevi otobiyografik bir değer taşır.

Bir anda hem kendisine hem topluma hem de ailesine içinde yaşadığı odasına bile yabancılaşan bir adamın hikayesidir Dönüşüm. Bir metamorfozun, beraberinde getirdiği psikolojik sorunların metaforu.

Franz Kafka’nın sayfa sayısı bakımından ince, anlam bakımından derin öyküsüdür. Kitabı bir oturuşta okuyup bitirebilirsiniz,  65 sayfadan oluşan bir öykü ama bir oturuşta bitirebileceğinizi pek sanmıyorum kitabı okudukça kitaptaki yan anlamları düşünüyorsunuz haliyle düşünürken de Kafka’nın bu yan anlamları gerçek anlamları ile birlikte bu kadar iyi anlatışına hayranlık duyuyorsunuz.

Kafka’nın metafor kullanma yeteneğini en iyi gösterdiği kitabın Dönüşüm olduğunu düşünüyorum. Gregor Samsa’nın toplum içindeki yeri ve değeri gerçekten de sadece bir böcek kadardır. Hüzünlü bir kitap olmasının yanı sıra, insanı düşünmeye, içinde bulunduğu hayatı sorgulamaya iterek bir birey olduğumuzu hatırlatan, okunması ve üzerinde düşünülmesi gereken bir kitaptır.

Oldukça etkileyici bir Kafka romanı. Okurken bünyemi derin düşüncelerin gasp etmesine neden olmuştur.

Yüzyıl önce yazılmış bir romanın bugüne ait izler taşıması gerçekten oldukça etkileyici.

Editör: Astropower – 15.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Yeşim Demirel tarafından yazıldı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Lisans 2. Sınıf Öğrencisi

Makale YazarıListe UstasıTestçiYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Platon Gyges’in Yüzüğü ve Jean-Jacques Rousseau

    Yunan Mitolojisindeki Tanrıça Kaosu