içinde

MuhteşemMuhteşem

Hedefinize Ulaşmak İçin “SMART” Tekniği

Kendimize her yılın başında ve hatta her hafta başı yeni hedefler koyarız ancak bu hedeflerin bir çoğuna ulaşamayız. Peki  bu hedeflere ulaşmanın bir yolu yok mu? Birçok teknik olsa da benim de sıklıkla kullandığım bir teknikten bahsetmek istiyorum sizlere: Smart tekniği

1)Spesific: Spesifik

2)Measurable: Ölçülebilir

3)Achievable: Ulaşılabilir

4)Relevant: İlgili

5)Time-Bound: Zaman Sınırlı

Smart tekniğinin açılımına kısaca göz attıktan sonra şimdi tek tek başlıkları örneklerle açıklayalım.

Hedef tanımlanmış olmalı

Hedefe ulaşmanın ilk yolu hedefinizin oldukça belirli olmasıdır. Bunun için hedeflediğiniz şeyi oldukça daraltıp spesifik hale getirmeniz gerekir.

Örneğin, bu yıl yazılım öğrenmek istiyorum demek yerine bu yıl pyhton yazılım dilini öğrenmek istiyorum demek daha tanımlı bir hedeftir..

Ölçülebilir olmalı

İlerlediğinizi ölçemediğiniz bir süreç sizin hem motivasyonunuzu düşürür hem de hedefe uzaklığınızı bilmemek sizi yorabilir.

Bu yüzden hedefinize yönelik çalışırken kendinizi test edebilmeniz gerekir.

Mesela İngilizce öğrenmeye başlayan biriyseniz kur (B1,C1 vs.) sınavlarıyla kendinizi ölçmeniz gerekir. Böylelikle ne kadar ilerlediğinizi görmüş olursunuz.

Ulaşılabilir olmalı

Hedefle hayalin arasındaki en önemli fark ulaşılabilir ulaşılabilir olmasıdır. Yani gerçekçilik payı hedefe ulaşmakta göz ardı edilemez.

Örneğin bu yıl 100 kitap okumayı hedeflemek yerine geçen yıl kaç kitap okuduğunuza bakarak ve o yılki yoğunluğunuza göre bir hedef belirlemeniz daha gerçekçi ve ulaşılabilirdir.

(Bu hatayı çok kez yapmış birisi olarak bu yöntemin çok işime yaradığını söyleyebilirim. Geçen yıl yirmi kitap okumuşum ve bu yılki hedefimi kırk kitap olarak belirledim.)

İlgili olmalı

Gerçekleştirmek istediğiniz hedef bir anlık heves mi yoksa gerçekten hayatınızda istediklerinizle mi ilgili? Bu soruyu cevaplamak zor olsa da aslında yaptığımız işleri yarı yolda bırakmamızın en büyük sebeplerinden birisinin ardında bu sorunun cevabı yatıyor. İstekleriniz bazen hedefiniz için gereksiz olabilir veya amaç sandığınız şeyler hedefe ulaşmanız için birer araç olabilir. Dolayısıyla bir hedef koyarken kendinize bazı soruları sormalısınız:

Hedef koymadan önce bu gerçekten istediğim bir şey mi? Şu an doğru zaman mı? Mevcut sosyo-ekonomik ortamda uygulanabilir mi?

Zaman sınırlı olmalı

Parkinson yasasının ilk kuralı bize der ki :

“Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.”

Bu olayı çoğu zaman sınavlara çalışırken yaşarız. Konular gözümüze çok gözükür ve 3-4 güne böleriz. Halbuki sınavdan önceki son gece çalışıp sınava girdiğimizde fark ederiz ki konular o kadar da çok değildir. Biz bir gecede bitebilecek konuları üç güne bölmüşüzdür ve büyük ihtimalle   yetiştirememişizdir. Aynı bu örnekteki gibi kısa sürede bitebilecek hedefinizi bir yıla yayarsanız gözünüzde büyür ve gerçekleşme olasılığı düşer. Bu yüzden oldukça sınırlı ama gerçekçi bir zaman hedefi belirleyin.

Umarım hedeflerinize SMART tekniğiyle beraber kolayca ulaşabilirsiniz.

Editör: Sümeyye Özmen – 08.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

walterbshp tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Güçlü Kadınların Eş Olarak Daha Zayıf Erkekleri Seçme Eğiliminin Nedeni

    Mevzubahis Vatansa, Gerisi Teferruattır Sözüyle Yola Çıkan Vatanını Sevenler Federasyonu!