içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı

Aşağılık Kompleksinin Üstesinden Gelmenin Basit Yolları

Aşağılık kompleksi, bir kişinin kendi zayıflıklarını ve kusurlarını büyük olarak algıladığı ve başkalarının kişiliğini sadece güçlü yönleri temelinde gördüğü, dolayısıyla kendi eksikliğinden dolayı kendini kötü hissettiği genel benlik anlayışı duygusu olarak anlaşılabilir.

Aşağılık kompleksinin bazı ciddi psikolojik sorunlara yol açabileceği ve kendi kendini baltalama ile sonuçlanabileceği doğrudur; ancak ondan uzaklaşıp, sağlıklı, mutlu ve refah dolu, öz güven dolu bir yaşam sürmek kolaylıkla mümkündür.

Aşağılık kompleksinin üstesinden gelmenin 5 basit yolunu burada sizinle paylaşıyoruz. Bu adımları evde kolayca uygulayabilir ve böylece tedaviniz için harcadığınız yüzlerce liradan tasarruf edebilirsiniz.

Bu yollar şunlardır:

1. Kimden daha aşağı hissettiğinizi öğrenin

Aşağılık kompleksine sahip olduğunuzu anlama noktasında araştırmayı durdurmamalı, bunun yerine bunun daha derin nedenlerini bulmak için ilerlemelisiniz. İçinizde bu duyguya neyin sebep olduğunu tam olarak belirleyebilirseniz daha iyi olur. Sorunlarınızın tam özünü bulamıyorsanız, bulmanıza yardımcı olması için buradaki listeyi düşünebilirsiniz.

  • Fiziksel olarak çekici insanlar
  • Aşırı zeki insanlar
  • Çok zengin insanlar
  • Büyük sosyal gruplara sahip insanlar
  • Dinamik kariyere sahip insanlar

Aşağılık kompleksinizin kaynağını tam olarak belirledikten sonra, onlardan daha iyi olduğunuz en az bir şey aramanız gerekir.

2. Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü hakkında endişelenmeyi bırakın.

Bu ifade, aşağılık kompleksinin içinden ve kişinin kendisiyle ilgili kendi duygularından kaynaklandığı için garip gelebilir. Ancak gerçek şu ki, kendimizle ilgili kendi algılarımız, diğer insanların bizi nasıl yargıladığına bağlı olarak şekilleniyor. Sevdiklerinize odaklanmanız gerekiyor. Hayallerinizin peşinden gitmeli ve tutkularınızı yerine getirmelisiniz. Kendinizi sevmeye başladığınızda, başkaları da aynı şeyi yapacaktır.

3. Öz güveninizi geliştirin

Kendine güvenini inşa etmek, kişinin kendi benliği hakkında güvende hissetmesinde uzun bir yol kat eder. Kendine güven inşa etmede yer alan adımlar şunlardır:

  • Kendine daha iyi davranmakKendinizi geliştirmeye odaklanmalısınız. Sağlıklı beslenme, egzersiz vb. şeyler kişisel gelişim için çok önemlidir.
  • Yapmayı sevdiğin şeyi yapmakKendinize “En çok neyi yapmayı seviyorum?” diye sormalı ve ardından bunu gerçekleştirmek için planlar yapmalısınız.
  • Kendinden emin hareket etmekPsikologlar, sahte bir güvene sahip olursanız, yakında buna sahip olacağınızı kanıtladılar.

4. Kendi Kendine Konuşma

Kendi kendine konuşma, kendi içsel benliğinizle konuşma şeklinizi ifade eder. Kendi kendine konuşma, kullandığın ton, kelimelerin seçimi, argümanlarının yapısı vs.’den oluşur. Kendi kendine konuşman olumlu olduğunda, yani olumlu ve cesaret verici kelimeler kullandığında, kendine güvenin artar. Ancak kendinizi incelemek için olumsuz kelimeler kullandığınızda, başarısızlık devam ederse kendinizi değersiz hissedebilirsiniz. Kendinize karşı çok fazla eleştirel ve olumsuz konuşursanız bilin ki kendinizin en büyük düşmanı sizsiniz.

5. Kendinizi daha olumlu insanlarla çevrelemek

Kişinin psikolojik ruh halinin her zaman girift bir şekilde ilişkide olduğu kişilerle bağlantılı olduğu bir gerçektir. Bu nedenle, sizi nazik sözlerle cesaretlendiren ama aynı zamanda size yapıcı geri bildirimler veren insanlarla birlikte olmaya çalışmalısınız.

Aşağılık kompleksini yenmenin bu yolları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Editör: Fatih Düz – 29.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Sümeyye Özmen tarafından yazıldı

Gökçe Sultan'ın Diyarı kitabının yazarı
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni
Calamus yayınevi genel yayın yönetmeni
NLP uygulayıcısı
Fikri firarda spiritüel okuyucu

YorumcuMakale YazarıVideo YapımcısıModeratörÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Çocukken iğdiş edilen zihinler, bireyler ve ciddiye alınmayan fikirler yahut önüne geçilen yetnekler ileride felaketlere yol açabildiği gibi bireyin küçüklük duygusu geliştirmesine de sebebiyet verebiliyor. Ülkemizde bu durum içe dönük bireyler olarak ortaya çıkabiliyor ancak temelinde ne tehlikeler barındırdığı belli değil. Hatta pek çok kötülüğü yapan kimsenin bu küçüklük duygusunu aşmak maksatlı topluma felaketler yaşattığı söyleniyor. Elinize sağlık teşekkürler.

    75 Ülkede En Çok İzlenen Netflix Dizisi “Dahmer” Hakkında Bilmemiz Gerekenler

    Marilyn Monroe Kimdir? Ölümü Hakkında Bilinmeyenler