içinde

Bilim İnsanları Karıncalarla İlgili Bir Dönüm Noktası Keşfetti

Bilim insanları, bireysel çöl karıncalarının bütün yaşamları boyunca nasıl hareket ettiğini takip etmek için bilgisayar görüşünü kullanan yeni bir takip teknolojisi geliştirdiler. Bu teknolojinin kullanımı sayesinde, hayvanların doğal ortamlarında nasıl gezindiği konusunda ilginç sonuçlara ulaşıldı.

Bu bilgi, Sheffield Üniversitesi tarafından yayınlanan bir basın açıklamasında cuma günü duyuruldu. Araştırmacılar, karıncaların çok hızlı öğrendiklerini keşfettiler. Sadece bir yolculuk sonrasında bile evlerine dönmek için gittikleri yolu ezberleyebildiklerini belirlediler. Ayrıca, karıncaların dışa çıktıkları rotaların zamanla değiştiği ve farklı keşif stratejileri gösterdiği gözlemlendi.

Tüm bu bilgileri toplamak için kullanılan yeni teknolojiye “Birleşik Hayvan Takibi ve Ortam Yeniden Oluşturma” (CATER) adı verildi ve diğer hayvanları incelemek için de kullanılmaya başlandı. Bu sistem, yapay zeka ve bilgisayar görüşünü kullanarak böceklerin pozisyonunu takip edebiliyor ve hatta arka plan kalabalığı, engeller ve gölgeler gibi zorluklara rağmen çalışabiliyor.

Yeni sistemin öncüsü olan Makine Öğrenimi ve Robotik Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr. Michael Mangan, “Bu verileri yaz mevsimi bir saha gezisinde topladık ancak verileri çıkarmak için 10 yıl boyunca bir sistem inşa etmek gerekti, yani aslında on yılda tamamlandı diyebiliriz.” dedi.

Dr. Mangan, “Bu böceklerin, 50 derecenin üzerindeki sıcaklıkların olduğu bu zorlu manzaralarda bile 1 kilometreye kadar uzaklıklara nasıl gidebildiğine dair her zaman hayran kalmışımdır.” diye ekledi.

Kalem ve Kağıt

Şimdiye kadar, çöl karıncaları el ile takip ediliyor, çizgi ve direklerle bir ızgara oluşturuluyor ve davranışları izleniyordu. Bu yöntem, Diferansiyel Küresel Konumlama Sistemi (GPS) kullanarak da kullanılıyor – ancak ekipman pahalı ve düşük hassasiyetli.

“Düşük maliyetli, sağlam bir şekilde doğru böcek yollarını sahada yakalamak için bir yolun olmaması, çöl karıncası davranışları hakkındaki bilgilerimizde boşluklara neden oldu. Özellikle görsel yolları nasıl öğrendikleri, ne kadar hızlı yaptıkları ve görevi basitleştiren stratejilerinin neler olduğu konusunda bilgi eksikliği yaşandı.”

CATER ile gerçekleştirilen deneylerden elde edilen içgörüler, Opteran adlı bir Sheffield Üniversitesi spin-out şirketi tarafından ticari ürünlere dönüştürülüyor. Bu uzmanlar, düşük maliyetli sensörler ve hesaplama kullanarak son derece sağlam otonomi üreten böcek beyinlerinin tersine mühendisliğini yapıyorlar.

Mangan, “Çöl karıncaları, uzun mesafeler boyunca, zorlu ortamlarda, diğer karıncalar gibi feromon izleri ya da mevcut robotlar gibi GPS ve 5G’ye güvenmeden hareket eden, gelecek nesil robotlar için ideal ilham kaynağıdır,” diye de ekledi.

“Umarız aracımız, böceklerin habitatlarında pilot olarak nasıl öğrendiklerinin daha eksiksiz bir resmini çizmemize izin verecek, yeni bilimsel bilgi getirecek ve mühendislere benzer şekilde yetenekli yapay sistemler nasıl inşa edebilecekleri konusunda bilgi sağlayacak.”

Editör: Doruk Adakoğlu – 26.04.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    DeepMind, Google Brain ile Birleşiyor

    Araştırmacılar Alzheimer, Parkinson ve daha fazlasına yardımcı olabilecek yeni hücresel yol buluyor

    Alzheimer, Parkinson ve Daha Fazlasına Yardımcı Olabilecek Yeni Bir Hücresel Yol Keşfedildi