içinde

GPT-4 | ChatGPT’nin Yapımcılarından Yepyeni Bir Üretken Yapay Zeka Uygulaması

Üretken yapay zeka teknolojisinin en son sürümü olan GPT-4 hakkında bilmeniz gerekenler.

ChatGPT Kasım ayında piyasaya çıktığında dünyayı kasıp kavurdu. Piyasaya sürülmesinden sonraki bir ay içinde, yaklaşık 100 milyon kişi viral yapay zeka sohbet robotunu lise kompozisyonları yazmaktan seyahat güzergahları planlamaya ve bilgisayar kodu üretmeye kadar her şey için kullandı.

San Francisco merkezli startup OpenAI tarafından geliştirilen uygulama pek çok açıdan kusurluydu ama aynı zamanda üretken yapay zekanın çalışma ve yaratma biçimimizi değiştirmeye yönelik dönüştürücü gücü hakkında bir heyecan (ve korku) dalgası yarattı.

GPT-3.5 adı verilen bir teknoloji üzerinde çalışan ChatGPT’nin bu kadar etkileyici olmasının nedeni, kısmen, sadece birkaç yıl önceki selefi GPT-2‘nin yeteneklerinden bir kuantum sıçramasını temsil etmesidir.

Salı günü OpenAI, teknolojisinin daha da gelişmiş bir versiyonunu yayınladı: GPT-4. Şirket, bu güncellemenin yapay zekanın ilerlemesinde bir başka kilometre taşı olduğunu söylüyor. Yeni teknoloji, insanların yeni dilleri nasıl öğrendiğini, kör insanların görüntüleri nasıl işlediğini ve hatta vergilerimizi nasıl yaptığımızı geliştirme potansiyeline sahip.

OpenAI ayrıca yeni modelin daha gerçekçi, yaratıcı, özlü ve sadece metin yerine görüntüleri de anlayabilen bir sohbet robotunu desteklediğini iddia ediyor.

OpenAI CEO’su Sam Altman GPT-4’ü “şimdiye kadarki en yetenekli ve uyumlu modelimiz” olarak nitelendirdi. Ayrıca “hala kusurlu, hala sınırlı ve hala ilk kullanımda, onunla daha fazla zaman geçirdikten sonra olduğundan daha etkileyici görünüyor” uyarısında bulundu.

Lior⚡ on Twitter: “GPT4 is capable of turning a picture of a napkin sketch to a fully functioning html/css/javascript website. pic.twitter.com/q6FLZL6oFO / Twitter”

GPT4 is capable of turning a picture of a napkin sketch to a fully functioning html/css/javascript website. pic.twitter.com/q6FLZL6oFO

Salı günü öğleden sonra GPT-4’ün canlı yayın demosunda OpenAI kurucu ortağı ve başkanı Greg Brockman, bir web sitesinin elle çizilmiş bir maketinin verilmesi ve bundan birkaç saniye içinde işlevsel bir site için kod üretme yeteneği de dahil olmak üzere teknolojinin bazı yeni kullanım durumlarını gösterdi.

Brockman ayrıca GPT-4’ün görsel yeteneklerini, elinde kamera tutan bir sincabın karikatürize edilmiş görüntüsünü vererek ve bu görüntünün neden komik olduğunu açıklamasını isteyerek sergiledi.

“Görüntü komik çünkü elinde kamera tutan ve profesyonel bir fotoğrafçıymış gibi bir fındığın fotoğrafını çeken bir sincabı gösteriyor. Bu komik bir durum çünkü sincaplar genellikle fındık yerler ve onlardan kamera kullanmalarını ya da insanlar gibi davranmalarını beklemeyiz,” diye yanıt verdi GPT-4.

Bu, kör ya da görme engelli insanlar için inanılmaz derecede faydalı olabilecek türden bir yetenek. GPT-4 yalnızca görüntüleri tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda bunların arkasındaki anlam ve bağlamı da iletebiliyor.

Yine de, Altman ve GPT-4’ün yaratıcılarının da kabul ettiği gibi, bu araç henüz insan zekasının yerini tam olarak alabilmiş değil. Öncülleri gibi, doğruluk, önyargı ve bağlamla ilgili bilinen sorunları var. Bu durum, daha fazla insan GPT-4’ü yenilikten daha fazlası için kullanmaya başladıkça büyüyen bir risk oluşturuyor. OpenAI’ye büyük yatırımlar yapan Microsoft gibi şirketler, GPT-4’ü milyonlarca insanın kullandığı temel ürünlere dahil etmeye başladı bile.

İşte piyasadaki en popüler yeni teknolojinin en son sürümü hakkında bilmeniz gereken birkaç şey.

Karmaşık sınavları geçebilir
İnsanların yeni yapay zeka araçlarının yeteneklerini ölçmelerinin somut bir yolu, SAT ve baro sınavı gibi standart testlerde ne kadar iyi performans gösterebildiklerini görmektir.

GPT-4 bu konuda etkileyici bir ilerleme gösterdi. Teknoloji, simüle edilmiş bir hukuk barosu sınavını, sınava girenlerin ilk yüzde 10’una sokacak bir puanla geçebilirken, hemen selefi GPT-3.5 en alt yüzde 10’da kaldı.

GPT-4 ayrıca SAT matematik testinde 800 üzerinden 700 puan alabilirken, önceki versiyonu 590 puan alabiliyordu.

Yine de GPT-4 bazı konularda zayıf kalmaktadır. AP İngilizce Dil sınavlarında 5 üzerinden sadece 2 puan alabilmiştir ki bu da bir önceki versiyon olan GPT-3.5’in aldığı puanla aynıdır.

Standartlaştırılmış testler insan zekasının mükemmel bir ölçüsü değildir, ancak bu testlerde iyi puan almak için gereken akıl yürütme ve eleştirel düşünme türleri, teknolojinin etkileyici bir hızla geliştiğini göstermektedir.

Dil Öğretme ve Görme Engellilere Yardım Etme Konusunda Umut Vaat Ediyor

GPT-4 yeni çıktığından, insanların onu kullanmanın en cazip yollarını keşfetmeleri zaman alacaktır, ancak OpenAI, teknolojinin günlük hayatımızı potansiyel olarak iyileştirebileceği birkaç yol önerdi.

Bunlardan biri yeni diller öğrenmek için. OpenAI, Roleplay adlı yeni bir yapay zeka tabanlı sohbet ortağını güçlendirmek için popüler dil öğrenme uygulaması Duolingo ile ortaklık kurdu. Bu araç, söylediklerinize yanıt veren ve gerektiğinde sizi düzeltmek için devreye giren bir sohbet robotuyla başka bir dilde serbestçe akan bir konuşma yapmanızı sağlar.

OpenAI’nin ortaya koyduğu bir başka büyük kullanım alanı da görme engelli insanlara yardım etmeyi içeriyor. OpenAI, görme engelli kişilerin görüntülü sohbet yoluyla gören bir kişiden talep üzerine yardım almalarını sağlayan bir uygulama olan Be My Eyes ile ortaklaşa olarak, insanların çevrelerinde gördüklerinin bağlamını anlamalarına yardımcı olabilecek bir sanal asistan oluşturmak için GPT-4’ü kullandı. OpenAI’nin verdiği bir örnekte, bir buzdolabının içindekilerin bir açıklaması verildiğinde, uygulamanın mevcut olanlara göre nasıl tarifler sunabileceği gösterildi. Şirket, bunun görüntü tanıma alanındaki mevcut teknoloji durumundan bir ilerleme olduğunu söylüyor.

Be My Eyes‘ın CTO’su Jesper Hvirring Henriksen, GPT-4’ün lansmanı için yaptığı basın açıklamasında “Temel görüntü tanıma uygulamaları size sadece önünüzde ne olduğunu söyler” dedi. “Eriştelerin doğru türde malzemelere sahip olup olmadığını ya da yerdeki nesnenin sadece bir top değil, aynı zamanda bir takılma tehlikesi olup olmadığını anlamak ve bunu iletmek için bir tartışma yapamazlar.”

OpenAI’nin GPT-4 destekli en yeni sohbet robotunu kullanmak istiyorsanız, ücretsiz değil
Şu anda ChatGPT botunun premium versiyonu olan ChatGPT Plus‘a erişim için aylık 20 dolar ödemeniz gerekiyor. GPT4’ün API’si, aracı ne kadar kullandıklarıyla orantılı bir ücret karşılığında bunun üzerine uygulamalar oluşturabilen geliştiriciler tarafından da kullanılabilir.

Bununla birlikte, GPT-4’ün tadına para ödemeden bakmak istiyorsanız, BingGPT adlı Microsoft yapımı bir sohbet botunu kullanabilirsiniz. Bir Microsoft Başkan Yardımcısı Salı günü BingGPT’nin en son sürümünün GPT-4’ü kullandığını doğruladı. BingGPT’nin günde kaç görüşme yapabileceğiniz konusunda sınırlamaları olduğunu ve görüntü girmenize izin vermediğini belirtmek önemlidir.

GPT-4’ün hala ciddi kusurları var. Araştırmacılar hangi veriler üzerinde eğitildiğini bilmediğimizden endişe ediyor. GPT-4’ün insanlara yardımcı olma potansiyeli açık olsa da, doğası gereği kusurludur. Üretken yapay zeka modellerinin önceki versiyonları gibi GPT-4 de yanlış bilgi aktarabilir ya da fiziksel zararın nasıl verileceğine dair talimatlar veya siyasi aktivizmi teşvik eden içerikler gibi tartışmalı içerikleri paylaşmak için kötüye kullanılabilir.

OpenAI, GPT-4’ün gerçeklere dayalı yanıtlar verme olasılığının yüzde 40 daha yüksek olduğunu ve izin verilmeyen içerik taleplerine yanıt verme olasılığının yüzde 82 daha düşük olduğunu söylüyor. Bu eskiye göre bir gelişme olsa da, hala hata için çok fazla alan var.

GPT-4 ile ilgili bir diğer endişe de nasıl tasarlandığı ve eğitildiği konusunda şeffaflığın olmaması. Twitter’da birçok önde gelen akademisyen ve sektör uzmanı, şirketin GPT-4’ü eğitmek için kullandığı veri seti hakkında herhangi bir bilgi yayınlamadığına dikkat çekti. Araştırmacılar bunun bir sorun olduğunu, çünkü yapay zeka sohbet robotlarını eğitmek için kullanılan büyük veri setlerinin, birkaç yıl önce Microsoft‘un Twitter sohbet robotu Tay’de görüldüğü gibi, doğası gereği önyargılı olabileceğini savunuyor. Tay, piyasaya sürüldükten sonraki bir gün içinde basit sorulara ırkçı yanıtlar verdi. Tay, genellikle nefret içerikli olabilen sosyal medya paylaşımları üzerinde eğitilmişti.

OpenAI, eğitim verilerini kısmen rekabet baskısı nedeniyle paylaşmadığını söylüyor. Şirket kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kuruldu ancak kısmen karmaşık yapay zekâ sistemlerini eğitmenin ne kadar pahalı olduğu nedeniyle 2019 yılında kâr amacı güden bir kuruluş haline geldi. OpenAI şu anda, hangi teknoloji devinin üretici yapay zeka teknolojilerine öncülük edeceği konusunda Google ile şiddetli bir savaşa giren Microsoft tarafından büyük ölçüde destekleniyor.

Kaputun altında ne olduğunu bilmeden, OpenAI’nin en son aracının öncekinden daha doğru ve daha az önyargılı olduğu iddialarını hemen doğrulamak zor. Önümüzdeki haftalarda daha fazla insan bu teknolojiyi kullandıkça, sadece anlamlı bir şekilde daha kullanışlı olmakla kalmayıp aynı zamanda kendisinden önce gelenlerden daha sorumlu olup olmadığını göreceğiz.

Editör: Fatih Düz – 20.03.2023

Rapor Et

Katılımcı

Çeviri Haber tarafından yazıldı

Doğrulanmış ProfilÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Çitin Ardındakiler: Çizgili Pijamalı Çocuk

    Yunan Mitolojisine Ne Kadar Hakimsin?