içinde

HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Dünya Sağlık Örgütü’ne Göre Bekar Olmak Artık Bir Engellilik

Telegraph’a göre, Dünya Sağlık Örgütü engelli tanımını değiştirerek cinsel partneri olmayan insanları “infertil” olarak sınıflandıracak.

Tartışmalı yeni sınıflandırmalar, heteroseksüel bekar erkek ve kadınların yanı sıra çocuk sahibi olmak için tüp bebek arayan eşcinsel erkek ve kadınların çiftlerle aynı önceliğe sahip olmasını sağlayacak.

Bu, IVF için kamu fonlarına herkesin erişimini sağlayabilir.

Engelliliğin tanımını sosyal koşulları da içerecek şekilde genişletme hareketi, tahmin edilebileceği gibi, küresel standartları belirleyen bir tıbbi kuruluş tarafından aşıldığını düşünen bazılarını kızdırdı.

Yaşam yanlısı bir aktivist ve Reproductive Ethics Comment on Reproductive Ethics direktörü Josephine Quintavalle, Telegraph’a şunları söyledi:

“Bu saçmalık, infertiliteyi basitçe yeniden tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda biyolojik süreci ve bir erkek ve bir kadın arasındaki doğal ilişkinin önemini tamamen ortadan kaldırıyor. ”

Quantaville, “Bebekler istek üzerine tamamen laboratuvarda yaratılıp büyütülmeden ne kadar önce?” diyerek bilim karşıtı yolda bir adım daha ileri gitti.

Yeni standartların yazarlarından biri olan DSÖ’den Dr. David Adamson için bu hareket, tıbbi eşitlik yaratmakla ilgilidir. “ Kısırlığın tanımı  artık tüm bireylerin aile sahibi olma haklarını içerecek şekilde yazılıyor ve buna bekar erkek, bekar kadın, eşcinsel erkek, eşcinsel kadın da dahil.” diyor.

Dr. Adamson, “Bu, yere bir kazık koyuyor ve bir bireyin partneri olsun ya da olmasın üreme hakkına sahip olduğunu söylüyor.” diye ekliyor.

IVF prosedürleri için devlet tarafından sağlık ve kamu finansmanı sağlanan ülkeler için bunun önemli sonuçları olabilir. “Bu gruba kimlerin dahil edilmesi gerektiğini ve kimlerin sağlık hizmetlerine erişimi olması gerektiğini temelden değiştiriyor. Uluslararası bir yasal standart belirler. Ülkeler buna bağlıdır.” diyor Adamson.

Amerikan Engelliler Yasası’na göre, engelli bir kişi, “bir veya daha fazla önemli yaşam faaliyetini önemli ölçüde sınırlayan fiziksel veya zihinsel bir bozukluğu olan, bu tür bir bozulma geçmişi veya kaydı olan bir kişi veya engelli bir kişi olarak tanımlanır. başkaları tarafından böyle bir bozukluğa sahip olarak algılanır.”

ADA, kapsanan tüm bozuklukları isimlendirmediğinden, yeni WHO yönergeleri geçerli olabilir, hatta gereksiz olabilir. Sonuçta, çocuk sahibi olmak birçok insan için önemli bir yaşam aktivitesidir.

Dünya Sağlık Örgütü hala yeni şartlarını resmileştirmedi, ancak ilerliyor gibi görünüyor. Hareketin tek tek ülkelerin sağlık programları üzerinde ne gibi etkileri olacağı görülmeye devam ediyor.

Bekarlık çoğu zaman insanların bir eş sorumluluğu almaktan korkması gibi nedenlerle göze alamadıkları bir tercih de olabilir. Engellilik olarak tanımlamak biraz zorlama bir etiket olsa da bekarlığı engellilik olarak adlandıramıyorum.

Sosyallik açısından bakıldığında belki bazı insanlar bağlanma bozukluğu yaşadıkları dolayısıyla farklı insanlarla tanışmakta güçlük çekiyordur veya evlenmeyi tercih etmiyordur.

Son zamanlarda Dünya Sağlık Örgütü’nün kararlarını tarafsız ve gerçekçi bulmaktan öte Dünya Ekonomik Forumu’nun ve Sorosçuların politik emirlerini uygulayan bir kurum olarak görüyorum. Aldıkları kararların çoğu dünyaya yön verme amacıyla politik unsurlar barındırıyor.

Peki siz DSÖ’nün bekarlılığı engellilik olarak tanımlamasına katılıyor musunuz?

Editör: Sümeyye Özmen – 08.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. İnsanların değişen dünyada varlıklarını sürdürebilmeleri için gerçekten çok yoğun çalışmaları gerekiyor ve bu çalışma hayatı evlilikler için zaten zorluklar yaratırken kişilerin aile kurmalarını gerçekten zorlaştırıyor. Keşke daha rahat bir yaşam olsa da istenen beraberlikler gerçekleşebilse. Bir de tabii bu durumun engel olarak tanımlanması meselesi var ki sanırım onlarla aynı dünyada yaşamıyoruz. Kimse hayatın zorluklarindan haberdar değil mi acaba?

    Dikkat Etmemiz Gereken Beyin Göçü ve Etkileri

    ‘Ateşli’ Yaratıklar: Ejderha ve Mitoloji