içinde

“Afet Bölgesinde Eğitim Işığı Sönmesin” Diye El Ele

2018 yılından bu yana online ve yüz yüze özel ders vermek ve almak isteyenleri buluşturma görevini üstlenen TıklaDers.com bu sefer Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen öğrencilere eğitimin aydınlık yolunda yepyeni ışık yakmak isteyen gönüllü öğretmenleri bir çatı altında toplamaya devam ediyorken bize de bu projenin sesini daha çok duyurmak düştü. Bizi kırmayıp vakit ayıran TıklaDers.com kurucusu Esennur Küçüktüzün’e Dergio ailesi adına teşekkürlerimi sunarım.

  • TıklaDers.com platformu benim de 1 yıldır bir parçası olmaktan gurur duyduğum ve başta üniversite öğrencileri olmak üzere öğretmeyi seven herkese uygun bir platform. Öğrencilerle öğretmenler arasında köprü görevi kuran bu platformu bir de sizin kelimelerinizden okumak isteriz. TıklaDers.com platformunun hikayesini ve ne olduğunu bizimle paylaşır mısınız?

Küçük yaşlardan beri her zaman çalışma hayatı içinde olmayı sevdim. İlk kez 14 yaşında bir anaokulu mezuniyetinde çocukların fotoğraflarını çekerek para kazanmıştım.  Üniversiteye başladığım ilk andan beri de bu zamanlardaki tecrübenin çok önemli olduğuna inanarak çeşitli işlerde çalıştım. Lise olarak Anadolu Öğretmen lisesinde 3 yıl okudum. (Daha sonra kapandılar) Okul yıllarında her zaman başarılı bir öğrenciydim ancak hiçbir zaman ne iş yapmam gerektiğine bir türlü karar veremiyordum. Ta ki çocuklara ders vermeye başlayana dek. Üniversitede hem bilgi birikimimi çocuklara aktarmak hem onlarla güzel vakit geçirmek hem de ihtiyaçlarımı karşılamak adına özel ders vermeye başladım. Ancak derslerimde sadece ders olarak değil, çocukların eğlenerek kaliteli vakit geçirmelerini istiyordum. İngilizce öğretirken kalıp grammerler kullanmak yerine şarkı ve resimlerin gücünden yararlanıyordum. İşimi çok severek yaptığım için ne iş yaparsam yapayım, mutlaka çocuklarla birlikte yol almalıyım diye kararımı verdiğimde üniversite 2. sınıftaydım. İlk dersimi vermeye, bir kartvizit hazırlayarak, market kasasına bırakmam ile başladım  Daha sonra yakın çevremde benimle birlikte çalışmak isteyen birçok aile olmuştu. Programım çok hızlı bir şekilde doldu ancak ben belirli sayıda çocuğa ulaşabiliyordum. Bu konuda dönüm noktası, teknoloji alanında çalışmalar yapan Sevgili Mevlüt Serdar’la birlikte gerçekleşti. Sitenin kurulmasından bu güne kadar bu süreçte benim en büyük destekçilerimden biri kendisi. İlk başta sadece kendim için açtığım internet sitesi çok kısa bir sürede ders vermek isteyen öğretmenlerin iş başvurularıyla gelişmeye başladı. Daha sonrasında bu kişileri nasıl bir araya getirebiliriz diye düşünürken şuan sitemizde 2000 kayıtlı öğretmen, 60 farklı alanda hizmet sağlayabiliyor 🙂

  • Tıkladers platformu yalnızca özel ders talebinde bulunan öğrenci ve öğretmenler arasında bir köprü mü? Tıkladers.com’a girdiğimizde bizleri neler bekliyor? 

Eğitmenlerimizin ve ailelerin her zaman yanında olduğumuzu hissettirmek adına internet sitemizin blog sayfasında çocuk gelişimine dair uzmanlarımızla birlikte içerikler hazırlıyoruz. Instagram hesabımızda da çocuklar için eğlenceli ve eğitici içerikler hazırlayıp paylaşıyoruz. Sistemimizdeki eğitmenlerimiz de bu oyunları hazırlayarak çocuklarla güzel vakit geçiriyorlar. Aileler de evde kolaylıkla bulabileceği malzemeler ile çocuklar ile kaliteli zaman geçiriyorlar. ”Eğlenerek öğrenmek” bizim vizyonumuzun temelini oluşturuyor.

  • Eğitimin geleceği aydınlatacak tek yol olduğu görüşünde olduğunuzu belirterek harika bir projeye başladınız. Depremden etkilenen öğrenciler için gönüllü öğretmenlerden ücretsiz destek sağlayacak olan bu projenin tam olarak nasıl bir işleyişi var? 

Aslında Tıkladers’in işleyişi ile aynı mantık söz konusu. Biz bir köprü görevi görüyoruz, gönüllü öğretmenlerin internet sitemizde ücretsiz ilan açmalarını sağlayarak birçok öğrenci ile bir araya gelmelerini sağladık.

  • Afet bölgesinde olan çoğu kişinin internet bağlantılarında sorun yaşadığı haberleri alınıyor. Bu durumda projeden yararlanabilmeleri için nasıl bir yol izlenilmeli? 

Evet maalesef afet bölgesinde internet, bilgisayar, telefon gibi birçok imkan kısıtlı. Biz bu projemizle depremden etkilenen, farklı şehirlere yerleştirilen, akrabalarının yanına giden ailelere yardımcı olduk genellikle. Ancak bizimle çadırdayız, telefonumuz var sadece diyen birçok aile de iletişime geçti. Eğitmenlerimiz telefondan bağlantı kurarak destek sağladılar ve sağlamaya devam ediyorlar.

  • Gönüllü öğretmenlik projesine dahil olmak için aranan kriterler neler? 

Öğretmeyi seven, öğrencilerin hayatına dokunmayı isteyen herkes aramıza katılabilir.

  • Hangi alanlarda gönüllülere ihtiyaç var? Özellikle şu alanlarda gönüllü öğretmene çok talep var dediğiniz bir alan var mı

Her sınıf seviyesine uygun derslere ek olarak sınav odaklı dersler ve koçluk hizmeti Sınava hazırlık dönemindeki olan çocuklar için hem ders hem de psikolojik destek kapsamında çok büyük bir ihtiyaç var.

  • Gönüllüler öğretmenlik dışında da aktiflik gösterebilir mi?

Bir önceki cevapta da bahsettiğim üzere psikolojik danışmanlar, rehberlik öğretmenleri, öğrenci ve eğitim koçları da gönüllü öğretmenlik projesi altında ücretsiz bir şekilde hesap açarak projemizde aktif rol oynayabilir.

  • Gönüllü öğretmen veya psikolojik danışman olarak destek verme imkanı olmayan ancak projenin bir parçası olmak isteyenler ne yapabilir?  

Projemizin daha fazla kişiye ulaşılabilir kılmamız için olabildiğince duyurulmasını sağlamamıza yardım edebilir, gönüllü öğretmenlik yapabileceklerini düşündükleri kişilere ve afet bölgesindeki öğrencilere bu projeden bahsedebilir veya sosyal medya hesaplarından destek paylaşımları yapabilirler.

  • Bu projeden yararlanmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli? 

İnternet sitemizde şu anda yaklaşık olarak 700 gönüllü öğretmenimiz var. Gönüllü öğretmenlerden ders almak için internet sitemiz üzerinden ‘’Gönüllü Öğretmenler’’ sayfasını ziyaret ederek bütün eğitmenlerin profillerine ücretsiz bir şekilde ulaşabilir, inceleyebilir ve uygun gördükleri öğretmen ile iletişim bilgisi üzerinden konuşabilirler. İki taraf da kabul ettiği ve takvimlerini ayarlarsa diledikleri uygulama üzerinden (meet, zoom vb.) derslere hemen başlayabilirler.

Editör: Doruk Adakoğlu – 21.04.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Herkes onları konuşuyor! Diyarbakır’dan Harvard’a…

    Son Dönemin Hastalığı Anksiyete Sizin İçin Ne İfade Ediyor?