içinde

Yeni Bir Türk Devleti Kuruldu: Batı Azerbaycan Göyçe – Zengezur Türk Cumhuriyeti

Tarihi bilinmeyen devirlere uzanan Türk dilini yaratan Türk milleti; dilleri, kültürleri, savaşçı – avcı -göçebe özellikleri ile sadece Orta Asya’da kalmamış Ön Asya (Anadolu) ve Balkanlar’a ve Avrupa içlerine kadar hem dil – kültürlerini taşımış hem de oralarda yeni devletler kurmuşlardır.

Yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğinde dünyada tam bağımsız şekilde varlığını sürdüren yedi Türk ülkesi ve yarı bağımsız olan on beş Türk devleti bulunmaktadır. Ülkemiz Türk devletleri içerisinde Batı medeniyetine en yakın olanı olmasının yanında diğer Türk devletleriyle de iletişimin, kültürel-ekonomik bağların kurulup sürdürülmesine yardımcı olan nemli bir Türk devletidir.

Bilindiği üzere milletimiz yüzlerce yıllık tarihi boyunca esaret altında da kalmış ancak bu esaret süreci hiçbir vakit uzun sürmemiştir. İlk fırsatta isyan ve savaşlar yoluyla bağımsızlığını kazanan milletimiz dünyada en çok devlet kuran milletlerin başında gelmektedir.

Geçtiğimiz günlerde de kurulan yeni Türk devleti hem dünya arenasında hem de Türk devletleri nezdinde heyecan ve ilgiyle karşılanmış; faaliyetleri, çalışmaları, bağ kurduğu devletler diğer ülkelerce merakla takip edilmiştir.

Yeni kurulan Türk devletinin adı “Batı Azerbaycan Göyçe – Zengezur Türk Cumhuriyeti’dir. Kurulan ülkeyi tanıyan ilk devlet de ülkemiz oldu.

Batı Azerbaycan Göyçe – Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin coğrafi konumu nerededir?

Batı Azerbaycan Göyçe – Zengezur Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kurulmuştur. Azerbaycan’ın iç bölgelerine değin uzanan sınırıyla coğrafi olarak çok da büyük olmayan bir ülkedir.

Batı Azerbaycan Göyçe – Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin Dış Politikadaki Faaliyetleri Nelerdir?

Günümüz ekonomik koşullarında ülkelerin sanayiye ağırlık vermesi neticesinde Türk devletleri arasındaki ilişkiler ister istemez yavaşlamakta ve yeni kurulan Türk devleti de anlaşılan bunun bilincinde ve Türk devletleri arasındaki “sosyal, ekonomik, kültürel ilişkileri” kuvvetlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda da kendisini ilk tanıyan ülke olarak ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’yle bağlantı kurmuştur. Ankara Beştepe’de de ilk temsilciliğini açmış bulunmaktadır.

Batı Azerbaycan Göyçe – Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı ve Yardımcısı kimlerdir?

Batı Azerbaycan Göyçe – Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Rıza Vasıfoğlu Talibov’dur. 10 Mayıs 1982 doğumludur. Azerbaycanlı bilim insanı ve devlet grevlisi olarak bilinir. Azerbaycan’da göç servisi ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünde çalışmış, üçüncü derece devlet görevlisiydi. Siyasi ve sosyal bilimler alanlarında çalışmaları mevcuttur. Bakü Devlet Üniversitesinde doçentti. Amerika ve İngiltere’de çeşitli alanlarda öğretim görmüş ve tezler yazmıştır.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Mehmet Ali Arslan, Batmanlı yazar ve kanaat önderidir. Mütercim Yayın Grubu yönetim kurulu başkanı, Osmanlı Turan Teşkilatı Genel Başkanıdır.

Yeni kurulan devletin bayrağı nasıldır?

Mavi, kırmızı ve turkuaz, sarı renklerinden oluşan Batı Azerbaycan Göyçe – Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin bayrağında bir de aslan, güneş, ay ve sekiz köşeli yıldız figürleri yer almaktadır.

Batı Azerbaycan Göyçe – Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin Stratejik Önemi:

Kurulduğu yer itibariyle Azerbaycan ve Ermenistan’a sınırları bulunan ülkenin iki ülke ile de çeşitli alanlarda ilişki kuracağı tahmin edilirken bölge barışına ve ekonomik ortaklıklara destek vermesi beklenmektedir.

Editör: Fatih Düz – 30.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Cihan TELLİ tarafından yazıldı

BELLUM OMNİUM CONTRA OMNES

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Duygu Dünyamızda Silinmez İzler Bırakan Şair: Erdem Bayazıt

    Haftalık Astroloji Yorumları ve Tarot Kartları | 26 Eylül – 02 Ekim