Dolardaki sıçramanın ekonomi için pek çok zararı olduğu kesin. Enflasyonu azdırıyor, maaliyetleri yükseltiyor, dış borç yükünü arttırıyor, halkın alım gücünü düşürüyor ve genel fakirlik yaratıyor. İhracata, turizme kısaca döviz kazandırıcı faaliyetlere ise faydası olacağı kesin. Çünkü teorik olarak artan kur kadar kar marjları da artıyor. Habertürk’ten Abdurrahman Yıldırım’ın yazısı…
Bu durumun Karadenizlileri ilgilendiren kısmı ise ‘fındık.’ Dünya’ da fındık üretiminin üçte ikisinden fazlasını Türkiye üretmektedir. üretilen fındığın %80’i de ihraç edilmektedir. Büyük üreticisi olduğumuz ürünün fiyyatını ise biz değil, Avrupa’da Amsterdam ve Hamburg’daki alıcılar belirlemektedir.
Alıcıların son bir yılda verdikleri fındık fiyatı ise oratalama 3.26 dolar. Giresun Ticaret Borsası verilerine göre temmuz itibariyle son bir yılda 263 bin 661 ton iç fındık ihracatından 1 milyar 722 milyon dolar gelir elde edildi.
Fındıklar yeni hasat edilmeye başladı. Eylül ayından itibaren yeni ihracat sezonu başlayacak. İthalatçılar geçen yılki fiyattan almaya devam ederlerse fındık üreticilerinin ceplerine bayram gelecek. Çünkü geçen yıl ortalama 9.5-10 liradan satıldı. TMO 10 liradan müdahale alımı yaptı.
FINDIK FİYATI %50-60 ZAMLANACAK
Bu yıl ise 3.26 dolarlık fiyattan ve doların dünkü 5.25 dolarlık artıştan fındığın TL karşılığı yaklaşık 17 lirayı bulmaktadır. Bunun yanı sıra aracı ve ihraçatçı karı da dikkate alındığında fındık alım fiyatı bu durumda 15 lira civarında belirlenir. Bu da bir yıldan diğer yıla kadar %50-%60 zam demek olur. Durum bu şekilde olunca da fındık üreticilerinin yüzü gülümsemektedir.
0 Yorum