içinde ,

Whatsapp 2 Saatliğine Çöktü!

Dünya çapındaki Whatsapp kullanıcıları 2 saat süren büyük bir kesintiden sonra tekrar uygulamaya erişebildiler. Bu geçen seneden sonra ilk büyük Whatsapp kesintisiydi.

WhatsApp, bugün iletişim uygulamasını etkileyen 2 saatlik büyük bir kesintiye uğradı. Hizmet, kullanıcıların bir “bağlanıyor” mesajıyla karşılanmalarıyla birlikte, Türkiye saati ile saat 10:00 civarında sorunlar yaşamaya başladı. WhatsApp web’i kullanmaya çalışanlar ise, “Bilgisayarınızın etkin bir internet bağlantısına sahip olduğundan emin olun” hatası ile karşılaştılar. İnternet kesintilerini takip eden DownDetector sitesinde bu konu ile ilgili 60.000’den fazla sorun raporu bildirildi ve kesinti küresel olarak kullanıcıları etkiledi.

Genelde internet kesintileri 5 dakika içinde çözülebiliyor ama Whatsapp’ın boyutu ve küresel anlamda çok kişi tarafından kullanılması Whatsapp’ı tekrar çalışır hale getirmeyi zorlaştırıyor. Ayrıca çevrimdışı olduğu her dakika şirket için büyük sonuçlar doğuruyor.

Facebook’un ana şirketi Meta’nın sahibi olduğu, kullanıcıların internet üzerinden ücretsiz arama yapmalarını ve kısa mesaj göndermelerini sağlayan WhatsApp‘ın dünya çapında iki milyardan fazla kullanıcısı var. Uygulama, pazar verileri sağlayan bir şirket olan Statista‘ya göre, bazı ülkelerde mesajlaşma uygulaması kullanıcılarının yüzde 96’sından fazlası tarafından kullanıldığı Afrika, Avrupa ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde özellikle popüler. Verilere göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mesajlaşma uygulaması kullanıcılarının sadece yüzde 41’i hizmeti kullanıyor.

Meta sözcüsü Joshua Breckman The Verge‘e yaptığı açıklamada, “Bazı kişilerin şu anda mesaj göndermekte sorun yaşadığının farkındayız ve WhatsApp’ı mümkün olduğunca çabuk düzeltmek için çalışıyoruz” dedi.

Bu, geçen yıl Instagram, Messenger, Oculus ve Facebook’u da kapatan büyük bir kesintinin bir parçası olarak hizmetin çökmesinden bu yana ilk büyük WhatsApp kesintisi. Bu kesinti çözülmeden ve WhatsApp tekrar çevrimiçi olmadan önce yaklaşık altı saat sürmüştü. O zamanlar Facebook olarak bilinen Meta, pazartesi gecesi bir blogda, yönlendiricilerine yapılan yapılandırma değişikliği nedeniyle büyük bir kesinti yaşandığını, kullanıcı bilgilerine yapılan bir saldırı olmadığını söylemişti.

Ayrıca CEO Mark Zuckerberg aynı akşam platformların geri açıldığını söyleyen bir özür yayınlamıştı. Özürde “Bugünkü kesinti için üzgünüm.  — Değer verdiğiniz insanarla iletişimde kalmak için servislerimize ne kadar çok güvendiğinizi biliyorum” demişti.

Bu 2019 yılından sonra Facebook‘un en kötü kesintisiydi. Türkiye saati ile 18:40 civarlarında başlayan kesinti şirket için hızla yayılan problemlere neden olmuştu. Siteye 24 saatten fazla bir şekilde ulaşılamamıştı ve çalışanlar şirketin mesaj paneli üzerinden birbirleriyle iletişim sağlayamamışlardı. Bazıları The Verge‘e yaptığı açıklamada iş için kullandıkları Outlook e-mailleriyle iletişimde kaldıklarını söylemişlerdi.

WhatsApp kesintileri hala nispeten nadir, ancak hizmet her ay iki milyardan fazla kişi tarafından kullanıldığından, dünya çapında iletişim için önemli etkilere sahip. WhatsApp geçen yıl çöktüğünde, Brezilyalı işçilerin işleri de sekteye uğramıştı.

Yüz milyonlarca kullanıcısıyla WhatsApp‘ın en büyük pazarı olan Hindistan’da, kesinti, hayatın durma noktasına gelmesine dair bir hüsran patlamasına neden oldu. Ezici miktarda günlük spam’a, siyasi propagandadan sosyal medya mesajlarına kısa bir soluklanmanın ardından yaşlı amcalardan “günaydın” içerikli sanal çiçeklerle ortam rahatladı.

Editör: Doruk Adakoğlu – 25.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yılın Son Güneş Tutulması Bugün Gerçekleşecek! Güneş Tutulması Nedir, Ne Zaman Başlayacak?

    Deneysel Sanatçı Pablo Picasso’yu Tanıyalım