içinde

MuhteşemMuhteşem

Her Gün Sabah 5’te Kalkmak Hayat Kalitenizi Arttırabilir | Erken Kalkmanın Sırlarını Sizinle Paylaşıyoruz

Uzun ve yorucu bir iş gününün ardından direkt yatağa gitmek isteyebilirsiniz. Fakat bu da sosyal hayatınızı ya da kendinize ayırmanız gereken vakti olumsuz etkileyebilir. Ayrıca sabah erken kalkmakta da zorlanırsınız. Çünkü gereğinden fazla uyumak erken kalkacağınız anlamına gelmez. Aksine fazla uyumak kalp krizi riskini arttırır; obezite, diyabet ve baş ve vücut ağrılarına neden olur; depresyona girme olasılığını arttırır; beynin çalışmasını olumsuz etkiler.

Fakat endişelenmeyin. Çünkü erken kalkmanın sırları bu içerikte saklı.

Ünlü meditasyon uygulaması Headspace‘de farkındalık öğretmeni olan Samantha Snowden, “sabah insanı olmak için yapılan baskılar bayağı yoğun olabilir” diyor.

Peki ya sabah 5’te kalkmak gününüzde bir değişikliğe neden olacak mı? Bazı uzmanlar evet diyor.

İlk olarak daha erken kalkmak özgüveninizi yükseltir. Çünkü erken kalmak bir şey başarmış hissine yol açar diyor Snowden. Ayrıca stres seviyesini ve akıl sağlığını olumuz etkileyen sürekli acele hissetme durumunu ortadan kaldırır.

New York’ta yaşayan Included Health’de davranışsal sağlık tıbbi yöneticisi ve psikiyatr Dr. Nikole Benders-Hadi, tipik bir iş gününü “Motivasyon ve olumlama için yararlı olmayan kazanması mümkün olmayan bir yarışta her zaman geri kalınmış hissi gibidir,” diye yorumluyor.

Snowden, yavaşlamanın sinir sistemimizdeki gazın salınmasına ve düşüncelerimizi düzenlemeye yardımcı olduğunu söylüyor. Eğer bu ekstra sabah saatlerini, sizi sakinleştirecek şekilde kendinize zaman ayırmak için kullanırsanız, üretkenliği artırabilir ve günün sonunda kendinizi daha az tükenmiş hissetmenizi sağlayabilirsiniz.

Güneşten önce uyanmayı düşünüyorsanız ve kendinize “Sabahları nasıl daha erken uyanabilirim?” diye soruyorsanız, uzmanlar aşağıdakileri aklınızda bulundurmanız gerektiğini söylüyor:

Uykunuzdan Fedakarlık Etmeyin

Alarmınızın saatini değiştirmek sizi uykunuzdan etmemeli. Zamanla uykusuzluk, anksiyete ve depresyon gibi olumsuz psikolojik rahatsızlıklara ve kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalıklara yol açabilir.

Snowden, “Herkesin farklı şeyleri gerektiren farklı işleri var ve uykusuzluk, duygu düzenleme [ve] odaklanma yeteneğimiz açısından bizim için birçok zorluk oluşturabilir” diyor. “Bunlar günü atlatmak, üretken olmak, işimizi iyi yapmak ve sevdiklerimizin yanında olmak için ihtiyacımız olan büyük kapasiteler.”

Benders-Hadi, “Eğer sabah 5’te kalkmak yeterli ve rahat bir uyku almanıza engel olacaksa, bunu yapmayın” diyor.

5’te kalkmak yerine ilk önce her zamanki alarmınızdan 1 hafta boyunca 1 saat önce, sonraki hafta 1 buçuk ya da 2 saat önce kalkmayı deneyerek kendinize ekstra sabah saatleri kazandırabilirsiniz.

Çok Fazla Erken Kalkmadan “Yavaşlayabilirsiniz”

Erken kalkmak, acele etmek zorunda kalmanın rahatsız hissini ortadan kaldırır. Ancak Benders-Hadi, uykudan ödün vermeden bu yavaşlık hissini aşılayabilecek alternatif, daha aşamalı adımlar olduğunu söylüyor.

İlk alternatif, seçenek azaltmasıyla ya da stres seviyenizin en yüksek seviyede olmaya meyilli olduğu yoğun sabah günlerinde yapmanız gereken şeylerin listesini azaltmak ile yapılabilir.

Benders-Hadi, “Sabah rutininizi tekrar düzenlemeyi düşünün, böylece daha az yapacak şeyiniz olur. Örneğin, sabah giyeceklerinizi akşamdan hazırlayın” diyor. “Kahvaltınızı ve öğle yemeklerinizi ya da bakmanız gereken aile üyelerinizinkileri önceden hazırlayın” diye de ekliyor.

Snowden, fazladan 10 dakikayı yavaşlayarak (hatta sabahları duşa biraz daha yavaş yürüyerek), e-postaları hemen kontrol etmeden ve bir iyilik mesajı alıştırması yaparak harcayabileceğinizi söylüyor. Birkaç örnek: “Günüm kolaylıklarla dolsun, bugün bir ihtimal göreyim, ilk görüşmeme iyimser bir tavırla gireyim” diyor.

“Vücudunuzun hislerini, o sabahki ruh halinizi kontrol ediyorsunuz ve bunu yargılamadan, açıklıkla gözlemliyorsunuz” diyor. “Bu, sabahınızın ritmini, hızını [ve] temposunu belirleyen tonu ayarlar.” 

Güçlü ve Güçsüz Yanlarınızı Tanıyın

Benders-Hadi, sabahları birkaç saat fazlamızın olmasının hayat kalitemizi arttırıp arttırmayacağı konusunda hepimizin dürüst olmasını öneriyor. Dikkat dağıtan şeyler olmadan, daha sessiz bir ortamda daha iyi çalışanlar veya gün içinde üretken hissetmek için daha uzun bir kişisel bakım rutinine ihtiyaç duyanlar için erken kalkmak yararlı olabilir.

“Rutindeki değişikliğin daha yüksek üretkenliğe mi yoksa sadece günlerinizi daha fazla mı doldurmanıza yol açacağını da göz önünde bulundurmalısınız” diyor. “Örneğin işle ilgili olarak, her gün tamamlamanız gereken belirli bir iş miktarı var mı, burada daha erken başlamanız daha erken bitirmenizi mi sağlar, yoksa daha erken kalkmak sadece tabağınıza daha fazlasını mı ekler?”

Hemen Uyum Sağlamayı Beklemeyin

Özellikle gece kuşları için erken kalkmayı seçmek hemen rahat hissettirmeyecektir. Snowden, vücudun günlük ritminin veya doğal vücut saatinin yeni rutine uyum sağlaması için zamana ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Bunun yerine, motive edici hissettiren bir şeyle uğraşmak istediğiniz için kendinize iltifat edin ve sabırlı olun, diyor.

Bir Amacınız Olsun

Yataktan kalkmanın tamamen imkansız olduğu günlerde, ister günlük üretkenliğinizi artırmak, ister okumak, egzersiz yapmak ya da fazladan zamanın tadını çıkarmak için, yataktan kalkma niyetinize geri dönmeniz önemlidir. Sabah erken kalkan diğer insanlarla konuşmak, onları neyin motive ettiğini anlamanıza yardımcı olabilir. Özellikle zor günlerde bir trendi takip etmeyi istemek yeterli olmayacaktır.

Snowden, “Motivasyonunuza geri dönme ihtiyacınızla bağlantı kurmanız gerekecek,” diyor. “Buna seni iten nedir? Kişisel olarak gerçekten zevk alacağınız ve bundan elde edeceğiniz faydaların neler olduğunu hayal ediyorsunuz?” diye kendinize sorular sormak bir amaç edinmenize yardım edebilir.

Editör: Fatih Düz – 16.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Sosyal Eleştirinin Gerilime Yansıması: “The Menu” Filmine Bir Bakış

    Netflix’in Türk Yapımı “Şahmaran” Dizisine Mitolojik Bir Bakış