içinde

MuhteşemMuhteşem

Bir Lev Tolstoy Eseri | İnsan Ne İle Yaşar?

Lev Tolstoy Rusya’nın Tula şehrinde, Yasnaya Polonya adlı konakta hayata gözlerini açmıştır. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi olan Lev Tolstoy,  İnsan Ne İle Yaşar eserini 1885 yılında kaleme alıp yayınladığı kısa hikayedir.

Tolstoy’ un ünlü bir eseridir diyebiliriz. Daha önce okumak istediğim, methini sürekli duyduğum fakat bir türlü okumak için doğru vakti bulamadığım bir Tolstoy yapıtıdır.

Bu aralar sürekli karşıma çıkması ve açıkçası hikayenin kahramanı Pahom’u serüvenini merak etmem ilgimi oldukça çekmişti ve okumaya karar verdim, artık Pahom ile tanışma vakti gelmişti.

Hikayede anlatılan kahraman Pahom, aç gözlü bir  çiftçi olarak karşımıza çıkmaktadır. Pahom’un ibretlik hikayesini ilk okuduğumda oldukça çok ilgimi çekmişti.

Yazarın eserde ele aldığı konular arasında aç gözlülük, doyumsuzluk ve sevgi kavramlarını sağlam bir şekilde kitabındaki dünyada okuyucuya başarılı bir şekilde yansıtmış olan Tolstoy, eserinin içinde birkaç kısa öykü vererek de adeta okuyucuya ders vermek ister gibi kaleme aldığı bu eserini severek okudum.

Toplam 4 hikayeden oluşan bir kitap, Lev Tolstoy eserinde yer alan hikayeler sırasıyla şöyledir; İnsan Neyle Yaşar, Tek Kıvılcım Tüm Evi Kül Eder, İnsana Ne Kadar Toprak Lazım ve Efendi ile Uşak’tır.

Bu dört öykünün her birini okurken fazlasıyla anlamlar çıkarılması gereken, bir ömür hatırlanabilecek dersler, mesajlar içeren, insanın bu hayatta en önemli şey olan sevgiyle yaşayabileceğini anlatan bir eserdir.

Genç, yaşlı diye ayırt etmeden tüm okuyuculara hitap eden eser, insanın kendine dışarıdan bir gözle bakabilmesini ve hayatın belki de en önemli sorularını kendisine sorabilme olanağını okuyucuya sunmaktadır.

Eserde yer alan tüm hikayeler insanın özünde var olan iyilik, aç gözlülük, kazanmaya bağlı oluşan hırs ve her anlamda birleştirici bir güç olan sevgi kavramlarını irdeleyici bir şekilde ele almaktadır.

Eserin yazarı olan Lev Tolstoy’un akıcı bir dil ile kaleme aldığı eseri oldukça sürükleyici bir şekilde okunmaktadır. İçerisinde çıkartılabilecek onlarca ders barındırması sebebiyle de tekrar tekrar okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Hikayelerin içinde var olan karakterlerin davranışlarının yanlış olduğunu, insanın yanlış olduğunu bildiği halde bu yanlışlara nasıl saplandığını çarpıcı bir dille anlatmaktadır Lev Tolstoy.

Benim çok severek ve keyifle okuduğum bir Lev Tolstoy eseri oldu “İnsan Ne İle Yaşar” eseri.

Hikayelerin çoğunda okuduğunuz zaman sizin de anlayacağınız gibi genel anlamda yazarın ”İnsan Ne İle Yaşar?” sorusuna verdiği cevap merhamet ve sevgi olmaktadır.

Yazar kaleme aldığı her bir hikayesinde ders niteliğinde sonuçları okuyucuya başarılı bir şekilde sunarak paranın, malın, mülkün önemsiz olduğunu, sevginin ve iyiliğin her zaman kazandırdığı olgularını Tolstoy güzel ve etkileyici bir şekilde işlemiştir ki okuduktan sonra resmen hayata daha farklı bakmanızı sağlamaktadır.

Kitaptan birkaç alıntı yapmak istiyorum:

“İnsanlar, kendilerine baktıkları için yaşadıklarını sansalar da aslında sadece sevgiyle yaşadıklarını anladım. Seven kişi, Tanrı’ya yaklaşır ve Tanrı da ona yaklaşır. Çünkü sevgi Tanrı’nın ta kendisidir.”

“Anladım ki, insanlar kendilerini düşünerek yaşıyor gibi görünse de, hakikatte onları yaşatan tek şey sevgidir.”

Lev Tolstoy’un bu eserinin okumayanlar için iyi bir tavsiye olduğunu düşünüyorum.

Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar dilerim.

Editör: Sümeyye Özmen – 06.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bilim İnsanları: 'Elmas Yağmuru' ile Uzak Dünyaların Evreni Doldurabileceğini Söyledi

    En Sevdiğiniz Ay Görüntüsüne Göre Kişiliğinizi ve Zayıf Yönlerinizi Öğrenebilirsiniz | Seç Bakalım