içinde

Johannes Vermeer | İnci Küpeli Kadın Tablosu

Hollandalı sanatçı Johannes Vermeer’in ünlü yağlı boya tablosu İngilizce “Girl with a pearl earring” Türkçeye çevirisi ise “İnci Küpeli Kadın” olan bu tablodaki kadın öznenin o gizemli bakışını birçok kişi ezberlemiştir. 1665 yılında yapılmış olan bu tablo, yüzyıllardır hayranlık ve inceleme konusu olma özelliğini taşımaktadır.

Tablonun mimarı olan Hollandalı Barok tarzı benimseyen ressam Johannes Vermeer‘i diğerlerinden ayıran en önemli özellik şudur ki; kendisinde var olan yeteneğiyle soyluların resimlerini yaparak zengin olabilecekken günlük hayatı kendi evinde resmetmeyi tercih etmesi olduğu söylenmektedir.

Yaşamı süresince yaptığı resimlerin bir kısmı manzara resimleri, bir kısmı ise evde yaptığı iç mekan resimleridir. Vermeer’in resim yapmayı kimden öğrendiği, bu sofistike tekniğini nasıl geliştirdiği tam anlamıyla bilinmemektedir. Ressam Vermeer depresyona girdi, henüz genç yaşındayken sadece 43 yaşında cinnet geçirip ölmüştür.

İnci Küpeli Kadın Tablosu, karanlık bir fonun önünde oturan genç bir kadının siluetinden oluşmakta olup görünüşü ile önemsiz olsa da, bu sade ve sığ arka plan, figürün krem rengi cildi, sabitlenmiş yarı saydam gözleri ile güzel bir zıtlık oluşturmaktadır.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Mauritshuis Kraliyet Resim Galerisi’nde sergilenen “İnci Küpeli Kadın Tablosu”nun en büyük ilgi çekiciliği, tablonun kendine has özel bir bilinmeyen hikayesi olabilme ihtimalidir.

Genç kadının sabit bakışları ile sol tarafta bulunan şekilsiz, büyük boy beyaz inci küpe, dönemin yadsınamaz bir zenginliğin sembolü olduğu düşünülmektedir.

İşte tablo, ustaca barok tarzında yapılmış barok bir başyapıt olarak kabul edilmektedir. Tabloda resmedilen kadın Vermeer’in karısı veya hizmetçisi olabilir, sanat dünyasında birçok kişi tarafından Kuzey’in Mona Lisa’sı olarak adlandırılan “İnci Küpeli Kadın” tablosunun öznesi olan kadının kimliği bilinmemektedir.

İnci Küpeli Kadın Tablosu en ünlü tablolar arasında yer almaya devam etmektedir.

Bugünde İnci Küpeli Kadın Tablosu, dünyanın en ünlü tablolarından biri olmaya devam etmekte olup büyüleyici ve çekici estetiğiyle dikkat çekmektedir.

Kuzeyin Mona Lisa‘sı olarak adlandırılan bu tablo bunun yanı sıra estetik açıdan da harika bir eser olma özelliğini taşımaktadır.

Bu sanat eseri nasıl bir hayal gücü ile ortaya çıkmış veya kim ve kimlerden ilham alınmışsa yüzü ayçiçeği gibi açmış kadife tatlısı bir insan silüeti çıkmıştır ortaya.

Aslında benim fikrime göre tabloda yer alan kadının bu bakışının sebebi yaşanmakta olan muhtemel bir ayrılık olabilir. Kadın giderken sanki son kez bakayım dercesine arkasını döner ve bu bakış ortaya çıkmış gibi gelir her zaman bana. Benim yorumum bu şekilde bu tabloya yönelik eser bunu anlatmıyor da olabilir fakat bu sadece şu an hissettiğim şey. Tabii bu sadece bir tahmin hepimizin de bu tablonun hikayesine dair düşündüğümüz bir hikaye vardır muhakkak.

Edvard Munch’ın Çığlık Tablosu ile birlikte İnci Küpeli Kadın Tablosu en hoşuma giden tablolardan biri olma özelliğini taşımaktadır.

Editör: Melike Bay – 10.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Şarkı Tavsiyesi: Chinawoman – Party Girl

    Deney: Rastgele Gürültü Simülasyonu İnsanların Daha İyi Öğrenmesini Sağlıyor