içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Kadınlar Venüs’ten, Erkekler Mars’tan Mı, Yoksa Sadece Dünyalı Mıyız?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu makalemde erkek ya da kadınlardan herhangi bir tarafı övme niyetim yok. Sadece deneyimlediklerimle, eğitimini aldıklarımı bir araya getirerek size eğlenceli bilgiler vermeye çalışacağım.

Kadın ve adam hiç konuşmadan arabada gitmektelerdir. Erkek, sevgilisiyle çok  huzurlu hissettiğini, aralarındaki anlaşmazlıkların yerini sakinliğe bıraktığını düşünür. Kadın, artık konuşacak hiç konu bulamıyoruz. Sanırım ilişkimiz bir çıkmaza doğru gidiyor. Baksana mutsuz da görünüyor diye sevgilisinin yüz ifadelerinden durumunu anlamlandırmaya çalışır. Ve bu sessizliği “ağzını da hiç bıçak açmıyor” diyen kadının sesi bozuyor.

Bu ve buna benzer hisleri yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Çünkü bu durum, erkek ve kadınların tamamen farklı yaratılış durumlarından kaynaklanmakta.

Aynı türe ait olmasına rağmen erkek ya da kadınların ortak yönleri, çok az gibi görünebilir. Ve aslında bu bir genelleme değil. Sıklıkla bahsedilen “Erkekler Mars’tan, Kadınlar Venüs’ten” ifadesi bilimsel olarak doğru olmasa da araştırmalar bir kadının beyninin işleyişi ile bir erkeğinki arasında pek çok fark olduğunu göstermiştir.

Erkek ve Kadın Beyni Arasında Fark Var mı?

Erkekler avcılar ve kadınlar toplayıcılardır. Bu kimlikler, erkeklerin kendilerinin ve ailelerinin hayatta kalması için yiyecek avladıkları eski günlerden kalma bir alışkanlık. Kadınlar ise öncelikle ailelerini beslemek ve onlara bakmakla ilişkilendirilmiştir. Zamanla önemli ölçüde evrimleşmiş olsak da ilkel içgüdülerimiz, düşünme ve bir şeyler yapma şeklimizi şekillendirmede hala bir rol oynayabileceğini düşünüyorum.

Araştırmacılar beyinlerimizin fiziksel yapısından başka beynin nöron ve sinir hücrelerinin iletiminde farklı olduğunu söylemekteler. Yani beynimizi bir elektrik devresi gibi düşünürsek aynı yere giden kablolar başka şekilde döşenmiş.

Bu biyolojik karşıtlığı anlamak, erkeklerin çoğu zaman farkında olmadan yaptığı şeyler sizi sinirlendirmek için değil. Sadece onun beyni seninkinden farklı şekilde kablolarla dizayn edilmiş.

1. Kadınların, Erkeklerden Daha Fazla Konuşma eğiliminde olduğu

Kadınlar beyinlerinin her iki yarım küresinde de sözel merkezlere sahip olma eğilimindeyken, erkekler yalnızca sol yarım küresini kullanır. Bunun dışında, kadınlar erkeklere kıyasla sözel merkezlerini duygu, hatıra ve hislerle ilişkilendirmede daha yeteneklidir.

Kadınlar, gittiği düğünü ‘rüya gibi bir yer’, ‘muhteşem bir çift’, ‘muhteşem kıyafetler’, ‘harika bir tören!’ gibi tanımlarken, erkekler ise tüm duygularını  ‘evet, öyle, iyiydi’  sözlerine sığdırabilir. Bu aslında sizinle aynı fikirde olmadığından veya kayıtsız olduğundan değil bu sadece beynimizin çalışma biçiminde önemli bir farkı ortaya çıkarıyor. Erkeklerin tanımları kısa, hayatlarında ayrıntıyı düşünme, ifade etme daha az.

2. Kadınlar, erkeklerden daha fazla eski anıları hatırlıyorlar

Kayınvalidenizle ya da ortak bir arkadaşınızın sizinle ilgili, yıllar önce haksız bir yorumu olduğunu düşünün. Bunu o zaman konuşup halletmenize rağmen aynı  küskünlük ya da kırgınlık duygusunu bugün nasıl taşıdığınızı anımsayabiliyor musunuz? Onlarla her görüştüğünüzde eşinize ya da sevgilinize o konuyu hatırlatmak ve kırgınlığınızı dile getirmek istediğinizi peki?

Bu kadın beyninin, özellikle de singulat girus adı verilen bölgeye, doğal olarak gelen daha yüksek kan akışı sayesinde gerçekleşiyor. Bu bölge  kadınların, erkeklerden daha sık duygusal anılar üzerinde durmasına neden oluyor. Ve bunun nedeni, erkeklerin bir şeyler hakkında düşünmekten bilinçli olarak kaçınması değildir; sadece bir konu hakkında çok kısaca düşünmeyi, onu analiz etmek için daha da az zaman harcamayı ve sonra alakasız başka bir göreve geçmeyi tercih ediyor. Bu yüzden, bunun senin tarafını tutmak istememesinden daha çok biyolojik bir şey olabileceğini anlayabiliriz.

3.Kadınlar ‘Büyük Resmi’ Görür; Erkeklerde Tünel Görüşü Vardır

Bilimsel gerçek şu ki, bir kadının beyni, bir erkeğinkinden ortalama olarak %14 daha küçüktür. Aynı derecede önemli olan nokta, kadınların beyinlerini erkeklerden daha verimli kullandıklarıdır! Erkekler beyinde lokalize olan gri madde alanlarını daha çok kullanırken, kadınlar beynin çeşitli işlem merkezlerini birbirine bağlayan beyaz madde alanlarını kullanır. Çünkü erkek beyni, belirli bir süre için bir yarım küreyi çok özel bir şekilde kullanır. Bu da erkekleri görev adamı yapar.

Hani markete alması için gönderdiğiniz bir şeyi yoksa yerine ne alacağını bilemez ya çoğu zaman, işte bu da bu durum ile ilgilidir. Beynin kullanılış biçimi ile ilgili.

Öte yandan bir kadının beyni, belirli bir zamanda her iki yarım kürenin birçok bölümünü kullanır, çünkü aynı anda birkaç şeye odaklanabilirler. Bu yüzden bir dahaki sefere, eşiniz ya da sevgiliniz, telefona ya da televizyona bakarken, konuşmanızı dinlemediğinde üzülmeyin – en azından bir görev düzgün bir şekilde yapılıyordu! Kadınlar ise, çoklu görev için daha donanımlı!

4. Kadınlar, Erkeklere Göre, Duygulara Karşı  Daha Duyarlıdır

Kocanızın ya da sevgilinizin ilettiği belirli sinyalleri ve duyguları, hiç konuşmasa bile nasıl yakalayabildiginizi biliyorsunuz.

Ancak roller tersine döndüğünde ve onun aklınızı okumasını beklediğinizde, hiçbir şey anlamadığını fark edersiniz. Kadınların daha büyük bir limbik sistemi (beynin duyguları kontrol eden kısmı) vardır, bu da sesli olarak ifade edilsin veya edilmesin duyguları daha fazla tanımlamalarına yardımcı olur.

Öte yandan erkekler, herhangi bir sorunu çözmek için gerçeklere ve mantığa güvenme eğiliminde olduklarından, belirli durumların kendilerine açıklanmasına ihtiyaç duyabilirler ve göz devirmeleriniz, iç çekmeleriniz ya da tripleriniz gerçekten işe yaramayabilir!

5. Kadınlar Erkeklerden Daha İyi Hafıza Gücüne Sahiptir

Bir tartışmanın ortasındayken, hiçbir şey bir kadının gerçekleri, tarihleri, yüzleri, isimleri ve hatta belirli bir olayla ilgili nesneleri hafızasından çıkarma yeteneğinden daha fazla yardımcı olmaz.

Kadınların hipokampuslarında (anıları oluşturan ve depolayan bölge) erkeklerden daha fazla aktiviteye sahip oldukları için birçok (önemsiz) ayrıntıyı hatırlayabilirsiniz, bu da eşinizin hatırlayamadığı bir şeydir. Kadınların aynı zamanda daha duygusal ve duyusal bilgileri depolaması, hafıza bankalarının güçlenmesine yardımcı olur.

Bir araştırmaya göre ayrıca erkeklerin bir kadının doğum tarihi, elbise bedeni, ayakkabı numarası ve hatta cep telefonu numarası gibi pek çok ayrıntıya gerçekten dikkat etmediğini gösterdi. Bu olay, bu tür ayrıntıları hatırladıklarında, bunun için gerçekten çaba gösterdikleri için olduğunu gösterir – bu nedenle, bunlardan birisini, hatırlıyorsa ona cömertçe teşekkür edin.

6. Kadınlar Erkeklere Göre Duygusal Olarak Daha Empati yeteneği gelişmiştir.

Beyinde insula adı verilen bölge vücudumuzdaki sinyalleri algılar; Birisiyle empati kurduğunuzda beyniniz, insula’nızın okuduğu ve size ilettiği duyguyu taklit eder. Kadınlar erkeklerden daha çok bu duygular üzerine kafa yormaya meyillidirler. Çünkü, onların insulalarının daha büyük bir işlevi var gibi görünmektedir.

Erkekler hemen hemen problem çözme moduna geçme eğilimindedir, bu iyi bir şey! Çünkü, bir ihtiyaç olduğunda, onun stres altında sakinliğini koruma yeteneğinin, aslında size durumun gerektirdiği, mantıklı çözümleri sunduğunu fark edeceksiniz! Bu da o anda ihtiyacınız olan bir şey. Keyfini çıkarın 🙂

7. Kadınlar Dil Öğrenmede Daha İyi; Erkekler ise Sayılarla Daha İyidir

Gerçekte, kadınlar söz ve seslere daha duyarlı olduklarından, dilsel yetenekler söz konusu olduğunda biyolojik bir avantaja sahiptirler. Benzer şekilde, erkeklerde daha büyük alt parietal lobüller, matematiksel yetenek söz konusu olduğunda, onlara kadınlara göre bir destek sağlar. Ancak bu, bu becerilerin belirli bir cinsiyetle sınırlı olduğu anlamına gelmez, çünkü hepimiz kendi hayatımızda bu kuralın istisna örneklerini biliyoruz.

8. Kadınlar Ağrıya Erkeklerden Daha Duyarlıdır

Bu duruma etki eden tüm faktörler bilinmemekle birlikte, kadının sinir yoğunluğunun erkeğe göre daha fazla olması nedeniyle ağrıya duyarlılığının daha yüksek olduğuna inanılmaktadır. Hormonlar da bu konuda önemli bir rol oynamaktadır. Bunun dışında, kadınlar ağrının psikolojik etkilerini erkeklerden daha fazla deneyimleme eğilimindedir, bu da ağrı hakkında erkeklerden daha fazla endişelenme eğiliminde oldukları anlamına gelir, bu da hassasiyetlerini artırabilir.

Temel olarak, erkek beynini bir grup kutu olarak düşünün. Araba için bir kutu, iş için bir kutu, aile için bir kutu vb. Kutular birbirine değmez ve tek tek açılır.

Kadınlarda  ise beyin, her şeyin kesinlikle başka her şeyle bağlantılı olduğu devasa bir tel yumağıdır! Hepsi birbiriyle bağlantılı, her şeyin öncesinin sonrasının aynı anda düşünüldüğü, okuldan çocuğu alırken, evde hangi yemeği yapacağını, arkadaşının düğününe giderken ne giyineceğini, yarınki toplantıda neler anlatacağını aynı anda düşünebilir.

Bir de erkeklerin beyninde kadınların gerçekten bilmediği gizli bir kutu var – ‘Hiçbir Şey Kutusu’. İçinde kesinlikle hiçbir şey olmayan bir kutu. Ve bu, saatlerce düşünmeden boş oturmalarına yardımcı olan kutunun kendisi!

Öyleyse bundan sonra şöyle düşünelim, eşimiz yada sevgilimiz önemli bir günü unuttuğunda, biz bir şey anlatırken telefona bakıyorsa bizi duyamadığında, bir sinir dalgası hissettiğimizde, derin bir nefes alıp biyolojinin işini yaptığını ve sevgilimiz ya da eşimizi, mükemmel ya da sevdiğimiz yapanın da onun tüm bu kusurları olduğunu unutmayalım. Bu son söylediğim her iki cins içinde geçerli. 🙂

Editör: Sümeyye Özmen – 14.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Nilay Tok tarafından yazıldı

İletişimci ve sosyolog. Patisever hemde pek çok. Hayat boyu hep öğrenci.

Üyelik YılıMakale YazarıYorumcu

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Folklorumuzun Saklı Kalmışları | Türk Kültüründe Gulyabani

    Eserlerindeki Muazzam Işık Kullanımıyla İz Bırakan Ressam: Petrus van Schendel