içinde

MuhteşemMuhteşem

Kuyruklu Yıldızı Görmek İçin Son Günler

Evren ve Güneş sistemi aklımızın alamayacağı kadar büyük ve sürprizlerle dolu. Bu içeriği okurken bile uzayda kim bilir neler oluyor? Güneş sisteminin bu büyüklüğü de gökbilimciler ve uzay severler için hergün keşfedecek yeni şeyleri karşılarına çıkarmakta.

Kuyruklu Yıldız C/2022 E3 (ZTF) Dünyamızdan en son 50.000 yıl önce geçti. Kuyruklu yıldız tekrar Dünyamızdan görülebilmekte. Fakat yakında bir daha hiç dönmemek üzere Güneş sistemimizden çok uzaklara kayacak.

Kuyruklu Yıldız C/2020 E3 (ZTF) en son Dünyamızın yakınından geçtiğinde, gezegenimiz Buz Çağı’nı deneyimliyor ve Neanderthal olarak adlandırılan ilk insanlar etrafta dolanıyordu.

Kuyruklu yıldız perihelyonu geçip 12 Ocak’ta Güneşin en yakınından geçti. Bu da demek oluyor ki, eğer hala kuyruklu yıldızı gözlemleme şansı bulamadıysanız, kendi gözlerinizle C/2022 E3 (ZTF) Kuyruklu Yıldızı‘nı görmeniz için önümüzdeki birkaç gün son şansınız olacak.

Yeşil Kuyruklu Yıldız Çıplak Gözle Görülebilecek

Gökbilimciler kuyruklu yıldızı geçen sene mart ayında Kaliforniya’nın San Diego ilçesindeki Palomar Gözlemevi‘ndeki Zwicky Geçici Tesisi‘nin geniş-alan araştırma kamerasını kullanarak keşfettiler.

Kuyruklu yıldızın Güneşe yaklaştıkça kuyruğunda oluşan yeşil renkten ötürü gece göğünde göze çarpmakta. Önümüzdeki birkaç gün, amatör gökbilimciler için kuyruklu yıldızı çıplak gözle bile görebilmelerini sağlayan en iyi şansı sunacak.

Andrew McCarthy on Twitter: “Here’s my first effort at capturing the “Green Comet”, Comet c/2022 E3 (ZTF). This was a particular challenge due to humid conditions and clouds, but I’m thrilled I was able to capture it at all! pic.twitter.com/t2VGEnfKX8 / Twitter”

Here’s my first effort at capturing the “Green Comet”, Comet c/2022 E3 (ZTF). This was a particular challenge due to humid conditions and clouds, but I’m thrilled I was able to capture it at all! pic.twitter.com/t2VGEnfKX8

“İşte benim Yeşil Kuyruklu Yıldız, Kuyruklı Yıldız C/2022 E3 (ZTF)’yi ilk fotoğraflama deneyimim. Nemli şartlar ve bulutlar yüzünden ayrıca zorluydu, fakat fotoğraflayabildiğim için bile çok heyecanlıyım!”

Gökbilimciler çoktan uzay taşının bazı etkileyici görüntülerini yakaladılar. Örnek olarak bir fotoğraf, Güneş fırtınasının etkisiyle oluşan “bağlantı kopması olayında” kuruğunun ikiye ayrıldığını gösteriyor.

NASA siteside kuyruklu yıldızın Dünyaya en yakın olacak tarihin 1 Şubat olduğunu belirtti. O zaman çerçevesinde, gezegenimizin yaklaşık 42 milyon kilometre yakınına gelecek. Kozmik nesne son günlerde kademeli bir şekilde daha çok parlamaya başladı ve yakında beş büyüklüğünde bir nesne haline dönüşebilir, bu da karanlık gökyüzünde çıplak gözle görülebileceği anlamına gelmektedir.

Editör: Doruk Adakoğlu – 23.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Spotify 600 Çalışanını Etkileyecek Bir İş Gücü Kısıtlamasına Gidiyor

    Karneyi Alanlar Patlamış Mısırları Hazırlasın! | Ara Tatilde Ailecek İzleyebileceğiniz Filmler Listesi