içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Tüm Gününüzü Sadece Bu 2 Adımla Üretken Geçirin

Çoğumuz gün içinde, ister okul olsun, ister iş, isterse de ev işlerinde daha çok odaklı ve üretken olmak isteriz. Hatta daha iyisi, her gün tükenmişlik hissetmeden üretken olmanın yollarını ararız. Peki buna ulaşmak için neyi atlıyoruz?

Başlangıç seviyesindeki çalışanların ve üst düzey yöneticilerinin tükenmişlik hissinin etkileri hemen aynıdır. Hiçbir sektörün buna karşı bir bağışıklığı yoktur. 2019 yılında Dünya Sağlık Örgütü tükenmişliği tıbbi bir teşhis olarak sınıflandırdı. WHO tükenmişliği, “başarılı bir şekilde yönetilemeyen kronik iş yeri stresinin sonucunda oluşan bir sendrom” olarak tanımlamakta.

Tükenmişlik Sendromu Yaşamadan Daha Fazla Üretken Olmanın 2 Anahtarı

Tükenmişliğe ve “kronik iş yeri stresi“ne yol açan alışkanlıkları azaltırken gün içinde nasıl daha fazla üretken olabiliriz?

1. Ekranından Uzaklaş

1,057 ABD ofis çalışanının 2019 yılındaki anketine göre, çalışanların %87’si ortalama günde 7 saat olmak üzere iş yerinde vaktinin çoğunu ekrana bakarak geçiriyor. Laptoplarımız ve iş için kullandığımız cihazlarımız bizim için hayati bir önem taşır. Fakat kaçımız bilinçli bir şekilde ekran kullanımını azaltmak için çabalıyor?

05

Ekran ve cihazlarımızdan düzenli olarak uzaklaşmak ve ara ara 5-10 dakika mola vermek gün içindeki stresimizi kontrol etmek ve dinlenmek için çok önemli. Ekrana bakarak geçirdiğiniz bir işiniz varsa -hatta iş harici de çok fazla ekranla vakit geçiriyor olabilirsiniz- ara ara ayağa kalkın biraz yürüyün, camdan dışarıyı seyredin ya da yakınınızda olan biriyle sohbet edin. Bu hem beyninizi biraz olsun boşaltacak, hem de sürekli oturmaktan oluşan sırt, bel ve boyun ağrılarınıza iyi gelecektir. Bu sayede de stresinizin seviyesi azalarak, stres yönetiminizi kolaylaştıracaksınız.

Yukarıda bahsettiğim çalışma “her 90 dakikada bir mola veren çalışanların daha yüksek odak seviyesine ve üretken olmasına sebep olduğunu” buldu. O yüzden, bilgisayarınızı kapatın ve kısa bir yürüyüşe çıkın. Bu, bir sonraki göreviniz için beyninizin şarj olmasına yardım edecektir.

2. İş Odaklı Aralıklar

Benzer konuyu araştıran insan performansı bilimi uzmanları, en iyi performansın dinlenme olduğu sonucuna vardılar. Eğer daha fazlasını başarmak için kendinizi gittikçe daha fazla zorluyorsanız, uzmanlar sadece yarısını doğru yaptığınızı söylüyor.

Eğer daha çok başarılı olmak için kendinizi zorlamayı, çok çalışmak için ihtiyacınız olan iyileşmeyle beraber dengeleyebildiğinizde, yaptığınız her şeyi geliştirebilirsiniz.

Pek çok çalışanın ihmal ettiği yedi veya sekiz saatlik yeterli uykuya ek olarak, iş gününüz boyunca akıllı molalar vermek ve daha uzun çalışmama sürelerine sahip olmak, daha üretken olmanın anahtarlarıdır. Başka bir deyişle, çalıştığınız her 1 saatte 10 dakikalık bir mola verirseniz bu, size çok zorlu ve stresli işiniz için daha çok üretken olmanıza yardımcı olacaktır. Verimliliğe yönelik bu aralık temelli yaklaşım iş yerinde de benimsenebilir.

Görünüşe göre, bir iş günü boyunca en yüksek düzeyde üretkenliği korumanın sırrı, daha uzun çalışmak değil, sık sık ara vererek daha akıllıca çalışmaktır.

Editör: Doruk Adakoğlu – 05.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sanat Tarihinde Aşkın 12 Sembolü

    İstanbul ve İzmir’de Deprem Meydana Geldi