içinde

MuhteşemMuhteşem

Bir Jose Saramago Eseri: Körlük

Bir Jose Saramago eseri olan Körlük, Nobel Edebiyat Ödülüne de sahip bir eserdir. Portekizli yazar José Saramago’nun 1995 yılında kaleme aldığı roman bilim kurgu, gerilim, çoğunlukta ise psikolojik bir romandır. 1998 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülen bu eser Jose Saramago’nun en ünlü romanlarından birisidir.

Bugünkü yazımda keyifle okuduğum kurgusunun işleyişini çok beğendiğim bir kitap olan Körlük hakkındaki görüşlerimi paylaşacağım.

Aslında açık söylemek gerekirse kitabı hem okuduğumu düşünüyorum. Böylesi güzel ve başarılı bir eseri bu denli geç okuduğum için bir tık pişmanım. Fakat okuduğum içinde oldukça mutlu hissediyorum. Postapokaliptik tarzına bayılıyorum ve daha önce bu esere denk gelmemek beni oldukça şaşırtmıştı.

Okuduğum ilk Jose Saramago eseridir. Kitabı okuyup etkilenmemenin mümkün olmadığını söylemek istiyorum. Distopik eserleri çok severim Jose Saramago’nun Körlük kitabı da en sevdiğim distopya romanları arasında yerini almıştır. Kitabı okumaya ara verdiğimde sanki bir dizi izliyormuşum da sonuna gelip bir sonraki bölümünde neler olacağını merak etmiş ve heyecanla okumaya başlamışımdır.

Var olan metaforlara yöneliş yapılan kurgu okuyucuya başarılı bir şekilde aktarılmıştır.

Kitap özünde aslında dehşete karşı karşıya kalan insanın, içindeki vahşete dönüşünü güzel bir biçimde açıklamaktadır.

Körlük romanı durağan olmayışının yanında çok az tasvir kullanılan bir roman olma özelliğini taşımaktadır. Kitabın bana ilginç gelen bir özelliği ise hiçbir karakterin adının verilmemesine rağmen kimsenin birbirine karışmadan akıp gitmesi beni okurken açıkçası oldukça etkilemişti.

Jose Saramago’nun en ünlü eserlerinden biri olduğunu söylemiştik genel olarak popüler olanın vasat olması kanısına bu tabuya karşı çıkan bir eserdir Körlük, popülaritesinin hakkını sonuna kadar veren bir eserdir.

Bir kere okumanın yetmeyeceği bazı eserler vardır işte bu anlamda Körlük romanı bence kesinlikle defalarca okunması gereken postapokaliptik bir romandır.

Yazar Körlük metaforunu oluşturup vermek istediği bu mesaj ile herhangi bir dehşet ortamında insanların nasıl tepki vereceğini yapabileceği şeyleri, toplumun yozlaşmasını çok güzel bir şekilde anlatmaktadır.

Jose Saramago toplum, din, ahlak, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve var olan sistem kavramlarını irdeleyerek görmenin ve bakmanın çok farklı iki eylem olduğunu okuyucuya aktarmaya çalışmaktadır.

Jose Saramago’nun çok farklı bir yazım biçimi vardır, yazar noktalama işaretlerini çok az kullanır, noktalama işaretlerinden tırnak işaretini romanında hiç kullanmamıştır.

Ben okurken çok keyif alarak okudum böylesi bir dünyanın var olması sonucunda biz insan ırkını ne gibi durumlar bekler, bizler bu durumlar karşısında ne gibi önlemler alıp tepkiler geliştirebiliriz diye düşündüm.

Bu tarz konulara ilginiz varsa okumanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Kitaptan birkaç alıntı yapmak istiyorum.

“Felaket herkesin başına aynı anda çöktüğünde bile bazı insanlar ötekilerden her zaman daha kötü koşullarda yaşar.”

“Asıl körlük umudunun tükendiği bu dünyada yaşamaktı.”

“Bence biz kör olmadık, biz zaten kördük, Gören körler mi, Gördüğü halde görmeyen körler.”

Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar dilerim.

Editör: Zehra Garipli – 03.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

vitalis tarafından yazıldı

23, intj, 5w6

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Papatyalar Hakkında Enteresan Bilgiler

    İptal Edilen Festivaller Hakkında