içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Ahmet Şahin ile Kitaplık Önü Sohbetleri

Bugünkü orijinal serimizin değerli konuğu insanlara kitap okumayı sevdiren ve onlarla birlikte bol bol kitap okuyan Ahmet Şahin. Instagram hesabında bol bol kitap tanıtımı ve okudukları hakkında yorumlarını paylaşan Ahmet Bey, sizi adeta sosyal medyada da kitapsız bırakmıyor. Kitaplardan yaptığı küçük alıntılar ve özetlerle sıradaki kitabınızı Ahmet Bey ile çok kolay bir şekilde seçebilirsiniz. O zaman, okuma aşkını bizimle paylaşan Ahmet Şahin’i yakından tanıyalım:

  • İlk önce bize kendinizi tanıtmakla başlayabilir misiniz?

Öncelikle merhaba. Ben Ahmet. Kısaca sonkahvebukucu. 33 yaşındayım. Bir yayınevinde sosyal medya yöneticisi olarak çalışıyorum. Aslında bende öyle çok çok kendimi anlatacak kelimeler yok maalesef. Aslında diğer Influencer’lardan farklıyım. Sıradan bir hayatım var. Bolca kitap okuyorum, bolca kitaplar üzerinde çalışıyorum. Hayatımı bu düzen içerisinde sürdürüp gidiyorum.

  • Kitap okumayı çok sevdiğinizi, hatta kitap okumak için yaşadığınızı Instagram hesabınıza (@sonkahvebukucu) şöyle bir göz atan biri bile hemen anlayabilir. Peki ya kitap sevginizi ve “kitap” denilince sizde çağrıştırılan duyguları bir de sizden dinleyebilir miyiz?

Aslında kitap sevgisi çok garip gerçekten. Şöyle geriye hızlıca bakıp düşündüğümde kitap okumak benim için nefes almak gibi bir hale bürünmüş. Benimle bağdaşmış yani. Hiç öyle sevgi gibi düşünmediğim için şu anda bir garip hissetmedim değil. Dediğim gibi günümüzde yaşamak için gerekli olan ihtiyaçlardan bir tanesi. Nefes almak gibi. Çünkü kitap okumadığımız zaman özellikle günümüz şartlarında artık nefes almak pek mümkün gözükmüyor.

  • Instagram hesabınızda kalın bir kitabı bir oturuşta okuyabildiğinizi görebiliyoruz. Bu becerinizi nasıl kazandınız ve bu beceriyi geliştirmek isteyenlere neler önerirsiniz?

Buradan lisedeki rehberlik öğretmenime selam olsun. Kitap okuma alışkanlığını, nasıl hızlı okuyacağım ile ilgili her şeyi kendisinden öğrendim. Beyin çok ilginç, belirli bir okuma mesafesinden baktığınızda tüm paragrafı siz daha okumaya başlamadan önce okuyabiliyor. Bu konuda kendilerini geliştirmek isteyen insanlar için YouTube kanalımda var olan videoyu önerebilirim çünkü çok uzun bir hadise.

  • Unutamadığınız bir kitap cümlesi/paragrafı ya da “hayatımı değiştiren kitap/kitap serisi” dediğiniz bir kitap ya da seri var mı? Varsa bahsedebilir misiniz?

Aslında unutamadığım bir paragraf değil ama çok fazla unutamadığım kitaplar var. Bunlardan en önemlisi bana kitap okumayı sevdiren Gülten Dayıoğlu’nun Alacakaranlık Kuşları kitabı ve Reşat Nuri’nin Çalıkuşu kitabı örnek sayılabilir.

  • Bazı insanlar gerçeklikten kaçmak için, bazıları boş vakitlerini değerlendirmek için, bazıları ise bilgilenmek amacıyla kitap okur. Peki siz neden kitap okuyorsunuz?

İkisi birden. Hem boş vakitlerimi değerlendirmek hem de bunu yaparken yeni dünyaların kapısını aralamak için kitap okuyorum.

  • Belli bir edebi türe bağlı mı kalırsınız yoksa farklı türlere açık mısınız?

Aslında her türe açık biriyim ancak, klasik edebiyatta durum biraz daha farklı benim için. Klasik edebiyatta daha çok Türk Edebiyatı’na ağırlık verip kendi coğrafyamda yaşanmış veya kurgu olan hikayelerden günümüzle ilgili çok fazla çıkarım yapıyorum. Kitapların ayrılması bana çok doğru gelmiyor. Çünkü günlük zevklerimiz ve o günkü ruh halimiz Gerçekten de okuyacağımız kitabı belirleyen büyük bir etmen.

  • Genelde insanlara boş zamanınızda ne yapardınız diye sorduğumuzda “kitap okurum” gibi cevaplar alırız. Fakat size bu sorunun farklı bir versiyonunu sormak istiyorum. Siz kitap okumadığınız zamanlarda neler yapıyorsunuz?

Boş zamanlarımda ağırlıklı olarak oyun oynarım. Arada da merak ettiğim ya da takip ettiğim bir dizi veya film çıktıysa onu izlerim ancak, oyun benim için daha ön planda sanırım.

  • Şu an yaşamayan yazarlardan birini yaşama döndürme şansınız olsaydı kimi seçerdiniz ve neden?

Halid Ziya Uşaklıgil olurdu sanırım. Sebebi, içinde bulundukları dönem ve toplum anlayışlarına göre çok çarpıcı eserler ortaya dökmüş olması. Aşk-ı Memnu gibi bir kitabı yazarken aklından geçen şeyleri, kısaca o kitapların hikayelerini sormak isterdim sanırım.

  • İddialı bir kitap okuyucusu olarak, hiç kitap yazma deneyiminiz oldu mu? Olduysa nasıl sonuçlandı?

Aslında oldu. Açıkçası kalemime de okuma hızıma olduğu kadar güvenim var. Bu noktada bir hikaye kaleme aldım ve o dönem 8 yayınevinden de teklif aldım ama sanırım sırf yazmak için yazmak istemedim. En azından ilk kitabımın gerçekten benim için çok önemli bir yeri olmalıydı. Bu yüzden şimdilik bu hayalimi nadasa bırakmayı tercih ettim. Yakın tarihlerde geri döneceğimi hissediyorum.

  • “Eğer bu kitabı okumadan ölürseniz, gözünüz açık gider” dediğiniz bir kitap var mı?

Kesinlikle Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar kitabı! Çoğu insanın keşfetmemiş olması veya gözlerinin korkması beni inanılmaz üzüyor.

  • “Keşke şu kitabı ben yazsaydım” dediğiniz bir kitap var mı ve hangi oluşturulmuş kitap evreninde yaşamak isterdiniz?

Kesinlikle Aşk-ı Memnu kitabını ben yazmak isterdim. Bir kitap evreninde yaşamam gerekseydi, bu da Alice Harikalar Diyarında kitabı olurdu. Dövmesini yaptıracak kadar sevdiğim bir kitap.

  • Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda tıbbi gerilim ve suç gerilimi tarzıyla bilinen Çin asıllı Amerikalı başarılı doktor ve yazar Tess Gerritsen’la tanıştığınızı biliyoruz. Çok sevilen ve başarı dolu bir hikayeye sahip bu saygıdeğer yazarla tanışmak nasıl bir duygu?

Açıkçası mükemmeldi! O kadar uzun zamandır severek okuduğum ve kalemine hayran olduğum bir yazardı ki, o an onunla yüz yüze gelmek hayatımın unutulmaz anlarından bir tanesidir sanırım. ❤

  • Son olarak, kitap okumak isteyen ama bir türlü başlayamayan ya da nereden başlayacağını bilemeyenlere nasıl bir tavsiye verirsiniz?

O zaman bu zaman. En sevdiğin diziyi ya da filmi aklından geçir ve ona benzer bir kitapla bu maceraya sende katıl. İnan ertelediğin her süre çok fazla şey kaçırıyorsun.

Editör: Fatih Düz – 24.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Instagram’da kısa bir süredir takip ediyorum. Bir yayınevinde çalışıyor olması müthiş. Kitapları bu kadar seven biri için bir yayınevinde çalışmak, bir çocuk için şekerci dükkanında çalışmakla eşdeğer gibi görünüyor dışarıdan bakınca. Bir çok yayınevinden kitap yazımı için teklif alıp bunların cazibesine kapılmamak da kolay iş olmasa gerek.

    Bing, Bard ve ChatGPT: AI sohbet botları interneti yeniden yazıyor

    Bing, Bard ve ChatGPT: AI Sohbet Botları İnternet Tarihini Yeniden Yazıyor

    Euphoria’nın 3. Sezonunu Bekleyenler Buraya!