içinde ,

HavalıHavalı

Telegram’ın Muhtemelen Bilmediğiniz Özellikleri

Geçtiğimiz yıllarda Meta şirketinin WhatsApp isimli haberleşme uygulamasının kullanıcılarının özel bilgilerini tehlikeye atan “Gizlilik Politikası”nı uygulamaya geçireceği duyurulunca, dünyanın her yerinden WhatsApp kullanıcıları Telegram isimli haberleşme uygulamasına göç etti. Bu göç nedeni ile WhatsApp milyonlarca kullanıcısını kaybedince geri adım atar gibi oldu ama hepimiz biliyoruz ki kullandığımız tüm uygulamalar öyle ya da böyle bilgilerimizi zaten topluyor.

Peki ya nedir bu Telegram?

Tam ismi ile Telegram Messenger, dünya çapında ulaşılabilirliği olan, freemium, çapraz platform, şifreli, bulut tabanlı, uçtan uca şifrelenmiş ve merkezileştirilmiş anında mesajlaşma hizmeti veren bir servistir. Uygulamada mesajlaşabilir, görüntülü ve sesli konuşma yapabilir, çıkarma ve ses dosyaları gönderebilirsiniz.

Telegram 2013 yılında Nikolai ve Pavel Durov kardeşler tarafından kurulmuştur. İlk zamanlar Rusya’nın sosyal ağı olan VK’ya bağlıydı ama 1 sene sonra sonra VK’yı hükümet devraldığında buradan ayrıldılar. Pavel Durov hükümet baskısına direndikten sonra VK’daki kalan hisselerini satıp ülkeyi terk etmiştir. Telegram’ın nihai hedefi kar gütmemektir; ancak, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarakta oluşturulmamıştır. Zaten günümüz dünyasında kar gütmediğine inanmak biraz komik olurdu.

Telegram İngiliz Virjin Adaları’na kayıtlı bir şirket olup, operasyon merkezi ise Dubai’dedir.

Telegram’ın Muhtemelen Bilmediğiniz Özelikleri

  • Anında Görüntüleme 

Anında Görüntüleme Özelliği ile makalelerinizi hiç zaman kaybetmeden, sayfanın yüklenmesini beklemeden görüntüleyebilirsiniz. Bu özelliği denemek için medium.com ya da techcrunch.com sitesinden bir link paylaşın ve “Anında Görüntüle” seçeneği ile bu deneyimi test edin.

Telegram’ın en son güncellemesi ile birlikte bu özellik 2274 sitede kullanılabilir durumda!

  • Telegraph

Eğer yazılı içerik üretmeyi sevenlerdenseniz bu özellik tam size göre. Telegraph sitesine gidin ve ilk içeriğinizi paylaşın, daha sonra Telegraph ile Telegram kanalınız hikayelerinizi işletebilir.

  • Tarih Atlama

Bu özellik konuşma içi aramalarınızın bir kurtarıcısı. Konuşma içinde arama kısmına tıklayarak takvim seçeneğini secin ve aramak istediğiniz tarihi bularak kolayca mesajlarınıza ulaşın.

  • T.me Link’leri ve QR Kod

Telegram’ınıza yeni kişiler eklemek istiyorsunuz ama numaranızı vermek biraz fazla geliyor olabilir. Bu yüzden Telegram’da kullanıcı adı oluşturarak kolayca hesabınızı yeni tanıştığınız kişilere verebilirsiniz. Ama acele edin. Profilim kısmında kullanıcı adı yerine gelip kullanmak istediğiniz kullanıcı adını yazın ki sizden önce başkaları almasın. Kullanıcı adını paylaşma sırası geldiğinde ise “t.me/kullanıcıadı” linkini kullanabilirsiniz.

Ben bu linkle de uğraşamam diyenler, geçici QR kodlarını oluşturarak aynı işlemleri gerçekleştirebilir.

  • Akıllı Saat Kullanımı

Telegram uygulamanızı Android işlemcili akıllı saatinizden yönetebilir, yazılı ve sesli mesaj yollayabilir, sticker gönderebilir, konuşmalarınızda gezebilir ve bildirimlerinizi alabilirsiniz.

  • Ödeme Yapabilme

Telegram uygulaması üzerinden bot’ların sunduğu ürün ve hizmetleri satın alabilirsiniz. Bu bot’lar mesajlarına “ödeme yap” seçeneği ekleyebilir ve “ödeme yap” seçeneğine tıkladığınızda kredi kartı bilgilerinizi doldurmanız istenir. Daha sonra adres bilgilerinizi girersiniz ve ödemeyi onaylarsınız.

Eğer hesabınız “İki Aşamali Onay” ile korunuyorsa, kredi kartı bilgilerinizi kaydederek bir sonraki işlemlerinizi sadece 2 tıklama ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

  • Video Mesajları

Bu özellik ile birlikte video mesajları gönderebilirsiniz. Özelliği kullanabilmek için mikrofon ikonuna tıklayarak kamera moduna çevirin. Daha sonra tek yapmanız gereken kamera ikonuna basılı tutarak videolu mesajınızı kaydetmeniz. İşiniz bittiğinde ise ikonu bırakın ve mesajınız anında karşı tarafa aktarılsın.

Telescope video platformu sayesinde ise, herkese açık Telegram kanallarında yayınladığınız videolu mesajlarınızın özel linkleri otomatik olarak oluşturularak Telegram ekosisteminin de sınırlarını aşarak viral olabilir. Bu özellik sosyal medyayı aktif kullanarak bunun üzerinden para kazananlar için çok kullanışlı.

  • Admin Hakları, Grup Özellikleri ve Kısmi Banlar

Herkese açık ya da belirli konularla ilgilenen kişilere açık bir kanalınız var ve artık kanalınızı tek başına idare edemiyorsunuz. Fakat başka birinin de sizin sahip olduğunuz tüm yeteneklere sahip olmasını da istemiyorsanız, bu özellik tam size göre. Kanalınıza yeni adminler eklediğinizde, admin ekle kısmında bu adminin neler yapıp yapamayacağına dair bir seçenek karşınıza çıkıyor ve bu seçenek ile admininizi belirli özelliklerle donatabilirsiniz. Ayrıca adminlere özel başlıklar da ekleyebilirsiniz.

                 Admin Özellikleri Belirleme                                                                 Kısmi Ban
Admin Başlıkları

Grupta birçok admin varsa kimin ne yaptığını bilmek kafa karıştırıcı olabilir. Bu yüzden “son hareketler” bölümünden kimin ne yaptığına göz atabilirsiniz.

Aynı özellik üyeler için de geçerli. Eğer bir üyeyi tamamen engellemek yerine, bazı özelliklerini kısıtlamak istiyorsanız Telegram üzerinden bunu da gerçekleştirebilirsiniz.

Bunlara ek olarak “Yavaşlatma Modu” ile herkesin kaç dakika ara ile mesaj gönderebileceğini de ayarlayabilirsiniz.

Grubunuza yeni alt gruplar açarak, grubun karışıklığını azaltabilir, üyelerinize daha verimli bir grup deneyimi yaşatabilirsiniz.

  • Medya Editleme

Yanlışlıkla yanlış bir fotoğraf ya da video göndermek endişe verici olabilir. Telegram’da herkes için mesajı silme özelliği zaten vardı. Buna ek olarak fotoğrafları ve videoları değiştirebilirsiniz.

  • Birden Fazla Hesap Ekleme

Telegramda 3 hesaba kadar farklı telefon numaralarıyla profilinize farklı profiller ekleyebilir ve kolayca aralarında geçiş sağlayabilirsiniz. Bildirimler tüm hesaplardan gelebilir ama ayarlardan hangi hesaptan bildirim alıp almak istemediğinizi yönetebilirsiniz.

  • Planlanmış Mesaj Gönderme ve Hatırlatma

Gönder tuşuna basılı tutun ve “planlanmış mesaj” seçeneğine tıklayın. Ardından hangi tarih ve saatte gönderilmesini istiyorsanız onu ayarlayın. Buna ek olarak, aynı işlemlerle mesajınızı sessiz gönderebilirsiniz. Okulda ya da işte olduğunu düşündüğünüz kişilere mesaj yollarken çok işinize yarayacak.

“Kayıtlı mesajlarım” kısmından da kendinize hatırlatma mesajları hazırlayabilirsiniz.

  • Sim Kart Olmadan Kayıt Olma

Telegram’a kayıt olmak için sim kart ve bir telefon numarasına ihtiyacınız vardı ama yeni gelen güncelleme sayesinde numaranızı vermeden de uygulamaya kayıt olabilirsiniz.

Editör: Fatih Düz – 12.12.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Utancın Fotoğrafı; ‘Geleceğimiz’ İstismar Altında!

    Ne Kadar Kırılgansın? Bakalım Sen Ne Kadar Çıtkırıldımsın?