içinde ,

Twitter’ın Yeni Abonelik Sistemi | Mavi Tik Ücretli Oluyor!

Son zamanlarda Elon Musk’ın uzun süren Twitter’ı alma serüvenini hepimiz canlı bir şekilde takip ettik. Uzay teknolojisinden Dünya teknolojisine kadar her yerde parmağı bulunan Musk, Twitter’ı satın aldıktan sonra, platforma hız kaybetmeden yenilikler sunmaya başladı. İlk önce sağcı troller için destek hattı kurmayı planlayan Musk, şimdi de ünlü kişiliklerden iş sahiplerine kadar uzanan mavi tik kullanıcılarına sardı.

Twitter’da genel olarak aktifseniz, belirli bir büyüklükte takipçi kitleniz, haber muhabiri gibi bir mesleğiniz varsa ya da ünlü bir kişilikseniz, Twitter üzerinden başvuru yaparak “doğrulanmış hesap” olduğunuzu belli eden bir “mavi tik” rozeti alabiliyorsunuz. Bu hem hesabınızın onaylı ve gerçek olduğunu belli ediyor hem de herkesin gıpta ile baktığı bir hesap haline gelmiş oluyorsunuz.

Hesaplarında gıptayla bakılan mavi bir onay işaretine sahip Twitter kullanıcıları, bu durumu korumak için yakında kendilerini Twitter’a ödeme yapmak zorunda bulabilirler.

Platformer’dan Casey Newton, Twitter yöneticilerinin, profillerinde ücretsiz onay işareti bulunanların bir Twitter Blue aboneliği için her ay 5 ABD doları ödemesini yoksa rozetlerini kaybetmeleri gerekeceklerini “kesinlikle düşündüklerini” pazar günü öğleden sonra bildirdi. Newton’ın kaynaklarına göre, yöneticiler hafta sonunu fikir hakkında konuşarak ve önlem hakkında planlar yaparak geçirdiler.

Ancak The Verge aboneliğin 5 ABD dolarından daha pahalıya mal olabileceğini öne sürdü. Bu rapor, Twitter’ın yeni bir Twitter Blue aboneliği için 19,99 ABD doları talep etmeyi planladığını ve ödeme yapmazlarsa mavi onay işaretlerinin kullanıcılar tarafından kaybedileceğini belirtiyor. Rapora göre, kullanıcılara mavi tiklerini kaybetmeden önce abone olmaları için 90 gün süre verilecek. Görünüşe göre projede çalışan çalışanlara değişiklikleri uygulamak için 7 Kasım’a kadar süre verilmiş.

Mavi tik, bazıları tarafından bir durum sembolü olarak görülür. Hak kazanmak için hesaplar “kayda değer, özgün ve aktif” olmalılar. Buna hükümet yetkililerinin, önde gelen markaları temsil eden kişilerin, haber kuruluşlarının ve gazetecilerin, aktivistlerin, ünlülerin, sporcuların ve diğerlerinin hesapları dahildir.

Ayrıca bu hesaplar oldukça nadirdir. 2021’de Twitter’ın para kazanılabilir günlük aktif kullanıcısı Twitter toplamının %0,2’sini ya da 360.000 hesabın oluşturduğu doğrulandı. Yine de, böyle bir gereklilik şirkete, Elon Musk’ın yeni sahipliği altında işten çıkarmalara hazırlandığı bildirilen bir zamanda yeni bir gelir akışı sağlayabilir.

Birkaç premium avantaj sunan abonelik hizmeti Twitter Blue, kullanıcıların bir tweet’i geri almasına, haberleri reklamsız okumasına, yayınlanan bir tweet’i düzenlemesine, yer imlerini klasörler halinde düzenlemesine, DM’lerinde konuşmaları sabitlemesine, 10 dakikaya kadar video yüklemesine ve daha fazlasına izin vermek gibi hizmetler içeriyor. 2021’de piyasaya sürüldüğünde hizmet 3 dolara mal oldu, ancak aylık maliyet Ekim ayında 5 dolara yükseldi.

Mavi rozetin tüm Twitter Blue aboneliklerine dahil edilip edilmeyeceğinin şu anda konuşulup konuşulmadığı belli değil. Bu da abonelik hizmetine daha fazla ilgi gösterebilir.

Twitter temsilcileri yorum talebine yanıt vermedi.

Editör: Nur Bersun Aynur – 31.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kalıplara Sıkışıyoruz: Tik Tak Tik Tak | Sosyal Saat (Social Clock) Nedir?

    Cadılar Bayramı’nın Antik Kökenleri