içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Bir Netflix Film Önerisi | Önce Babamı Öldürdüler

Önce Babamı Öldürdüler, yönetmenliğini Angelina Jolie’nin yaptığı ve Loung Ung’un aynı adı taşıyan kitabından uyarlanan biyografi türündeki tarihi gerilim filmidir.

2017 Kamboçya-Amerikan Kmer dilinde biyografik tarihi gerilim filmidir. Ung’un aynı adlı anısına dayanmaktadır. 1975 yılında geçen film, Kızıl Kmer rejimi sırasında kardeşleri çalışma kamplarına gönderilirken çocuk asker olarak eğitilmek zorunda kalan 7 yaşındaki Loung’un hikayesini konu almaktadır.

Bir çocuğun gözünden ve zihninden anlatılan ulusal bir trajediyi konu alan ender bir film ve şimdiye kadar yapılmış en iyi savaş filmlerinden biridir. Jolie ve yardımcı yazar Loung Ung tarafından, Ung’un Kızıl Kmerlerin Kamboçya’yı ele geçirmesinden sonra ailesinin deneyimleriyle ilgili anılarından uyarlanan eser, bu alandaki çoğu çalışmadan yalnızca iyi yaptığı şeyle değil, aynı zamanda yapmayı reddettiği şeyle de ayrılmaktadır.

Kızıl Kmerler Phnom Penh’i ele geçirdiğinde beş yaşındaydı ve kurtulmayı başardığında yedi yaşındaydı, genç zihni açlık, vahşet ve ani ölüm anılarıyla lekelenmişti. Kara mayınları yerleştirmek, AK-47 ateşlemek ve Vietnamlı bir askerin göğsüne mızrak saplamak gibi hiçbir çocuğun bilmemesi gereken becerileri öğrendi.

Film, savaşın son yıllarında Amerika’nın Kamboçya’yı halı bombardımanına tutmasının, kötü niyetli insanların doldurmaya koştuğu bir güç boşluğunun yaratılmasına nasıl yardımcı olduğunu anlatan bir girişle başlıyor. Bu, ormanları yakan bombacıların belgesel ve haber klipleri, ABD birliklerinin Kamboçya’ya karşı anlaşılır bir şekilde çok az ilgi veya düşmanlık ifade ettiği, dönemin Cumhurbaşkanı Richard Nixon’ın orada bir Amerikan savaşı olmadığı konusunda ısrar ettiği ve o zamanki Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’ın duygusuzca bir savaş vaat ettiğine dair belgesel ve haber klipleriyle ilgilidir. Bölgede “nihai çözüm”. Bu bölümdeki dillerin karışımı, o sırada hayatta olan insanların dikkat edip etmemesine bakılmaksızın, bu çağın uluslararası öneme sahip bir trajedi olduğu fikrini pekiştirmektedir.

“Önce Babamı Öldürdüler”, aniden güçsüz düşen bir ailenin günü geçirmek için ne gerekiyorsa yapmasıyla ilgili bir hayatta kalma hikayesidir. Hepsinin hayatta kalamayacağı ve görünüşte önemsiz etkileşimlerin bile ailenin ayrılmasına, hapsedilmesine, vahşileştirilmesine veya öldürülmesine yol açabileceği bilgisi, çabalarının gölgesinde kalıyor, Luong’un annesi, babası ve kardeşlerinin çoğu maldan vazgeçtiği ilk sahneler, az oynandığı için daha canlıdır. Bu kuru bakışlı röportaj film boyunca devam ediyor, sadece Loung’un en perişan olduğu zamanlarda operatik veya trajik zirvelere doğru ilerlemektedir.

Arada bir, Jolie bize geçmişe dönüş ya da fantezi sunarak genellikle kahramanın ailenin rahat, sağlıklı ve kaygısız olduğu bir zamandaki anılarına odaklanmaktadır. Bu çekimlerdeki renk aşırı doygun ve özlemle parıldıyor. Film şimdiki zamana geri döndüğünde ve Loung ve ailesine yerin, gökyüzünün ve ağaçların renginin döküldüğü bir tarım çalışma kampında / “yeniden eğitim” tesisinde yeniden katıldığında, pigmentasyon kaybı yerini alıyor.

Film fragmanı 👇

Ödün vermeden ve büyük ölçüde ego olmadan yapılmış bir film olan “Önce babamı öldürdüler” kesinlikle izlemeye değer bir film.

İzlemeyenler için güzel bir tavsiye olduğunu düşünüyorum.

Şimdiden izleyecek olanlara keyifli seyirler dilerim.

Editör: Fatih Düz – 26.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. NETFLİX Türkiye piyasasına girdiğinde çok heyecanlanmış, bizden ne gibi yapımları destekleyecegini merak etmistim. Yalnız sonradan aynı bir fabrika gibi işlediğini fark ettim. İyi yapım vs değil sadece işi para getirsin yeter düşüncesi ekseninde hareket ediyor gibi. Bunu da aslında sinemada gösterilse 1000 bile izlenmeyecek filmleri Netflix ‘te görünce anlıyoruz. Hele son Aşıklar Bayramı filmi meseleyi taçlandırdı. Eleştiri yazınız oldukça ilgimi çekti bu baba-oğul denklemini izlemeyi seviyorum. Elinize sağlık

    Haftalık Astroloji Yorumları ve Tarot Kartları | 26 Eylül – 02 Ekim

    Neden Uçak Modu Kullanıyoruz? İşte Gerçekler