içinde

Boston Dynamics’in Becerikli Robotu Atlas Yeteneklerini Sergiledi!

Her yeni yıla girdiğimizde uçan arabalar ve Jetgiller ailesindeki gibi bir hayata sahip olup olamayacağımızın tartışmasını yaptığımız büyük bir gerçek. Her ne kadar daha uçan arabalara ya da Jetgiller’in dünyasına ulaşamasak da, teknolojinin çok hızlı bir şekilde ilerlediğini biliyoruz. Teknolojinin içine doğmuş ya da teknoloji ile birlikte büyüdüğümüz için, teknolojik gelişmeler ilk dokunmatik telefonun çıkması ya da internetin bulunduğunda yaratılan etki kadar büyük olmuyor; ya da en azından biz hissedemiyoruz. Fakat biz fark etsek de etmesek de, teknoloji büyük bir hızla ilerliyoruz. Her gün yeni bir uydu uzaya fırlatılıyor, bugün aldığımız elektronik eşyaların, yarın bir üst modeli çıkıyor. O yüzden teknolojiye yetişemememiz çok normal.

Teknolojinin ilerlemesi hem harika hem de korkutucu bir olay. Teknolojinin gelişmesi ile savaşlardaki yıkımlar da büyüyor, insansı robotlar da çoğalıyor. İnsansı robotların gelişmesi ile, bu robotların insanların yerini alıp alamayacağı da büyük tartışma konusu. Sanırım bunun cevabını yalnızca yaşayarak öğrenebileceğiz.

Bu hafta insansı robotlarda yeni bir çağın kapısını açtığı tartışılan Boston Dynamics’in robot Atlas’ına bir göz atma vakti geldi:

Boston Dynamics‘in Atlas adlı makineleri, fiziksel beceriler söz konusu olduğunda robot dünyasının insanları olmayı amaçlıyorlar. Çoktan parkur sporu ve jimnastik yapabilen bu makineler, son güncelleme ile eklenen yepyeni becerilerle insanlara hiç olmadıkları kadar benzediler.

2021 yılında robot Atlas’ın parkur sporunu başarıyla tamamladığını gördüğümüzde, elleri için kısa ve kalın uzantıları vardı. Çarşamba günü yayınlanan videoda, bugünün Boston Dynamics’in yıldızı robot Atlas’ın kıskaca benzeyen ellerini ve gösteri robotu duygusuna sahip olduğunu görmekteyiz.

Bu video, bir insanın yüksek bir platformda çalışırken araç gereçlerini unuttuğu bir iş yeri skecini gözler önüne sürüyor. Video ilerledikçe işçi, robot Atlas’tan araç gereç çantasını getirmesini istediğine şahitlik ediyoruz. Daha sonra robot Atlas, eğlenceli bir şekilde bir köprü kuruyor, çantayı tutuyor, yüksek bir noktaya zıplayarak patronuna çantayı uzatıyor. En sonunda ise jimnastik tarzı bir iniş gerçekleştiriyor.

Bu video, görevi tamamlaması için kıskaç tarzı tutamaçlarını ve robotun etrafındakileri duruma uygun bir şekilde kullanarak ağır bir objeyi doğru olarak atmasının bir gösterisini amaçlamakta. Video arkasının gösterildiği sahneler ise robotun, eşyaları nasıl algıladığını ve değiştirdiğinin detaylarını sunuyor.

Robot Atlas çok yol kat etti. Bir CNET yazarının, robotun ilk versiyonlarından biri için “karatede berbat” yorumunu yazmasının üzerinden 10 sene geçmemişti bile. Fakat bugün görüyoruz ki robot Atlas bu yorumu çürütüyor ve üstüne yeni becerilerini gururla sunuyor. Boston Dynamics, robot Atlas’ı yeni teknolojileri ve robot kapasitelerini ölçmek için kullanmakta.

Bir başka çok tartışılan insanı robot ise, Atlas’tan çok farklı bir hayvan olan (pardon, robot diyecektim) “Yapay Zeka Odaklı Tesla Optimus Robotu.” Tesla’nın ürettiği bu robot daha erken zamanlarında. O yüzden yakın gelecekte herhangi bir Atlas-Optimus karşılaştırması beklemeyin. İki makine de bizim görüntümüze sahip bilim kurgu rüyasının robotlarının gerçekliğine doğru adım adım ilerletildiğinin canlı bir kanıtı.

Editör: Fatih Düz – 22.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türkiye’nin En Derin Magazin Çukuru | ŞOKOPOP

    Bu Sene İstanbul’a Yılın İlk Karı Ne Zaman Düşecek?