içinde

AI Sohbet Botları Wikipedia Yazarlarının Yerini Alabilir Mi?

Wikipedia’nın kurucu ortağı, bu tür sistemlerin mevcut sistemdeki boşlukları doldurmaya yardımcı olabileceğinden umutlu.

ChatGPT‘nin öncülük ettiği Yapay Zeka destekli dil modelleri teknoloji sektörünü altüst etti. OpenAI‘nin ustalığı, Google ve Microsoft gibi pazar liderlerinin bu tür sohbet robotlarının kendi versiyonlarını kullanıcılara sunmak için çabalamasına neden oldu. Potansiyelini öngören Microsoft, OpenAI ile 10 milyar dolarlık bir yatırımı hızla tamamladı.

Bu tür uygulamalar, soru-cevap temelli etkileşimler yoluyla kağıt yazma, çeviri, kodlama ve daha fazlası gibi günlük görevleri yerine getirmek için yapay zekayı kitleler için erişilebilir hale getirdi.

Şimdi, ChatGPT gibi uygulamaların çevrimiçi olarak mevcut olan birçok yazılı içeriği üretmek için yazarların yerini alabileceği bir gelecek, Wikipedia‘nın kurucu ortağı Jimmy Wales tarafından değerlendiriliyor. Evening Standard‘a verdiği bir röportajda Wales, dünyanın en büyük çevrimiçi bilgi havuzunun gelecekte nasıl gelişeceğine dair görüşlerini dile getiriyor.

 

“Wikipedia topluluğunda şu ana kadar gördüğüm tartışma… İnsanlar mevcut modellerin yeterince iyi olmadığının farkında olduğumuz için temkinli ama aynı zamanda ilgilerini de çekiyor çünkü burada çok fazla olasılık var gibi görünüyor” dedi.

“Bence hala ‘ChatGPT, lütfen Empire State Binası hakkında bir Wikipedia girişi yaz’ demekten çok uzağız, ama bundan ne kadar uzakta olduğumuzu bilmiyorum, kesinlikle iki yıl önce düşündüğümden daha yakınız.”

Mevcut Sistemdeki Pek Çok Kusur Onu daha Az Güvenilir Kılıyor! 

Wikipedia’daki ekip, bu tür yapay zekalı sohbet robotlarının yanıtlarıyla “halüsinasyon görme” uygulamasına ilişkin endişelerini dile getirdi. “Durup dururken bir şeyler uydurma eğilimi var ki bu Wikipedia için gerçekten çok kötü – bu hiç iyi değil. Bu konuda gerçekten dikkatli olmalıyız,” dedi kurucu ortak.

Kurucu ayrıca teknolojinin verdiği yanıtlardaki iç çelişkileri tanımlayamaması ya da fark edememesi konusunda da endişeli.

 

Yapay zeka sistemlerine bilgi üretme konusunda tam bir özgürlük vermek şu an için sınırların dışında olsa da, ekip teknolojinin ansiklopedinin içeriğini nasıl geliştirebileceğini araştırıyor. Evening Standard’a konuşan Jimmy, “Doğru külliyat üzerinde eğitilmiş bir yapay zekaya sahip olsaydınız – örneğin, burada iki Wikipedia girişi var, bunları kontrol edin ve birbiriyle çelişen herhangi bir ifade olup olmadığına bakın ve bir makalenin diğerinden biraz farklı bir şey söylüyor gibi göründüğü gerilimleri belirleyin – insan yardımı için bazı ilginç fırsatlar olduğunu düşünüyorum” dedi.

Yapay zeka destekli sistemler mevcut bilgileri analiz ederek doğal önyargıları çözebilir
Sayıları milyonları bulan gönüllü yazarlar tarafından yönetilen bir kuruluş olan Vikipedi, tanımlarında ve konuların ele alınışında önyargılı olduğu gerekçesiyle sıklıkla eleştirilmektedir. Bu durum, ağırlıklı olarak erkek ve beyaz olan katkıda bulunanların demografik özellikleriyle daha da belirginleşiyor.

 

Wikipedia’nın kurucusu, yapay zekanın böyle bir çıkmazı çözme kapsamı konusunda şüphelidir. Jimmy, “Birçok yapay zeka çalışmasının çok hızlı bir şekilde önyargıyla karşılaştığını biliyoruz, çünkü bir yapay zekayı önyargılı veriler üzerinde eğitirseniz, o zaman sadece bu önyargıyı takip edecektir ve yapay zeka dünyasındaki birçok insan bu soruna odaklanmıştır ve bunun farkındadır” dedi.

Ancak Evening Standard’a göre ekip, bu tür sistemlerin bir konu hakkındaki olası tüm çevrimiçi bilgileri analiz ederek ve diğer kayıtlarla çapraz kontrol ederek kapsamlarını genişletebilecekleri ve böylece boşlukları doldurabilecekleri konusunda iyimser. Böyle bir uygulama çok büyük miktarda bilgi üretecektir, ancak Jimmy endişeli değil. “Wikipedia girişlerinin sayısını üç katına çıkarmak için yapay zeka kullanmak, işletme maliyetlerimizi yılda 1.000 £’dan fazla artırmayacaktır.”

Editör: Nur Bersun Aynur – 05.04.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    The Triple Crown’ın Son Basamağı Monaco Grand Prix’i Neden Bu Kadar Popüler?

    Ortaçağ ay gözlemleri tarihin en büyük volkanlarını aydınlatıyor

    Ortaçağ Ay Gözlemleri Tarihin En Büyük Volkanlarını Aydınlatıyor