içinde

Star Wars Jedi Kılıçlarının Renklerinin Bir Anlamı Var Mı?

Bir Jedi‘ın ışın kılıcının rengi önemli midir? Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness) 1977 yapımı Yıldız Savaşları: Bölüm IV – Yeni Bir Umut‘ta Anakin Skywalker’ın ışın kılıcını Luke’a (Mark Hamill) teslim ettiğinden beri hayranların aklını meşgul eden bir soru bu. Mavi, yeşil, sarı, kırmızı, siyah ve mor, Star Wars evreninde kanon veya başka bir şekilde ortaya çıkan tüm ışın kılıcı renkleridir. Rengin önemli olup olmadığının kısa cevabı hayır, pek değil. Biraz daha uzun cevap ise, Yavin Savaşı’ndan yaklaşık 4000 yıl önce, prequel üçlemesinden 200 yıl önce geçen The High Republic’te zirvede gösterilen ve bugüne kadar görülmemiş olanlar da dahil olmak üzere daha geniş bir renk çeşitliliğine sahipti. Doğrusu, en uygun cevap sadece rengin önemli olup olmadığına bağlı değil, rengin ne anlama geldiğini de içeriyor. Bu da büyüleyici bir tarihin kapılarını açıyor.

Işın Kılıcının Kalbi

Küçük bir ek bilgi: her ışın kılıcının kalbinde, ışın kılıcına güç veren ve rezonansa girerek güçlü bıçağı üreten, kyber kristalleri olarak da bilinen ışın kılıcı kristalleri bulunur. İlk ve en yaygın kristaller Adega sisteminde, Ilum’da veya Dantooine’de bulundu. Bu kristaller artık kolayca elde edilemediğinde, Jedi’lar diğer çeşitli kristalleri ve mücevherleri kullanırken, Güç’ün karanlık tarafındakiler, kanon referans kitabı Star Wars: Sith’in Sırları tarafından da doğrulandığı gibi, sentetik kristallerin kullanımını tercih ettiler. Ancak Duracell kristalleri yoktu, bu yüzden ışın kılıcını yapan Jedi veya Sith Lordu kristali Güç ile aşılamak zorundaydı ve bu görevi başarmak için kristal üzerinde günlerce meditasyon yapmak zorundaydı. Kristal ancak o zaman ışın kılıcının kabzasına yerleştirilebilir ve burada sahibine tepki vererek kullanıcının Güç enerjisine uygun olarak belirli bir renge dönüşürdü.

Önemli Işın Kılıcı Renkleri

4000 BBY günlerinde, bir Jedi’ın ışın kılıcının rengi, Jedi’ın seçtiği sınıfı gösterirdi ve üç renkten biriyle sınırlıydı: mavi, yeşil ve sarı. Mavi en belirgin olanıdır ve kullanıcının ışın kılıcı savaşında son derece yetenekli bir Jedi olan bir Jedi Muhafızı olduğunu belirtmek için kullanılırdı. Bu rengin doğruluk ve cesareti temsil ettiği söylenirdi, Jedi’ların temsil ettiği erdemler, bu yüzden bu renk bu kadar yaygındır ve Jedi’larla bu kadar yakından ilişkilidir. Mavi ışın kılıcı kullananların kısa bir listesi Obi-Wan Kenobi, Luke Skywalker, Anakin Skywalker (Hayden Christensen, genç avcı öncesi), Shaak Ti ve Kont Dooku’yu (Christopher Lee, karanlık taraf öncesi/ Yoda tarafından kendisine uzatılan) içerir.

Yeşil ışın kılıcı kullanıcının bir Jedi Konsolosu olduğunu gösterirdi. Bir Jedi Konsolosu, ışın kılıcı savaşında yetenekli olmasına rağmen, Güç’ün zihinsel yönleriyle daha uyumluydu ve onun gizemleri üzerinde düşünmeyi seçerdi. Yeşil uyum, yardımseverlik, işbirliği, maneviyat ve iyi niyetin bir yansımasıdır ve genellikle Jedi Düzeni’nin daha bilge, kıdemli üyeleriyle ilişkilendirilir. Yeşil ışın kılıcı kullanırken gördüğümüz Jedi’lar arasında Yoda (Frank Oz), Qui-Gon Jinn (Liam Neeson), Quinlan Vos ve tam eğitimli bir Jedi olan Luke Skywalker’ın olduğu düşünülürse bu şaşırtıcı değildir.

Sarı belki de orijinal setin en yanlış anlaşılan rengidir. Bu renk, çift ağızlı ışın kılıcı mızraklarında kullanıldığında, sadece Jedi Tapınağı muhafızları tarafından, ya onları ayırt etmek için kasıtlı olarak ya da kimin tapınak muhafızı olması gerektiğini seçen kristal tarafından kullanılır. Asajj Ventress, Ahsoka ve Plo Koon gibi karakterlerin yanı sıra Efsaneler’de Wookie Jedi Ustası Tyvokka’nın da sarı ağızlı ışın kılıcı kullanmış olması bu rengin çağrışımlarını netleştirmiyor. Rengin neye işaret edebileceğine dair bir ipucu, Efsaneler’de bir ışın kılıcı kristalini saflaştırarak kırmızıdan sarıya dönüştüren kadim Jedi Jaden Korr’da yatıyor ve bu da dindarlıkla eş anlamlı olma olasılığına işaret ediyor. Son olarak sarı, Yıldız Savaşları: Bölüm IX – Skywalker’ın Yükselişi filminin sonunda görüldüğü üzere Rey Skywalker’ın (Daisy Ridley) ışın kılıcının rengidir.

Bohem Işın Kılıcı 

Samuel L. Jackson’a ışın kılıçlarının renk yelpazesini genişlettiği için teşekkür edebilirsiniz; üçleme öncesi karakteri Mace Windu’nun Geonosis arenasındaki Jedi bolluğu içinde kendini bulabilmek istemesi ve rengi gerçekten sevmesinden başka bir sebep olmaksızın mor bir ışın kılıcına sahip olmasını istemişti. Dolayısıyla, mor ışın kılıçlarının Star Wars kanonuna eklenmesi, rengin arkasında bir anlam yaratmak anlamına geliyordu ve sonuç olarak mor, karanlık tarafından baştan çıkarılmadan Gücün hem aydınlık hem de karanlık Tarafını kullanma yeteneği ile kişinin güçleri üzerinde ustalığı ve tam kontrolü temsil etmeye başladı. Windu mor ışın kılıcına sahip en önemli Jedi’dır, ancak diğerleri de kanon dışında bir ışın kılıcı kullanmıştır. Efsanelerde, Han ve Leia’nın kızı Jaina Solo, An’ya Juro, Ki-adi-Mundi ve 15 yaşında Jedi Şövalyesi unvanını alan en genç kişi olan Vernestra Rwoh bu gruba dahildir.

Dahası da var elbette. Klon Savaşları’nın “Mandalore Komplosu” bölümünde tanıtılan Darksaber, ilk Mandalorian Jedi Tarre Vizsla tarafından yapılan eşsiz bir siyah bıçağa sahiptir. Mandalorian serisinden bildiğimiz gibi, Darksaber’ın sahipliği Mandalore klanlarının liderliğiyle ilişkilendirildi. Sabine Wren, Bo-Katan Kryze, Pre Vizsla, Din Djarin (Pedro Pascal) ve Mandalore’u fethettikten sonra onu bir ödül olarak saklayan Moff Gideon’un (Giancarlo Esposito) elindeydi. Öte yandan Ahsoka Tano’nun (Rosario Dawson) beyaz ışın kılıçları vardır; bunlar, başlangıçta kırmızı olan özel Kyber kristallerinin bir Engizisyoncunun ışın kılıcından geri kazanılmasının yan ürünüdür. Beyaz, Ahsoka’nın özerk olduğu, artık bir Jedi olmadığı ama karanlık tarafa da yakınlık duymadığı gerçeğini temsil ediyor.

Özellikle Efsanelerde çok, çok daha fazlası var: Gümüş (barış ve saflık), turuncu (enerji, yaratıcılık ve hırs), eflatun (çekicilik, uyum ve merhamet), bronz (olgunluk, doğayla bağlantı ve bilgelik)…

Ama Kırmızı Işın Kılıçları Her Zaman Önemlidir! 

Bu yüzden Jedi’lar ışın kılıcı renklerini kişisel tercihlerine ve kristalle olan bağlantılarına göre belirlerken, Sith’ler bunu yapmamış, kırmızı ışın kılıçları kullanıcının onunla ekmek dilimlemeyi planlamadığını ele vermiştir. Jedi’ların aksine, Sith’ler kyber kristalleri ile etkileşime giremezler, bu yüzden bir tane çalar, bir tane için bir Jedi öldürür ya da sentetik bir kristal kullanırlar. Bir kristale sahip olduklarında, bu kristal ona kırmızımsı bir renk veren bir “kanama” sürecinden geçirilir. Temel olarak, karanlık tarafla ilişkilendirilen tüm kötü duygular – güç, öfke, nefret – kristale aktarılır. Darth Vader ya da Kont Dooku gibi dönüşmüş bir Jedi’a ait bir ışın kılıcı ancak karanlık tarafı tamamen benimsediğinde kırmızıya dönüşecektir. Ufukta görünen Disney+ dizisi The Acolyte ile kırmızı ışın kılıcının karanlık tarafın yükselişiyle nasıl ilişkilendirildiğini görme şansımız olacak.

Tüm bunlarla birlikte, bir ışın kılıcının rengi o kadar da önemli olmasa bile, renk yine de yaratıcısı hakkında çok şey söyleyebilir. Ve bir bakıma, en önemli şey de budur.

Editör: Nur Bersun Aynur – 24.04.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sırada ne var? SpaceX, dramatik Starship patlamasından sonra güncelleme sağlar

    SpaceX’ten Büyük Starship Patlamasının Ardından İlk Haberler

    DeepMind, Google Brain ile Birleşiyor