içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Modern Dönemin Müzik Perisi | Beyza Doğuç

Sosyal medyada ana sayfanızda karşılaşıp hayatın aslında müzikle ne kadar iç içe olduğunu gösteren bir kadından bahsedeceğim bugün sizlere. Henüz ilkokuldayken koroya katılarak ilk adımını attığı müzik hayatına lisede okul grubunun solisti olarak devam ettirdi. Bu sırada ise internette yayınladığı romanı ile kısa sürede oldukça tanınır hale geldi ve 9 yıl önce Youtube’da paylaşmaya başladığı yabancı ve Türkçe şarkı cover videoları ve çektiği kısa filmlerle müzik dünyasında kendi tahtını hazırlamaya başladığını hissettirdi. Beyza Doğuç, her seferinde daha güzel ne yapabilir ki dediğiniz de daha çok şaşırtmayı başaran fenomeni gelin yakından tanıyalım.

1996 yılında dünyaya gelen fenomen Beyza Doğuç’un özel hayatı ile ilgili pek bir bilgiye ulaşamamakla birlikte, Ankara Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun olduğunu ancak okuduğu bölümden yana bir kariyer yolu çizmemeyi tercih etmiş, küçüklüğünden beri en büyük tutkularından biri olan müzik alanında adını duyurmuştur ve duyurmaya devam etmektedir.

İnstagram’da 112.000, TikTok’ta 291.200, Youtube’da ise 35.000 takipçisi, Spotify’da 7.729 takipçisi ve aylık 99.080 dinleyicisi olan genç fenomen, yaratıcı içerikleri ile kendinden uzun zamandır söz ettiriyor. Başlarda yalnızca cover yapan Doğuç, zaman geçtikçe yabancı şarkıları dilimize uyarlamaya başladı. Ortaya çıkan harika eserlerle takipçi kitlesini hızla arttırdı. Ardından kendi bestelerini yapmaya başladı ve beste yapma konusunda her gün daha da geliştirdi. Öyle ki, çeşitli akımları baz alarak beste yapma sürecini takipçileriyle paylaştı.

Kimi zaman küçük kağıtlara kendisinin ve takipçilerinin yazdığı çeşitli kelimeleri tabağa koyup kura çekerek, kimi zaman emoji, film ve kitap alıntısı filtresiyle, kimi zaman ise çocukken oynamaya bayıldığımız oyunlardan biri olan isim şehir hayvan oynayarak yeni besteler yaptı ve bu süreçleri eğlenceli videolarla paylaşıma sundu.

2018 yılında hayranlarıyla sahnede buluşmaya başlayan Beyza Doğuç, amatör olarak kayda alıp paylaştığı yirmiyi geçik bestesinin ardından 2019 yılının Mart ayında ilk resmi teklisi olan ‘’Ben Hep Buradayım’’ ı Garaj Müzik etiketiyle yayınladı. Müzik hayatına devam ederken sosyal medyayı da hiçbir zaman arka plana atmayan Doğuç, takipçilerinden gelen birçok istek ve fikirle de besteler yapıp kayıt almaya devam etti.

İkonik film sahneleri için hazırladığı fon müzikleri, klostrofobi (kapalı alan korkusu), niktofobi (karanlık korkusu), talassofobi (derin su korkusu), araknofobi (örümcek korkusu) gibi fobilerin nasıl hissettirdiği, burçların özellikleri gibi ilgi çeken temalara ek olarak yapay zeka ile de içerikler üretmekte.

Van Gogh’un Yıldızlı Gece, Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa, Edward Munch’ın Çığlık ve Salvador Dali’nin Belleğin Azmi namı diğer Eriyen Saatler tablolarını önce yapay zekaya tanıtıp bestesini yaptırıp ardından da kendi bestesini yaptığı bir içerik serisi yayınladı.

Yapay zekaya olan ilgisini daha da büyütmüş olacak ki, önce cümlelerden görsel yaratıp oluşan resmin onda nasıl hisler yarattığını anlatan bestelere ek olarak beste yapan bir yazılım geliştirme kararı aldı ve gayet başarılı bir şekilde bu yolda ilerlemeye devam etmekte.

Alışılmadık yöntemlerle bile müzik yapabilen Doğuç, mors koduyla bile ‘’Git(me)’’ isimli bir beste yaptı. Buna ek olarak doğadaki kuş sesleri ve ağaç kabuklarını birbirine vurarak çıkardığı sesler ile eşsiz besteler yapmaya devam etti.

11 Kasım’da yayınladığı sevdiği 8 kitapla ilgili yaptığı bestelerden oluşan ‘’Kitaplık’’ albümünü sevenleriyle buluşturacağını şu şekilde duyurmuştu:

11 KASIM! 🤍 Burada beni takip edenler arasında küçükken yazıp paylaştığım romanlardan beni tanıyanlar vardır. Kitap okuma ve yazma konusunda küçüklükten gelen ilgimi çok iyi bilirler 🌻 Eminim hepinizin hayatında yer etmiş yazarlar, sayfalar, cümleler vardır. Ben kitapların üzerimizde bıraktığı bu büyüyle bir albüm yaptım. Albümde sekiz şarkı var ve her şarkı bir kitabın adını taşıyor, o kitabın hikayesini anlatıyor. Seçtiğim kitaplar toplumda büyük etki bırakan, sanata yön veren, hepimizde yer eden eserler. O yüzden her kitabı aklımda canlandırdığım anda her birisinin melodisini zihnimde duydum. Duyduklarımı kaydettim, ortaya çıkan sonucu çok sevdim. Her birinde farklı renkler, farklı hisler, farklı hikayeler olan dolu dolu bir albüm geliyor. Sizin de benim kadar heyecanlı olduğunuzu biliyorum, çok ama çok az kaldı! 💕 

Albümdeki şarkılar ise;

  • Küçük Prens
  • Martin Eden
  • Şeker Portakalı
  • Alice Harikalar Diyarında
  • Dorian Gray’in Portresi
  • Satranç
  • Dönüşüm
  • Yeşilin Kızı Anne

Ama elbette ki başarılı genç sanatçının başarıları bu kadarla da sınırlı değil! Bu hafta, 2009 yılında Norveç’e Eurovision birinciliğini getiren ‘’Fairy Tale’’ eserinin sahibi olan Alexander Rybak ile bir araya gelen Doğuç, yeni albümünün ilk şarkısı olan ‘’Küçük Prens’’in yayınlandığını Rybak’in de kemanıyla eşlik ettiği bir video ile duyurdu. Elbette ki Rybak ile buluşmuşken efsanevi şarkıda da düet yapmadan ayrılmadılar.

Rybak’in videoya yaptığı yorum ise Doğuç’un hayranları için bile büyük bir heyecan ve gurur kaynağı iken, genç sanatçıya olan sevgi ve saygımı bir kez daha dile getirirken bu güzel müzik yolculuğuna takipçilerini de dahil ederek ilham verdiği için tebrik etmek istiyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Editör: Nur Bersun Aynur – 14.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Abisinin En Yakını, Babasının Prensesi, Kuzey Kore’nin “Potansiyel Lideri” Kim Yo Jong Kimdir?

    Kadim Yıldız Kapılarının ve Portalların Arkasındaki Gizem