içinde

“Yukarı Bak” Filmindeki Gibi Balonlarla Uçabilir Miyiz?

Bir balon kümesi aracılığıyla gökyüzüne uçmak birçok insan için bir çocukluk hayalidir! Ama gerçek hayat şartlarına bakarsak, bu mümkün mü? Popüler “Up” filmi vizyona girdiğinde ve ana karakter yüzlerce balonla evini uçurduğu bu fikir birçok insanın aklına geri geldi.

Böyle bir şey mümkün mü?

Her şeyin bir bilimi vardır, balonların bile! Bazıları biraz sıkıcı olabilir – helyum, litre başına bir gram helyum kaldıracak kadar güçlüdür. Yani bir balonda 5 litre helyum varsa, o balon 5 gram kaldırabilir. Bu yüzden bir balonu tutmak için hemen hemen her şeye, hatta hafif nesnelere bile bağlayabilirsiniz.

Tabii ki sıcaklık ve basıncı da hesaba katmanız gerekir, ancak bunu dalgalanmaya neden olan garip koşullar olmadığını varsayarak açıklayacağız.

Uçmak için kaç balon gerekir?

Kendinizi uçurmak söz konusu olduğunda, birkaç seçeneğiniz vardır. Binlerce küçük balon ya da yüzlerce büyük balon kullanın. Standart bir balon 11 inçtir. Sadece bir kiloyu kaldırmak için 37 balona ve 423 litre helyuma ihtiyacınız var! Ortalama insan ağırlığı 137 kilo civarındadır, bunun için 5.000 ‘den fazla standart balona ve neredeyse 58.000 litre helyuma ihtiyacınız olacak!

Eğer 36 inçlik devasa bir balon kullansaydınız, sadece 145 balona ihtiyacınız olurdu ama yine de aynı miktarda helyum da lazım. Dünyada balon kullanarak başarılı bir şekilde uçan birkaç kişi var. En dikkat çekeni 2011 yılında Tom Morgan’dı. Balonlarla ilgili bir şey yapmak onun hayaliydi ve bu hayal sonunda gerçek oldu. Tom ve ekibi, iyi hava, balonların patlamasını önlemek ve helyum tedariki de dahil olmak üzere birkaç engelle karşılaştı.

Tom bu başarıyı Botswana’da üç kez denedi ama her seferinde başarısız oldu. Sonunda helyum stokunun sonuncusuyla Johannesburg’a taşındı ve tekrar denedi. 100 dev balon ve hepsini havaya uçurmak iki gün sürdü. Ondan sonra, her şey pürüzsüz bir yelkencilikti – ya da daha doğrusu yüzüyordu! Başarılı bir kalkıştan sonra, Tom 15 milden fazla sürüklendi ve 1.5 km yüksekliğe ulaştı. İki saatten fazla yüzdü. Atmosfere yaklaştıkça işler belirsizleşmeye başladı. Sıcaklık yükseliyordu, bu da balonların patlamasına neden olabilirdi. Sadece bu da değil, aynı zamanda hızla bir uçuş rotasına doğru sürükleniyordu!

Gergin olmasına rağmen, Tom soğukkanlılığını korudu ve güvenli bir şekilde dünyaya geri dönmek için balonları yavaşça kesmek zorunda kaldı. Tom, başarısından ilham alan ve küme balonculuğuna dayalı bir yarışma başlatmayı planlayan Maceracılar Birliği adlı bir grubun parçasıydı.

Editör: Fatih Düz – 20.12.2022

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yılbaşının Rengi Neden Kırmızı ve Yeşil? | Noel Renklerinin Tarihi

    Dinozorlar Kükrüyor Muydu Yoksa Bir Kuş Gibi Cikcikliyor Muydu?