içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Kreşte Çocukları Bekleyen Rahatsızlıklar Ebeveynlere Eyvah Dedirtiyor

“Newton kendisini şöyle ifade eder: Beni dünya nasıl görecek bunu bilemem. Fakat ben kendimi kocaman bir gerçekler okyanusu önümde keşfedilmemiş dururken kıyıda kendimi oyalayan ve kah yumuşak bir taş kah daha güzel bir deniz kabuğu bulan bir çocuk gibi görüyorum.”

Kozmos – Evrenin ve Yaşamın Sırları, Carl Sagan

Kıymet verdiklerimiz her yaşta her dönemde ya da her çevrede farklılık gösteriyor. Kimimizin edinmek için can attığı bir şey bir başkası için hiçbir anlam ifade etmeyebiliyor değil mi? Kişilik özelliklerimiz, yetiştiğimiz aile ortamı, aldığımız eğitim, temas ettiğimiz insanlar, çalıştığımız iş ve daha saymakla bitmeyen sebeplerle bambaşka şeylere değer vermez miyiz? Ancak hepimizin göz bebeği olan birisi var ki onlar hepimizin EN KIYMETLİSİ: ÇOCUKLARIMIZ!

Daha doğmadan organik çamaşırlar aldığımız, cilt dostu sabun ve şampuanlar araştırdığımız, plastik ve metalden uzak tuttuğumuz, katkısız ve doğal gıdalarla beslensin diye İnternet başında yahut tavsiyeler labirentinde dolandığımız çocuklarımız önce evimizin coğrafyasını keşfederler ve artık evdeki eğitim yetersiz gelmeye başladığından ”kreş” dediğimiz diğer bir galaksiye doğru yola çıkarlar. Anne-babaların korkuları, tedirginlikleri kreş başlamadan başlar ve başlarına gelecekleri bazen bilerek bazen de bilmeden pek çok badire atlatırlar.

Gelelim mini mini çocuklarımızı hem sosyalleştikleri hem de eğitim-öğretimle tanıştıkları kreşlerde bekleyen hastalıklar neler olabilir:

  • Soğuk Algınlığı: Kreşte çocuklarımızın evde olduğu gibi bütün gün kapalı sınıflarda kalmasını istemeyiz ve zaten buna gerek de yoktur. Tüm kreşlerin çocukların oynamaları için düzenledikleri bir bahçeleri vardır. Bahçede oynayan çocuklar da özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında değişen hava koşullarının etkisiyle üşütebilirler ve birkaç gün devam etse de çabucak geçen bir soğuk algınlığına yakalanabilirler.
  • Kulak, Burun, Boğaz Enfeksiyonları: Kreş öncesi dönemde anne-babayla ya da en fazla bir başka yetişkinle temas kuran çocuk kreş döneminde çeşitli çevre ve koşullardan gelen kendisi gibi çocuklarla oyunlar oynar, aynı mekanları paylaşır. Bu süreçte çocuğumuzun enfekte olma ihtimali evde bakıldığı döneme nazaran daha fazladır ve zaten de kreşin ilk yılında pek çok çocuk kulak, burun, boğaz enfeksiyonu kapar. Öksürük, ateş gibi belirtilerle velinin yüreğini hoplatan enfeksiyonlar çocuğun bağışıklık durumuna göre bazen çarçabuk geçerken bazen de doktor muayenesi ve çeşitli şurupların kullanılmasını gerektirebilir.

  • El, Ayak, Ağız Hastalıkları:Uzun yıllar ülkemizde nadir rastlanan ancak son yıllarda pek çok kreş çocuğunun yakalandığı bir diğer hastalık da belirtileri boğaz ağrısı, ateş,iştahsızlık, halsizlik olan el-ayak-ağız hastalığıdır. Bazen uçuk virüsüyle de karıştırılan hastalığın son aşamasında el ve ayak tırnaklarından bazılarının düşmesine/çıkmasına sebep olabilmektedir. Dökülen tırnakların yerine yenisi çıkmaktadır.
  • Su Çiçeği: Adı çok masum olsa da kendisi anne-babaları telaşlandıran bir hastalıktır. Küçük yaşta geçirilmesi iyi kabul edilir, yoksa yetişkinlerde hem ağır seyreder hem de bambaşka olumsuz sonuçlar doğurabilir. Tipik belirtileri ise önce içi su dolu, sonradan için bulanık kabarcıklardır. Ağız içinde, yüzde ve saç derisinde kabarcıklara rastlanabilir ve tabii ki doktor muayenesi gerekir.
  • Kabakulak: Bir diğer kreş rahatsızlığı da kabakulaktır. Virüs bulaştıktan iki, üç hafta sonra tükürük bezlerinin şişmesi, ateş, baş ve kas ağrısı, iştahsızlık belirtileri görülür. Belirti görülen çocuklar mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Ancak bazı vakalarda çocuk neredeyse hiç belirti göstermez ve anne-babalar çocuğun bu rahatsızlığını basit bir bağışıklık zayıflaması sanabilir.

Tüm anne-babalara ve çocuklara sağlıklı ve mutlu bir eğitim-öğretim yılı dileğiyle….

Editör: Sümeyye Özmen – 18.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Cihan TELLİ tarafından yazıldı

BELLUM OMNİUM CONTRA OMNES

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Kedi İllüstratörleri İle Ünlü, Ressam Louis Wain’in Akıl Hastalığına Giden Hayat Hikayesi

    Doğum Lekeleri Geçmiş Yaşamda Travmatik Ölümlerinizden Kalan İzler Olabilir