içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

İbn-i Hazm’ın Bu Yönünü Hiç Duymadınız. Hadi O’nu Tanıyalım!

Adını anacak olduğumuz kişinin en ünlü kitabı ”Güvercin Gerdanlığı”. Kitabı ben de henüz yeni aldım ama çok öncelerden tanıştım yazarı ile.

”Tam anlamıyla ihtiyatlı ve tedbirli olabildiğin yerlerde hiçbir şeyden emin olma ama ihtiyatlı ve tedbirli olduğunu düşündüğün durumlarda ise güvendeymişsin gibi davran.” diyor.

Bahsedecek olduğum kişi usulcü, fakih, muhaddis, tarihçi, edip ve şair. Bilinen tarihe göre 7 kasım 994’de Ramazanın son günlerinde dünyaya geldi. Çoğunluğun dediğine göre de aslen farslı olduğudur. Kimileri ise Arap diyor. Biz onu Farslı olarak farz edelim ve asıl konumuza devam edelim.

Ailesinin ne zaman Müslüman olduğu tartışılır. Onun babası dönemin zenginlerindendir ve aynı zamanda da vezirdir. Oğlu olan ve bizim de sözünü ettiğimiz kişi İbn-i Hazm ‘dır.  Hazm babasının vezirlik dönemi boyunca ilk zamanlarda aristokrat ve kültürlü bir çevrede büyümüştür. Ancak saltanatların sallanması Hazm için iyi olmamış ve bu çevre kısa sürede ortadan kaybolmuş. Yaşanılan karışıklıklar, taht kavgaları hem devlet düzenini ve otoritesini bozduğu gibi hem de halk arasında ki birliği ve beraberliği, eşitliği söndürüyordu.

Peşi sıra gelen hastalıklardan dolayı ise ağabeyi Ebu Bekir Ömer’i kaybetti. Ağabeyinden tam bir yıl sonra ise babası hayata gözlerini yumdu. Bu acılarla o boğuşurken Kurtuba şehrinde yaşamına devam etmeye çalışsa da evini Berberi’lerin hışmından koruyamaz ve Meriye’ye göç etmek zorunda kalır. Ancak orada da hapise mahkum edilir ve birkaç ay sonra Hısnülkasr’a sürgün edilir.  154-156 yılları arasında ise vezirlik makamına ulaşabilmişti İbn-i Hazm.

Kurtuba’da yaşarken o küçük yaşta Kuran-ı Kerim-i hıfz etti. Sonrasında ise fıkıh, hadis, kelam dersleri aldı önemli hocalardan. Bununla beraber edebiyat ,tarih ve mantık gibi eğitimleri de aldı. İbn-i Hazm yaşamı boyunca önemli kişilerden önemli dersler, eğitimler aldı.

O ilmi ile zekası ile çok seçkin bir alim olarak bilinir. Latince dahil bir çok dil bildiği söylenir. İbn-i Hazm, Endülüs halkı içerisinde seçkin bir kişidir. İbn-i Hazm Yahudi ve Hıristiyanların iç içe yaşadığı yerlerde yaşadığı için dinlere dair verdiği bilgileri herkes tarafından önem arz eder.

O aslında dünyada ilk defa objektif bir şekilde dinler ve mezhepler tarihini yazan alimdir. Onun eseri olan erdemli insanın yol haritası aslında diğer filozof veya bilginlerden alıntı yaparak yazdığı bir kitap değildir. Aksine kitabın içindeki her bilgi ve sözler birer tecrübesidir onun. Kendisinin de ön sözünde belirttiği gibi, kitabı okuyanlar günlük hayatta yaşanılan, karşılaşılan insanlardan örnekler verilir.

Bil ki istenilen ve aranan tek şey vardır; kaygıdan kurtulmak. ”Kendini ancak kendinden daha değerli olan şeylere ada. Bu ise ancak Allah’ın zatı için gösterilen gayrettir.” der. Vefat ettiğinde ispanya’da 15 ağustos 1064’de vefat etti. En önemli eseri olan ”Güvercin Gerdanlığı”nı merak ettik mi peki?

Şöyle bir göz attım ve besmele ile başlayan kitaba, duasına amin diyerek devam ettim okumaya. Çok fazla yazmak yerine okuyucuların da bu kitabı okumasını tavsiye ediyorum. Zira okumak yeni bir çağın doğuşunu izlemek gibi.

Sen kalabalıkları ateş gibi gör,ısınmak için yaklaş fakat ateşin içine dalmaya kalkma!

Editör: Sümeyye Özmen – 26.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Nisanur Oyan tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Evlat Acısıyla Kavrulan Bir Yalnız Adam | Alâeddin Özdenören

    Seçimlerine Göre Hangi Müzik Aletine Yeteneğin Var?