içinde ,

Transandantal Meditasyon Nedir, Nasıl Yapılır?

Transandantal meditasyon; kısaltması TM olarak bilinen meditasyon tekniği, Hintli Maharishi Mahesh Yogi tarafından bulunmuş olan stres ve rahatsız edici düşüncelerin sakin, huzurlu bilinç haline geçirmeyi amaçlayan bir meditasyon türüdür.

Transandantal meditasyon için sadece dikkatinizi dağıtabilecek, telefon, tablet, bilgisayar vb. herhangi bir şeyi 20 dakika boyunca çevrenizden uzaklaştırmanız yeterlidir. Daha sonrasında rahat bir ortamda oturur pozisyonda, genellikle sırt dik, ayaklarınızın yere değdiğinden emin olarak, gözleriniz kapalı ve elleriniz kucağınızda olduğu ve Hint geleneğine ait bir söz veya ses söylenerek tekrarlanır. Yapılması gereken tek şey derin bir konsantrasyon sağlamaktır.

Dini hece anlamına gelen mantra türlerinin ilki ‘shiring mantrası’ ile başlayarak zihninizdeki ses titreşimleri ile mantrayı tekrar ederek ortak bir akış içerisinde olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Kendinizi rahat bir konumda kalarak mantrayı dilediğiniz kadar tekrar edebilirsiniz ve zihnin farklı yerlere gidip gelerek serbest bırakılmasını sağlayabilirsiniz.

Farklı şeyler düşündüğünüz zaman ya da bulunduğunuz yerden uzaklaştığınızı hissettiğinizde meditasyonu bırakmadan yavaşça kendinizi mantranın akışına geri çağırmaya çalışabilirsiniz. Bunun için de derin bir nefesin ardından odak noktanızı tekrardan içerisinde olduğunuz ana çevirebilir ve kendi mantranızı tekrar edebilirsiniz.

Mantralar, her meditasyonunuzda aynı olabilir veya değişiklik gösterebilir. Anlamlı veya anlamsız kelime gruplarından oluşabilir. Mantrayı tekrar etmenin amacı düşüncenin en saf haline ulaşmaktır.

Transandantal Meditasyon Aşamaları Nelerdir ?

7 aşamada tamamlanabilen bir eğitim süreci ile başlanır ve bu süreci tamamlayan bireyler 15-20 dakikalık aralarla günde iki keze kadar transandantal meditasyon uygulamaya devam eder.

Eğitimin aşamaları aşağıdaki şekildedir:

1. Eğitmen tarafından temel bilgilerin verilmesi (yaklaşık bir saat sürer.),

2. İç dünyaya yolculuğa hazırlık aşaması,

3. 15 dakikalık deneme süreci,

4. 1-2 saat süren bireysel çalışmalar,

5. Bireye özel mantra sanskritçe verilmesi,

6. 3 günlük deneme ve uygulama,

7. Kontrol aşaması.

Transandantal Meditasyonun Fizyolojik ve Psikolojik Etkileri Nelerdir?

1. Stres ve anksiyeteyi azaltır.

Her gün 20 dakika bu meditasyonu yapan insanların daha sakin, pozitif, empati kabiliyeti gelişmiş ve daha ılımlı oldukları fark edilmiştir.

2. İkili ilişkileri güçlendirir.

Meditasyonu uygulayan evli çiftlerin evliliklerinin daha mutlu, huzurlu ve sakin olduğu gözlemlenmiştir. Buna ek olarak sadece duygusal ilişkilerde değil, hem sosyal hayatta hem de iş hayatında olumlu etkileri gözlemlenmiştir.

3. Kan basıncını düzenler.

55 yaşında bir hipertansiyon hastasının düzenli olarak yaptığı bu meditasyon sonucunda kan basıncının %30 azaldığı tespit edilmiştir.

4. Zihin sağlığına iyi gelir.

Algı, analiz, yorumlama gibi konularda gelişme gösterdiği ve bilişsel zekaya katkıda bulunduğu görülmüştür.

5. Hiperaktivite bozukluğu ve uyku problemleri yaşayan bireylerde terapiye ek olarak kullanılır.

Hiperaktivite tedavisinin bir parçası olarak yapılan 3 aylık meditasyon sonucunda odaklanmanın ve uyku kalitesinin artmasını sağladığı da kayıtlara geçmiş bilgiler arasında yer almaktadır.

Editör: Fatih Düz – 26.03.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Rumeysadogan tarafından yazıldı

Lisede gazetecilik bölümü okumuş fakat üniversite için tekrar dil bölümünü seçip turizm rehberliği okudum. Lise 3.sınıfta birçok Avrupa ülkesi görme fırsatım oldu. Gazetecilik okuduğum dönemlerde yerel bir dergide staj yaptım. Üniversite yıllarında katıldığım bir yazarlık kursuyla aynı zamanda yerel gazetede yazılarım yayımlandı. Edebiyatı yazı yazmayı ve farklı dilleri öğrenmeyi seviyorum.

ModeratörMakale YazarıGaleri SahibiÜyelik YılıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Hassas İçerik Filtresi
    Bu gönderiyi görüntülemek için tıklayın

    Küresel Isınma Bir Zombi Kıyametini Tetikleyebilir Mi?

    Spotify DJ | Spotify ile Yapay Zekanın Muhteşem Birleşimi