içinde

Logonuzu Etkili Bir Şekilde Geliştirmeye Yönelik Tasarımcı İpuçları

İkonik logoların bile arada bir yenilenmesi gerekir. Aynı eski hileleri ve stratejileri kullanarak sonsuza kadar para kazanamazsınız. Bu nedenle şirketler, logo geliştirme süreçlerine çok fazla yatırım yapma eğilimindedir.

Sadece görünüşlerini güncellemekle kalmaz, aynı zamanda iş büyüyüp değiştikçe markalarını keşfetmelerine de olanak tanır. Bu, markaları yeni nesil müşterilerle bağlantı kurmak için yenilik yapmaya zorluyor.

İşte markanızı etkili bir şekilde geliştirmek için tasarımcı onaylı bazı ipuçları:

Logo üzerinde çalışmaya başlamadan önce, ne kadar büyük bir değişikliğe sahip olmak istediğinizi anlamalısınız. Bazı şirketler şanslıdır ve en başından ikonik logolar alırlar. Sprite veya Nike’ı düşünün.

Geçtiğimiz yıllarda, bu markalar yeni neslin kalbini kazanmak için basit bir logo yenilemesine güvendiler. Bu, tipografilerini biraz değiştirmek veya orijinal tasarımlarından çok fazla şey almadan birkaç öğeyi atmak anlamına gelir.

Öte yandan Olive Garden, Uber ve Airbnb gibi markalar, yeni marka kimliklerini yansıtmak için büyük logo değişikliklerine gitti. Bunlar, mevcut görsel kimliklerinin tamamen yenilenmesini içerir; renkler, türler ve öğeler birbirinden ayrılır ve yeni yapılır.

Dönüşümlerine hızlıca bir göz atalım:

Bu nedenle, logo evrim yolculuğunuzun stratejisini belirlemeye başlamadan önce, bir logo yenilemenin ihtiyaçlarınızı karşılamak için yeterli olup olmadığını değerlendirmek istersiniz. Bu, süreci sizin için çok daha kolay hale getirecektir.

Logonuzu Değiştirmeniz Gereken İşaretler

Markanızın güncellenmeye ihtiyacı olup olmadığını kontrol etmek için kendinize sorabileceğiniz birkaç soru var. İşte sadece bazı örnekler:

  • Yeni bir kitleye hitap etmeyi planlıyor musunuz? 

Tüketiciler her nesilde farklıdır ve GenZ, işlerin kolayca ilerlemesine izin verme konusunda hızlı değildir. Misyonunuzu ve değerlerinizi özetleyebilecek çarpıcı bir logo istiyorsanız, daha bilinçli bir izleyici kitlesiyle duygusal olarak bağ kurabilen bir marka olmalısınız.

  • Markanız sektörde hala rekabetçi mi?

Endüstri standartları kolayca değişebilir. Bugün işe yarayan şey, ileriye dönük en iyi karar olmayabilir. Geride kalan bir işletme değil, bir endüstri lideri olmak istemelisiniz.

  • Markanız sunduğunuz hizmetlerle örtüşüyor mu?

Bir işletme büyüyüp geliştikçe, hizmetlerinizi genişletmeye başlayabilirsiniz. İster başka bir ülkede bir konum oluşturuyor olun, ister odağınızı başka bir ürün veya hizmete kaydırıyor olun, logonuzun mevcut çözüm listenizle eşleştiğinden emin olmalısınız.

  • Logonuz hala alakalı ve modern mi?

Sektörde ikonik bir marka olmak istiyorsanız, her zaman demiri sıcakken dövün. Logonuzun yeni nesillerden eskimesini beklemeyin. Önümüzdeki on veya yirmi yılın trendlerine ayak uydurabilmek için stratejilerinizi bugün oluşturun.

  • Markanız bir birleşme ve satın alma sürecinden geçti mi?

Birleşme sırasında birçok şey olabilir. Kendinizi, ayırt etmek veya yeni iş modelinize uymak için logonuzda ince ayarlar yapmanız gereken bir durumda bulabilirsiniz. Her ne ise, değişikliği işaretlemek için bir değişiklik gereklidir.

Farklı şirketlerin logolarını neden değiştirdikleri konusunda farklı nedenleri vardır. Değişim için temel nedeninizi bulmak, logo evriminizde ne tür ayrıntıları değiştirmeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır.

Evolution of Logos of the Most Popular Brands - Creative Logo Designers

Temel Logo Gelişimi Kontrol Listesi

İster ilk ister yedinci logo tasarımınız olsun, tetikte olmalısınız çünkü bu süreç daha kolay hale gelmiyor. Bu yüzden bu süreçte dikkat etmeniz gerekenleri sizler için bir liste halinde derledik.

Araştırmanızı yapın

Araştırma ve planlama, başarılı bir logo evriminin çok önemli unsurlarıdır. Tasarımcılar ilham almak için endüstri trendlerine, rakiplerin logolarına ve müşterilerden ve paydaşlardan gelen geri bildirimlere bakabilir. Ne olursa olsun, gelecekteki trendlerin gerisinde kalmayın!

Bir renk hikayesine karar verin

50 yıl veya daha uzun süredir bu sektörde olan eski markalar, orijinal renk paletlerini bırakmakta biraz daha zorlanabilirler. Neyse ki, daha genç markalarda durum aynı değil. Birçoğunun renk paletini gerçekten değiştirme özgürlüğü var – bu da onları rakiplerinden ayırmak için benzersiz renk kombinasyonlarını keşfetmeleri için harika bir fırsat.

Logo formatınız üzerinde çalışın

Logo tasarımında tartışmasız en önemli faktörlerden biri logo formatıdır. Şimdi, burada gerçekten markalaşmanızı sağlayacak veya bozacak birkaç seçeneğiniz var. İşte kontrol etmek isteyebileceğiniz bazı logo formatları.

  • Soyut logo: Yalnızca sembollerin kullanıldığı logolardır. Twitter, WWF ve Nike’ı düşünün.
  • Wordmark: İşletme adını gösteren özel yazı tipi logosu. Netflix, FedEx ve Wix’i düşünün.
  • Kombinasyon logoları: Tip ve diğer soyut unsurları birleştiren logolar. Burger King, Taco Bell ve BMW’yi düşünün.

Yazı tipini unutmayın

Büyük şirketler bile bazen mevcut yazı tiplerini yükseltme ihtiyacı hissederler. Yine de çoğu, ince ama zarif bir değişiklikle benzer görünümlü bir yazı tipi seçer. Yazı biçimleri logonuzun genel görünümünü değiştirebilir, bu nedenle gerçekten istediğinizi elde etmeye dikkat ettiğinizden emin olun.

Öğeleri kaldırmayı düşünün

Günümüzde çoğu logo, minimalist ancak uyarlanabilir bir görünümü akılda tutmak için yeniden tasarlanmaktadır. Logo tasarımını karmaşık ve dağınık hissettiren gereksiz gölgeler veya öğeler eklemeden önce iki kez düşünmek isteyebilirsiniz.

Bunun yerine, tüm önemli logo öğeleriniz arasındaki görsel hikayeyi nasıl daraltabileceğinize odaklanın.

The Evolution of Famous Logos Over Time | Turbologo

Logo Geliştirme Süreciniz Sırasında Nelerden Kaçınmalısınız?

İşletme sahipleri, logo geliştirme projelerinin bütçesini ve zaman çizelgesini dikkate almalıdır. İşte işletme sahiplerinin yeniden tasarım sürecinden geçerken yaptıkları bazı yaygın acemi hataları:

Titiz olmamak

Logo evrimleri tamamen ayrıntılarla ilgilidir. İster basit bir logo yenilemesi ister komple bir logo yeniden tasarımı olsun, nihai sonuç konusunda seçici olmalısınız.

Yeni logoyu tasarlarken markanın gelişimini yansıtacak şekilde güncellemek, tasarımı basit ve zamansız tutmak ve markanın yeni yönüyle uyumlu bir renk paleti ve tipografi seçmek önemlidir.

Trendlere kapılmak

Onlarca yıl dayanabilecek zamansız bir şey mi yoksa ilgi uyandıracak ama zamanla solacak modaya uygun bir tasarım mı istiyorsunuz? Kendinize bir iyilik yapın ve mikro trendleri markanızdan uzak tutun.

Yaratıcı ve şık bir logo düşünmek için çok fazla zaman ve çaba harcamazsanız, ambalajınıza, sosyal medya varlıklarınıza ve dijital teminat ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde ayarlayabileceğiniz her zaman yeşil bir tasarıma gitmenizi öneririz.

Yanlış hizmet rezervasyonu

Bir başka acemilik hatası da yanlış hizmete yatırım yapmaktır. Kuşkusuz, girişimcilerin eskiye kıyasla üzerinde çalışacakları çok sayıda tasarım alternatifi var.

Birincisi, size AI tarafından oluşturulmuş logolar sağlayabilecek çok sayıda ücretsiz araç var, ancak bunlar şablonlanmış ve seri üretilmiş gibi görünebilir. Logonuza önemli bir tasarım değişikliği sağlamak için serbest çalışanların yardımını da alabilirsiniz. Oldukça büyük bir bütçeyle çalışacak gelişmiş işletmeler için, bu profesyonel görünümü elde etmek için marka ajanslarıyla bile çalışabilirsiniz.

Ancak, bütçe dostu istiyorsanız, sınırsız grafik tasarım hizmetlerini düşünebilirsiniz. Çözümler, logo ve marka bilinci oluşturmanın yanı sıra sosyal medya gönderileri ve web sitesi açılış sayfası tasarımları sunarak onu küçük işletmeler için mükemmel bir çözüm haline getirir.

Editör: Doruk Adakoğlu – 13.02.2023

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünya’da “UFO” Alarmı: Huron Gölü Üzerinde Tanımlanamayan Bir Cisim Düşürüldü!

    İnsanlığın Derin Acısı: Depremler