içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Bugün Gerçekleşecek Kanlı Ay Tutulması’nı Görebilecek Miyiz | Kanlı Ay Tutulması Hakkında Bilgiler

Tamamen tutulan dolunay, kırmızımsı bir renk aldığı için Kanlı Ay Tutulması da denilen Tam Ay Tutulması, peşpeşe gerçekleşen tam ay tutulmalarından oluşur.

7-8 Kasım 2022 tarihlerinde, Kunduz Ayı tamamen tutulup kırmızıya dönecek! 

Kanlı Ay Tutulması, ABD’nin batı kıyısı ile birlikte Avusturalya ve Asya’nın güneydoğusundan en iyi şekilde görülecek.

Kanlı Ay bilimsel bir terim olmamasına rağmen dünya çapında insanlar tarafından Tam Ay Tutulmasını açıklamak için kullanılıyor. Çünkü Ay tamamen tutulduğunda kırmızısımsı bir renge bürünür.

Eylül 2015’teki Kanlı Ay
Deanne Fortnam

Peki Ya Neden?

Tam Ay Tutulması, Dünya’nın gölgesinden geçtiğinde ve Güneş ışığının Ay’ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğinde gerçekleşir. Ancak, bazı Güneş ışıkları Ay’ın yüzeyine, Dünya’nın atmosferi aracılığıyla dolaylı yoldan ulaşarak Ay’a kırmızımsı, sarımsı ve turuncumsu bir parlaklık oluşturur.

Güneş ışınları atmosferden geçerken, ışık tayfındaki bazı renkler -menekşe tayfına doğru olanlar- Rayleigh Saçılması adı verilen bir olay tarafından filtrelenir. Bu, renkli gün doğumlarına ve gün batımlarına neden olan mekanizmanın aynısıdır. Bu etkiden en az kırmızı dalga boyları etkilenir, bu nedenle Ay’ın yüzeyine ulaşan ışığın kırmızımsı bir tonu vardır, bu da tamamen tutulmuş Ay’ın kırmızı bir renk almasına neden olur.

Atmosferin bileşimine bağlı olarak, ışık tayfının farklı kısımları filtrelenir, bu nedenle Ay, tam bir Ay tutulması sırasında sarı, turuncu veya kahverengi görünebilir.

Ay Dörtlüsü (Lunar Tetrad)

Kanlı Ay terimi bazen iki yıl içinde meydana gelen dört tam ay tutulmasını ifade etmek için de kullanılır, bu olay astronomların Ay Dörtlüsü (Lunar Tetrad) dediği bir olaydır. Bir dörtlüdeki tutulmalar, aralarında tutulmamış beş Dolunay ile yaklaşık altı ay arayla meydana gelir.

Genellikle, üç ay tutulmasından sadece biri tamdır ve on yıl içinde Dünya üzerindeki herhangi bir konumdan yaklaşık dört ila beş tam tutulma görülebilir. Bu, Ay dörtlülerinin nadir görülen olaylar olduğu ve bazılarının bu olaylara özel, hatta dini önem atfetmesine yol açmasına neden olmuştur.

2014-2015 Ay dörtlüsü, bazı dini kuruluşların dörtlüdeki tutulmaların son zamanların bir işareti olduğuna dair iddiaları nedeniyle büyük ilgi topladı. Hatta bazıları, İbranice İncil’deki Joel Kitabında, İsa’nın ikinci gelişinden önce Güneş’in kararmasına ve Ay’ın kırmızıya dönmesine atıfta bulunan bir ifadeden sonra tutulmaları Kanlı Aylar olarak adlandırdılar.

Ay Dörtlüleri Ne Kadar Sıklıkla Gerçekleşir?

İtalyan astronom Giovanni Schiaparelli, Ay Dörtlülerinin yüzyıllara göre çeşitlendiğini hesaplanmıştır. Bazı yüzyıllarda bir sürü Ay Dörtlüleri gerçekleşrken, bazılarında ise hiç gerçekleşmez. Örneğin, 1582 ve 1908 yılları arasında hiç Ay Dörtlüsü gerçekleşmemişken, 250 sene sonra -1909’dan 2156 yılına kadar- 17 tane Ay Dörtlüsü gerçekleşecek.

İçinde bulunduğumuz yüzyıl da ise 8 Ay Dörtlüsü göreceğiz. 21. yüzyılın ilk Ay Dörtlüsü 2003-2004 yıllarında, ikincisi 2014-2015 yılları arasında gerçekleşmiştir. Bir sonrakiler ise 2032-2033 yılında olacak. (25/36 Nisan 2032, 18/19 Ekim 2032, 14/15 Nisan 2033, 8 Ekim 2033)

Hasat Ayı (Hunter’s Moon)

Ekim ayındaki Dolunay, birçok Kuzey Amerika kültürlerinde aynı zamanda Kanlı Ay olarak adlandırılır. Bu isim, avcıların genellikle avlanmak ve önümüzdeki kış için et hazırlamak için zaman harcadıkları Ekim ayında olmasından gelmektedir. Ekim Dolunayı, Avcı Ayı veya Hasat Ayı olarak da bilinir.

Önümüzdeki 5 Tam Ay Tutulmaları;

  • 7-8 Kasım 2022
  • 13-14 Mart 2025
  • 7-8 Eylül 2025
  • 2-3 Mart 2026
  • 31 Aralık 2028-1 Ocak 2029

Kanlı Ay Tutulması’nı Canlı İzlemek İçin:

Editör: Doruk Adakoğlu – 08.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    2022 Dünya Kupası’nda Parlamayı Vaat Eden En İyi 10 Genç Yetenek

    İngiltere Yeni Kralı’nın Eşi Camilla’nın Monogramı Açıklandı