içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Stratonikeia Antik Kenti’nin Hikayesi

Stratonikeia, Muğla’nın Yatağan ilçesinin 7 km batısında, Eskihisar köyü sınırlarının içerisinde yer alır.

Kent surlarla çevrilmiştir. Yerleşim alanının kuzeydoğu köşesinde, büyük kesme taşlar kireçten oluşan harçla örülmüş olup güçlü bir kalenin harabeleri vardır.

Yapının onarım gördüğü diğer yapılardan alınmış yazıtlı taşlar ve sütun gövdelerinde sergilenmektedir.

Kentin kuzey kenarındaki ana giriş kapısı büyük bloklar ile yapılmış olup geniş ve ince taş duvar işçiliğiyle örülmüştür. Bu kapının üstünde kemer olduğu kalıntılardan anlaşılmıştır. Kapı iki girişten oluşmaktadır. İki kapı girişi arasında bir nymphaion vardır. Kapıdan sonra ise sütunlu bir alan ve yol olduğu bilinmektedir.

Kentin tam ortasında göze çarpan bir yapı, kent meclisinin toplandığı ‘bouleuterion meclis binası’ bulunmaktadır.

Bouleuterion tiyatro benzeri olan küçük bir yapıdır. Bu yapının batısındaki tek kapı, alanın giriş kapısıdır. Bunun, Seramis tapınağı olduğu ön görülmektedir. Fakat kazılarda bulunan yazıtlar bu görüşün yanlış olduğunu göstermektedir.

Yapının altındaki oturma sıraları korunmuştur.

Kentin batısında, Antik Yunan ve Roma’da gençlerin düşünsel ve bedensel yönden eğitildikleri, öğrenim gördükleri ve spor etkinliklerinde bulundukları ‘gymnasion’ ismindeki yapı bulunmaktadır. Kentin giriş kapısının önündeki kutsal yolun kenarında oda mezarlar bulunmaktadır. Nekropol sahası günümüzde kömür ocakları havzası altında kalarak yok olduğu bilinmektedir.

MÖ 3.yüzyıl başlarında Seleukos kralı I.Antiokhos tarafından, büyük aşkla bağlı olduğu karısı Stratonike’nin adına ithaf edilmişti. 1957 tarihinde yıkıcı etkileri olan bir deprem yaşamış olan köy zarar almış olsa da bugün hala tarihi köy evlerinde yaşayanlara rastlanabilmektedir.

Tüm devletlerden kendine iz bırakan Stratonikeia Antik kenti yaklaşık 7 km bir alanı kapsar.

Dünyanın mermerden inşa edilmiş en büyük kentlerinden biri olarak bilinmektedir.

Stratonikeia, Helenistik dönem izlerini taşıyarak birbirine paralel olarak planlanmış olup kesişen caddelerden oluşmuştur.

Bizans döneminden kalma mozaiklerin olduğu, Antik kentte zengin bir tarihi mirası vardır.

Antik kentte, Bizans mozaikleri ile birlikte gladyatör mezarları da sergilenmektedir.

Roma hamamından, Osmanlı dönemi boya atölyesine kadar çeşitli eserleri aynı alanda görülebilmektedir.

Oda mezarların yanında kutsal yolun devamında yer alan Lagina Antik Kenti, giriş kapısında oda mezarların sırasında, kutsal yolun devamında yer alan kentte, ölenlerin ruhlarını teslim aldığı efsanelerin anlatıldığı Ay Tanrıçası ‘Hekate’ adına kutsal törenler düzenlenir.

Antik kazılar sırasında,Tanrıça Hekate’nin tek vücutlu, tek başlı heykeli Lagina’da bulunmuş, Turgut Belediye Binası önünde sergilenmektedir.

Stratonikeia Antik Kenti’nin Hikâyesi

Efsaneye göre Kral Seleukos’un oğlu ‘Antiokhos’, çaresi bulunamayan ölümcül bir hastalığa yakalanmıştır. Dört bir taraftan gelen hekimler Antiokhos’u soluksuz bırakan bu hastalığın devası ararlarken fark ederler ki Antiokhos’un üvey annesi Stratonike, yanına her geldiğinde nabzı daha da güçlü atmaya başlamış. Çaresizce toplanıp durumu krala anlatmışlar. Kral çaresiz, oğlu için karısından boşanarak oğlu ile evlenmesine izin vermiştir.

Kralın tek bir şartı vardı ki kendisinden uzak bir yerde, ona gözükmeden yaşamalarıymış.

Böylece karısı ile birlikte kralın topraklarından ayrılan Antiokhos, eski üvey annesi ancak şuanda ki karısı ile Stratonike, için ‘Stratonikeia Antik Kenti’ni kurmuştur.

Stratonikeia Kazısı

UNESCO Dünya Miras Geçici listesinde yer alan Antik kent, ilk kazısı 1977 yılında başlamıştır. 2017 senesinde yapılan kazıların 40. yıl dönümü nedeniyle bir tören düzenlenmiştir.

Stratonikeia Türk arkeologlar tarafından yapılan ilk kazı olmasıyla önemlidir.

Stratonikeia’ya Nasıl Gidilir?

Yatağan-Milas yolu üzerindeki Eskihisar köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kendi aracınız ile ulaşım sağlamak isterseniz, kara yolunu Muğla’dan Yatağan’a doğru takip ettiğinizde antik kenti Yatağan-Milas kara yolu çıkışının hemen ilerisinde görebileceksiniz.

Otobüs ile gitmek isterseniz, Muğla, Muğla’dan Yatağan ve Eskihisar’a düzenli seferler şeklinde ulaşım vardır.

Antik Kentin Giriş Ücreti

Girişte herhangi bir ücret alınmaz.

2019 yılının eylül ayında güncellenmiştir.

Ziyaret Saatleri

Yaz dönemi  (15 Nisan-2 Ekim)

09.00-19.00

Kış dönemi (3 Ekim-14 Nisan)

08.00-17.00

Editör: Zehra Garipli – 20.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Rumeysadogan tarafından yazıldı

Lisede gazetecilik bölümü okumuş fakat üniversite için tekrar dil bölümünü seçip turizm rehberliği okudum. Lise 3.sınıfta birçok Avrupa ülkesi görme fırsatım oldu. Gazetecilik okuduğum dönemlerde yerel bir dergide staj yaptım. Üniversite yıllarında katıldığım bir yazarlık kursuyla aynı zamanda yerel gazetede yazılarım yayımlandı. Edebiyatı yazı yazmayı ve farklı dilleri öğrenmeyi seviyorum.

ModeratörMakale YazarıGaleri SahibiÜyelik YılıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Mersin’de Mutlaka Görmeniz Gereken Saklı Yerler! 🌅

    Evcil Hayvanınızın Hayalet Gördüğüne İlişkin Dört İşaret