içinde

HavalıHavalı

Bilim İnsanları: 'Elmas Yağmuru' ile Uzak Dünyaların Evreni Doldurabileceğini Söyledi

Bilim insanları; Uranüs ve Neptün’ün derinliklerinde oluştuğuna inanılan garip yağışları yeniden oluşturmak için plastik kullandıktan sonra, evrendeki gezegenlere elmas yağabileceği kanısına vardılar. Bilim insanları daha önce aşırı yüksek basınç ve sıcaklıkların hidrojen ve karbonu buz devlerinin yüzeyinin binlerce kilometre altında katı elmaslara dönüştürdüğünü teorileştirmişti.

Science Advances’te yayınlanan yeni araştırmada, karışıma oksijen eklenerek “elmas yağmurunun” düşünülenden daha yaygın olabileceğini gözler önüne seriyor.

Neptün ve Uranüs gibi buz devlerinin Güneş Sistemimiz dışındaki en yaygın gezegen şekli olduğu düşünülüyor, bu da Evrende elmas yağmuru olabileceği anlamına geliyor.

Almanya’nın HZDR araştırma laboratuvarında fizikçi ve çalışmanın yazarlarından biri olan Dominik Kraus, elmas yağışının Dünya’daki yağmurdan oldukça farklı olduğunu söyledi. Gezegenlerin yüzeyinin altında, elmasların oluştuğu ve 10.000 kilometreden (6.200 mil) daha aşağıda, potansiyel olarak Dünya büyüklüğündeki çekirdeklere yavaşça inildikçe zeminin “sıcak, yoğun bir sıvı” olduğuna da inanılıyor.

Kraus, AFP’ye verdiği demeçte, düşen elmasların “yüzlerce kilometre veya daha fazla” yayılması mümkün geniş katmanların olabileceğini söyledi. Aynı zamanda “Bu pırlantalar parlak olmayabilir ve “yüzük üzerindeki güzel bir mücevher” gibi görünemeyebilir”, dedi.

Süreci tekrarlamayı amaçlayan araştırma ekibi, gerekli karbon, hidrojen ve oksijen karışımını, her gün gıda ambalajları ve şişeleri için kullanılan, hazır bir kaynak olan PET plastikte buldu. Kraus, araştırmacıların çok temiz PET plastik kullanırken, “ilk olarak deneyin Coca-Cola şişeleriyle çalışılması gerektiğini” söyledi. Ekip daha sonra California’daki SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda plastik üzerinde yüksek güçlü bir optik lazer kullandı.

Kraus, “İnanılmaz parlaklığa sahip, çok kısa X-ışını flaşların, nanoelmasların (çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük minik elmasların) sürecini izlemelerine izin verdi, dedi.

“Bu gezegenlerde büyük miktarlarda bulunan oksijen, karbondaki hidrojen atomlarını emmeye gerçekten yardımcı oluyor, bu yüzden bu elmasların oluşması aslında daha kolay” diyerek sözlerine ekledi.

Nanodiamonds yapmanın yeni yolu nedir?

Deney, ilaç dağıtımı, tıbbi sensörler, invaziv olmayan cerrahi ve kuantum elektroniği dahil olmak üzere geniş ve artan bir uygulama yelpazesine sahip olan nanoelmasları üretmenin yeni bir yolunu bizlere gösteriyor.

SLAC bilim insanı ve ortak yazar Benjamin Ofori-Okai, “Nanodiamondların şu anda yapılma şekli, bir grup karbon veya elmas alıp patlayıcılarla patlatmaktır” dedi. “Lazer üretimi, nanoelmas üretmek için daha temiz ve daha kolay kontrol edilen bir yöntem sunabilir” diye ekledi.

Elmas yağmuru araştırması varsayımsal olmaya devam ediyor çünkü Güneş Sistemimizdeki en uzak gezegenler olan Uranüs ve Neptün hakkında çok az şey biliniyor.

Sadece bir uzay aracı – NASA’nın 1980’lerdeki Voyager 2’si – iki buz devinin yanından uçtu ve geri gönderdiği veriler hala araştırmalarda kullanılıyor.

NASA, gezegenler için muhtemelen önümüzdeki on yılda başlayacak olan potansiyel yeni bir misyonun ana hatlarını çizdi.

Kraus, “Bu harika olurdu,” dedi.

On veya iki yıl sürse bile, daha fazla veriyi dört gözle beklediğini söyledi.

Kaynak; Science Advances.

Editör: Ece Altaylıgil – 06.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Ölümsüzlüğü Bulan Bu Hayvan Hakkında Bilim İnsanları Şaşkınlığını Gizleyemiyor

    Bir Lev Tolstoy Eseri | İnsan Ne İle Yaşar?