içinde

MuhteşemMuhteşem

Ege’nin Gizli Hazinesi, Didim Apollon Tapınağı’na Genel Bakış

Didim Apollon Tapınağı  

Apollon tapınağı, Didim’in kuzeyinde, Yenihisar köyünde yer almaktadır. Öncelikle Didim merkeze ulaşıp daha sonra Apollon tapınağına ulaşabilirsiniz. Merkezden, Yenihisar köyüne kalkan dolmuşlarla tapınağa ulaşabilirsiniz. Araba ile gidecekseniz, Didim merkeze ulaşıp burada , Didim Altınkum plajının olduğu yola çıktığınızda da Apollon tapınağına direkt ulaşabilir dilerseniz Yenihisar köyü levhalarını takip ederek de tapınağa gidebilirsiniz.

Didim Apollon tapınağı, Efes’teki ‘Artemis Tapınağı’ ve Sisam adasındaki’ Heraion tapınağı’ndan sonra dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olmakla ünlüdür.

Tapınağın Hikâyesi

Dünyanın en büyük tapınaklarından olan Apollon tapınağı, Kutsal yol üzerinde bulunup, bilicilik merkezi şiirin, sanatın ve ışığın tanrısı Apollon için inşa edilen tapınaktır. Rivayete göre Apollon, yolda çoban Brankhosla karşılaşır, Apollon da ona kehanetin sırlarını öğretir. Çoban ise Apollon tapınağını yapar. Çobanın ailesinden olanlar da tapınağa uzun süre yöneticilik görevi yapar. Bilicilikte çok fazla ilgi gören tapınağa, bir çok sayıda devlet adamları, ve hastalığına şifa arayan insanlar gelir. Bu insanlar genelde, savaşa girecek devlet adamları, ordu komutanları ve hastalığıyla ve geleceğiyle ilgili bilgi almak isteyen insanlardı. Bir haftadan uzun süren yolculuklar yapıp kehanetleri öğrenebilmek için ücret ödüyorlardı. Kahinlerde ayinlere katılmadan önce kutsal su ile yıkanıyordu. Ayinler için tapınaktaki görevlilere ücret ödeniyordu.

Ama bir zaman sonra tek tanrılı dinlerin çıkmasıyla tapınaktaki gelecek tahminleri şeytanca kabul edilerek yasaklandı. Tapınak sonrasında ise Pers hâkimiyeti altına girdi. Büyük İskender Persleri mağlup ettiği zaman yapının inşasına tekrar başlandı. Mimarlığını Daphnis ve Artemis tapınağının da mimarisi olan Paionos’un yaptığı tapınak çok uğraş verilmesine rağmen tamamlanamadı.   İki sıra halinde ve 124 sütundan oluşan tapınak zamanının aşındırmasına dayanamayarak zedelenir. Fakat devasa kolonlardan günümüze kadar gelmeyi başarır.

Apollon tapınağı diğer tapınaklardan farklı özellikleri ve incelikli işçiliğiyle kendisini hayran bırakır. Tapınak kolonları korint ( Başlığı akantus yapraklarıyla süslü) düzeni, kutsal avluya inilen kapıların arasındaki tek parça mermer blok dünyanın en büyük mimari parçası kabul edilmektedir.

Medusa 

Medusa başı Apollon tapınağında yer almaktadır. Didim’in sembollerinden biri haline gelen ve yüzünün ortasında yarık olan (Yılan saçlı kadın) Medusa, Yunan mitolojisinde yer altı dünyasının dişi canavarı olarak bilinir. Medusa, kendisiyle yüz yüze geleni taşa çevirme yetisine sahiptir. Antik dönemde çok sık kullanılmasının ve önemli olmasının sebebi budur.

Meşhur olan, Medusa sembolü tapınağın giriş bahçesinde yer almaktadır.

Tapınağın giriş ücreti 30₺

Müze kart geçerli

Ziyaret saatleri : 1 Nisan- 1 Ekim (Yaz dönemi)

Giriş saati : 09:00-20:00

1 Ekim- 1 Nisan (Kış dönemi)

Giriş saati : 08:30- 17:00

İyi gezmeler ❤️

Editör: Fatih Düz – 12.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Rumeysadogan tarafından yazıldı

Lisede gazetecilik bölümü okumuş fakat üniversite için tekrar dil bölümünü seçip turizm rehberliği okudum. Lise 3.sınıfta birçok Avrupa ülkesi görme fırsatım oldu. Gazetecilik okuduğum dönemlerde yerel bir dergide staj yaptım. Üniversite yıllarında katıldığım bir yazarlık kursuyla aynı zamanda yerel gazetede yazılarım yayımlandı. Edebiyatı yazı yazmayı ve farklı dilleri öğrenmeyi seviyorum.

ModeratörMakale YazarıGaleri SahibiÜyelik YılıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği, Bize Ne Anlatmak İstiyor?

    Çocuk İstismarı Nedir? Çocuklarımızı Nasıl Koruyabiliriz?