içinde

MuhteşemMuhteşem

Uluslararası Çok Satan Kitap Önerisi | Gece Yarısı Kütüphanesi

Bugünlerde adından çokça söz ettiren, muhtemelen daha önce de duyduğunuz bir kitap: Gece Yarısı Kütüphanesi. Ayrıca 42 dilde yayınlanmış uluslararası çok satan.

Peki bu kitabı bu kadar okunur kılan şey ne?

Dilinin sade bir yapıya sahip olmasına rağmen neden bu kadar okunmuş olabilir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Roman, Nora Seed adında bir kadının intihara teşebbüsüne saatler kaldığını bizlere anlatarak başlıyor. Ardından Nora’nın hikayesini öğrenmeye başlıyoruz. Nora işten kovulmuş, annesinin ölümünden sonra abisiyle bağı kopmuş bir kişi.

Bir gün evdeyken kapıyı çalan komşusuyla, kedisinin evden kaçıp öldüğünü öğrenir ve hayatın her anlamda dayanılamaz bir şey olduğunu iliklerine kadar hissetmeye başlar. Abisine sesli bir mesaj, geriye kalanlara da bir intihar mektubu bırakarak antidepresan ilaçlarını içer. Hikâye ise tam bu noktada başlar.

Nora bir anda kendini uzun bir kütüphanede bulur. Saat gece yarısını geçmiştir ve kütüphanede ondan başka kimsenin olmadığını düşünür. Labirent gibi koridorlarda yeşilin her tonuna sahip kitapların arasından geçerken yıllar önce ilkokuldayken yine bir kütüphanede beraber oturduğu bir kadına rastlar: Bayan Elm.

Bayan Elm, okulunda görev yapan bir öğretmendi. Fakat burada olması için bir sebep yoktu. Nora şaşırmış olsa da bunu sorgulamamıştı önce. Bayan Elm ise onu hiç garipsememiş ve kütüphane hakkında bilgi vermeye başlamıştı. Bu kitaplar Nora’nın hayatındaki pişmanlıklarıydı. Yapmak isteyip de yapmadığı, yaptığı ve pişman olduğu her şeyi yaşayabilmesi için birer şanstı. Yani her kitap onun için tasarlanmış farklı hayatlar demekti. Sonra tek tek bu kitaplardan birini seçip o hayatlara kitaplar sayesinde konuk olmaya başladı.

Bir hayatta çok ünlü bir sanatçı iken başka bir hayatta profesyonel iyi bir yüzücüydü. Diğer hayatında bir anne iken bir diğer hayatında ise küçükken hayalini kurduğu bir buzul bilimciydi. Fakat yine büyük bir sorun vardı. Gittiği her yaşamda zorluklar, acılar ve en çok da hayal kırıklığı vardı ve bu olacağı her potansiyelde aldığı veya almadığı her kararda kaçılması mümkün olmayan bir gerçekti. Acı vardı fakat umut da vardı. Nora’nın yaptığı keşif buydu.

Ayrıca kitapta Nora’nın hemen hemen tüm yaşamlarında antidepresan kullanarak yaşadıkları boşlukları doldurduğunu da görmekteyiz. Yazar bunun sebebinin Nora’nın annesinin de depresyon yaşadığını anlatarak kalıtsal olabileceğini ifade etmiş.

Kaynak: troasteknoloji

Belki de kitabı bu kadar okunur kılan en önemli kısmı ise yazarın sosyal medyadan bahsettiği yer. Sosyal medyanın evrimsel olarak sahip olmamız gereken arkadaşlıklardan, ilişkilerden daha fazla kişiyle temas kurmamıza izin vermesi de hayatlarımızdan memnun olmamızı güçleştirdiği yönündeydi. Sosyal medya sayesinde ya da yüzünden her an her dakika farklı evlere konuk olabiliyor ve farklı yaşamlardan görüntüler, anılar izleyebiliyoruz. Bu da kişilerin yaşamlarında ister istemez bir sorgulama yaratmakta ve kendimizi yeterince iyi, güzel hissetmemize engel olmakta olduğunu ifade etmiştir.

Son olarak kitapta acının, hayal kırıklığının, sevginin, umudun, güzel veya kötü tüm duyguların yaşamda verdiğimiz her kararda her yaşam olasılığında karşılaşabileceğimiz normal şeyler olduğunu dile getirmekte. Kitap; yaşadığımız, nefes aldığımız, var olduğumuz her an hayatı yaşayıp dönüştürebileceğimize yönelik yakılmış bir mum ışığı belki de.

Önemli olan potansiyelimizden keyif almamızdır. Birden çok hayatta, birden çok kombinasyonda var olmamız mümkün değil. Fakat içimizde daima bu potansiyeli barındırırız. Ayrıca Nora gibi paralel evrenler arasında geçiş yapmamız da şimdilik mümkün görünmüyor. Elimizden gelen şey yaşadığımız her anı değerli kılmak ve aldığımız kararları olumlu ya da olumsuz sonuçlarıyla birlikte kabullenmektir. Böylelikle henüz yaşamda iken keşkelerimizi iyi ki’lerimize dönüştürebiliriz.

Bizi biz yapan şeyin ne olduğunu bulmak, Matt Haig‘in de dediği gibi bunu “öğrenmenin tek yolu yaşamaktır.”

Editör: Doruk Adakoğlu – 03.01.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Büşra Kurt tarafından yazıldı

Üyelik YılıMakale YazarıListe UstasıTestçiYorumcuVideo Yapımcısı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Punk İkonu, Efsanevi Moda Tasarımcısı Vivienne Westwood Hayatını Kaybetti!

    Cowspiracy: Sürdürülebilirliğin Sırrı