içinde

İnanılmazİnanılmaz

Skandalları Ve Bohem Hayatıyla Ünlü, Kraliyetin Asi Prensesi Margaret’ı Yakından Tanıyalım

Snowdon Kontesi Prenses Margaret adını daha önce duymuş muydunuz? 2016 yapımı 5 sezondur devam eden The Crown dizisini izlemediyseniz ya da İngiltere Kraliyet Ailesi‘ne karşı özel bir ilginiz yoksa muhtemelen duymamışsınızdır. Oysa ki kendisi tek kardeşi ve Birleşik Krallık’ın en uzun süreli görevde kalan kraliçesi olan, tüm dünyanın yakınen tanıdığı, katı kuralları ve soğuk mizacıyla ünlü, 2022 yılının Eylül ayında, 96 yaşında “yaşlılık sebebiyle” hayata gözlerini yuman II. Elizabeth‘in aksine sarayı kızdıracak kadar renkli, kraliçeyi huzursuz edecek kadar kural tanımaz ve partilere düşkün, tüm hayatını 2. plana atılarak, hak ettiği ilgiyi göremeyerek, aşırı sigara ve alkol tüketiminin şaşırtmayan bir sonucu olarak akciğer kanserine yakalanarak ihtişamlı bir hayatın içinde özlemini çektiği mutluluğa asla kavuşamayarak hayata gözlerini yummuş birisi. Gelin hayatı hep bir gölgenin altında ezilerek geçen, ruhu kırık dökük bu asi prensesi biraz daha yakından tanıyalım…

Prenses Margaret Kimdir?

21 Ağustos 1930 yılında Albert Frederick Arthur George (yani VI. George) ‘un ikinci kızı olarak dünyaya geldi. Amcası Kral VIII. Edward’ın 1936 yılında aşık olduğu kadın için tahttan vazgeçmesiyle birlikte babası VI. George aniden yeni kral ilan edilerek alelacele tahta oturtuldu. O dönemde 6 yaşında olan Margaret’ın ve kendisinden 4 yaş büyük ablası Elizabeth’in hayatları bu beklenmedik olayla birlikte sonsuza kadar değişti. Babaları İngiltere’nin yeni kralı ilan edilince büyük çocuk olan Elizabeth’in kardeşinden tecrit edilerek “bir kraliçe olmak için” yetiştirilirken, Margaret’a hep ablasının gölgesinde yaşaması, ona destek olması ve itaat etmesi tembih edildi. Böylelikle yaşları birbirine yakın bu iki kız kardeş arasında hayatları boyunca sürecek sinsi bir soğuk savaş başlamış oldu.

Kral George Elizabeth’e “Gururum” derken Margaret’a “Neşem” Derdi

Elizabeth ne kadar ketum, duygularını belli etmeyen, mantıklı, kurallara ve geleneklere sıkı sıkıya bağlı tek düze biriyse, kardeşi Margaret onun tam tersi bir karakterde; fevri, güdüsel, eğlenceye düşkün, kuralları çiğnemekten hoşlanan, yenilik ve heyecan peşinde koşan, dışa dönük birisiydi. Bu durumun farkında olan babaları hayattayken Elizabeth’i “gururum” diyerek motive ederken, Margaret’ı hep “neşem” diyerek severdi. Babalarının ölümüyle birlikte 26 yaşındaki Elizabeth kraliçe ilan edilerek tahta çıkınca kız kardeşler arasındaki sorunlar ve gerilim tırmanarak yıllar boyunca devam etti.

İlk Aşkıyla Ablası ve Saray Yüzünden Evlenemedi

Prenses Margaret 1953 yılında Yüzbaşı Peter Townsend’e sırılsıklam aşık oldu. Önceleri sarayın kulağına gitmemesi için ilişkilerini gözden ırak yaşamaya çalışsalar da çok geçmeden tutkulu aşkları büyük bir skandal olarak gazetelerin baş sayfalarını süsledi. Evlenmeye karar verdiklerinde Peter Townsend daha önce evlenmiş ve boşanmış bir dul olduğundan Kraliçe duruma el koydu ve bu evliliği onaylamadı. İlk aşkı sürgüne gönderilen ve koca sarayda iyice yalnızlaşan yaralı aşık Margaret depresyon, içki ve sigara üçgeninde, mutsuzluk dolu yıllar geçirdi.

Televizyonda Canlı Yayınlanan Dillere Destan Bir Düğünle Fotoğrafçı Antony Armstrong-Jones ile Evlendi

Sefahate düşkün ve çok eşli olduğu bilinen bohem fotoğraf sanatçısı Armstrong‘un prenses için uygun bir aday olmadığı konuşulsa da bir kez daha kardeşinin evliliğine engel olmak istemeyen kraliçe bu sefer onay verdi ve böylelikle ablasının iznini nihayet alabilen Margaret 30 yaşında dünyaevine girmiş oldu. İniş çıkışlı evlilikleri fırtınalı ve bol skandallı bir şekilde 18 yıl kadar sürdü. Şiddetli geçimsizlik ve mutsuzluk sebebiyle boşandıklarında çiftin Sarah ve David adında iki çocukları vardı.

Prenses Margaret’ın Ölümü

Evliliğinin de bitmesiyle birlikte yıkıcı sinir krizleri geçiren, ilerleyen yaşına rağmen sigara ve alkol tüketiminde aşırıya kaçan Margaret’ın sağlık durumu giderek kötüye gitti ve sonunda akciğerinin bir bölümü alındı. Bu süreçte aralıklarla üç inme geçirdi, sonuncusunda vefat etti. 9 Şubat 2002 günü 71 yaşındayken son nefesini verdi.

Not: Konuyla ilgilenenlerin yazının başında da bahsettiğim dönem dizisi The Crown ‘u mutlaka izlemesini tavsiye ederim. Bir fikir vermesi için ilk sezonun fragmanını aşağıya bırakıyorum:

 

Editör: Fatih Düz – 02.12.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

burcueken tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Maladaptive Daydreamer Testi: Ne Kadar Hayalperestsin?

    Haftanın Astrolojik Yorumları ve Tarot Kartları | 21 Kasım – 27 Kasım