içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Yaz Aylarının Mucizeleri: Mor Renkli Meyveler

Blue and purple food. Berries, fruits and vegetables on a black background.

Meyve ve sebzeleri mevsimlerine göre tüketmemiz gerekir. Yaz mevsimi denince akla gelen kırmızı, mor gibi canlı renkli ve lezzetli meyveler hem iştah açıcı olması hem de içerdikleri antioksidanlar sayesinde sağlığı koruyucu etkileri bulunmaktadır. Mevsimi gelmişken tabağımızı renklendiren bu meyveleri beslenmemize ekleyerek yararlı etkilerinden faydalanmış oluruz. Bugün sizlere beş mor meyvenin sağlığa yararlarından bahsetmek istiyorum.

Yaban mersini

Yaban mersini Türkiye’de, özellikle de Karadeniz’in doğu kesiminde yetiştirilen üzümsü bir meyvedir. Yaban mersini yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir ve yüksek miktarda fenolik bileşik içerir. Yaban mersini, yüksek konsantrasyonlarda antosiyaninler ve diğer fenolik bileşikler içerdiğinden meyve ve sebzeler içinde özel bir öneme sahiptir ve aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır.

  • Yabanmersini doğal antibiyotik özelliği sayesinde idrar yollarını temizler.
  • Yüksek oranda antosiyanin içerdiği için görme kaybını engelleyici özelliğe sahiptir.
  • Beyin hücrelerini ve sinirlerini korur ayrıca hafızayı güçlendirir. Özellikle alzheimer hastalığına karşı koruyucudur. Düzenli olarak yaban mersini tüketen çocukların öğrenme kapasitesi de arttığı belirlenmiştir.
  • Lif oranı ve antioksidan açısından zenginliğinden dolayı LDL kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarından korur.
  • Yüksek lif içeriğinden dolayı sindirim sistemini düzenler ve kabızlığa faydalıdır.
  • C vitamini açısından zengin olmasından dolayı kolon, rahim ve karaciğer kanserine karşı yararlıdır.
  • Metabolizmayı düzenleyerek sakinleştirir, böylece doğal antidepresan görevi görür. Rengi koyulaştıkça içeriğinin zenginliği de artmaktadır.

Her gün beslenmenize yaban mersinini de eklemeniz hem C vitamini hem de lif ve antioksidan ihtiyacınızı karşılamanızı sağlar.

Böğürtlen

Böğürtlen, besin değeri açısından çok önemli ve sağlık için gerekli olan mineral ve vitaminleri yüksek miktarda içerir. Böğürtlenin 100 gramında 4-6 gram lif içerir. Bu oran başta muz, armut ve elma olmak üzere birçok meyve türünden daha yüksektir. Yüksek lif alımının kolon kanseri ve kalp hastalığına karşı koruyucu olduğu tespit edilmiştir.

  • Tanen, çözünür ve çözünmez lif içeriği yüksek olan böğürtlen, bağırsakları aktif tutar ve bağırsak iltihabını azaltarak hemoroid gibi sorunlara yardımcı olur. İçeriğindeki çözünmez lif sayesinde kalın bağırsaktaki suyu emerek kabızlık sorununun çözülmesine yardımcı olur.
  • Böğürtlen, C, E vitaminleri, antioksidan özellikleri ve sağlıklı yağ bileşimi ile mucize bir meyvedir. Cildinizin doğal şifacıları olan bu destekçiler, yağ dengesinin korunmasına ve kolajen üretimine yardımcı olur. Zengin besin değeri ile böğürtlen, cildi onarmak ve yapısını korumak için doğal bir yardımcıdır.
  • Böğürtlenin iltihap önleyici ve kurutma desteği ile vücudunuzdaki iltihaplanmayı azaltabilir ve enfeksiyonlarla güçlü bir şekilde savaşabilirsiniz. Antibakteriyel özelliği olan böğürtlen, serbest radikallerin vücuda zarar vermesini önlemeye yardımcı olur.

Günlük bir kase böğürtlen yemek, antioksidan alımınızı artırmanıza yardımcı olmakta aynı zamanda hastalıklarla mücadele ederek vücudu koruduğu bilinmektedir.

Siyah Üzüm

Özellikle üzüm ve pekmezin içermiş olduğu demirin insan vücudunun çok iyi bir şekilde kullanabildiği (+2) değerli demir formunda olması, demir emilimi açısından oldukça önemlidir. Vitamin açısından taze üzüm incelendiğinde başta B1 vitamini olmak üzere B5, B6, biotin ve folik asit bulunur. Farklı meyve suları üzerinde yapılan araştırmalar nedeniyle siyah üzüm suyu miktar ve antioksidan kapasite açısından en zengin meyve suyu çeşidi olarak belirlenmiştir.

  • Üzüm suyu çok değerli bir besindir ve özellikle anne sütünün bebekler için yeterli olmadığı durumlarda tavsiye edilir.
  • Araştırmalar, üzüm suyunun fiziksel ve zihinsel yaşlanmayı geciktirebileceğini göstermiştir.
  • Doymuş yağın aşırı alımı, birçok ülkede koroner arter hastalığından artan yüksek ölüm oranı ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Ancak Fransa’nın bazı bölgelerinde durum bu şekilde değildir  ve bu paradoks şarap tüketimi ile ilişkilidir.
  • Kırmızı şarap, pek çok flavonoid maddeler içermektedir. Kırmızı üzüm suyu beyaz üzümlere göre daha fazla miktarda flavanoid içerir.
  • Yapılan birçok bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, kırmızı şarap alımı ile kandaki antioksidan aktivite seviyesi yükselmektedir.
  • Siyah üzüm konsantresi olarak bilinen Enoant son yıllarda kanser tedavisi gören (kemoterapi alan) hastaların düşen kan değerlerini yükseltmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiye edildiği bilinmektedir.

Mürdüm eriği

Halk arasında “bardak eriği”, “kara erik” , “mor erik” gibi adlarıyla da bilinen mürdüm eriği Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Mürdüm eriği Potasyum , fosfor, bakır , manganez ve magnezyum  gibi minerallerin yanı sıra A, C ve E vitaminlerini içeren sağlıklı meyveler arasındadır.

  • Mürdüm eriği, bağışıklığı güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.
  • Vücuttaki östrojen seviyesini dengelediği için regl düzensizliği görülen kadınlarda mürdüm eriği tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • İçerdiği zengin antioksidan sayesinde mürdüm eriği kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini engeller ve özellikle Alzheimer’ın gelişimini yavaşlatır.
  • Mürdüm eriği sinirleri gevşeterek strese karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.
  • Mürdüm eriği kurusu özellikle kansızlık için kullanılan ilaçlardan sonra tüketildiğinde demir emilimini artırmaya yardımcı olduğu için kansızlığa iyi gelir.
  • Bol lif içerdiği için bağırsakların çalışmasını sağlar ve kabızlığa iyi gelir. Ayrıca etkili bir idrar söktürücü meyvedir.
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  • Mürdüm eriği, potasyum açısından zengin olması sebebiyle kasları düzgün çalıştırır ve böylece kalp kasıyla ilgili oluşabilecek hastalıkların önüne geçer.

Mürver

Mürver, özellikle alternatif ve modern tıpta yaygınca kullanılan şifalı bitkilerden birisidir. Eski Mısırlılar yanık gibi cilt yaralarını tedavi etmek için kullanırken, yerli Amerikalılar ise enfeksiyonları azaltma amacıyla kullanmıştır. Geleneksel tıpta kara mürver; terletici, balgam söktürücü, ödem attırıcı ve laksatif etkisiyle bilinir.

  • Kanserden, enfeksiyöz hastalıklardan ve diyabet gibi çeşitli dejeneratif hastalıklardan korunmada yardımcı etkisi vardır.
  • Yüksek antioksidan içeriğiyle kalp ve damar hastalıklarından korur ayrıca obeziteyi önlemede önemli etkisi vardır.
  • Mürver güçlü antioksidanları içerdiği için iltihap önleyici etkileri bulunur. Ayrıca düşük kalorilidir.
  • Önemli bir antiviral etkisi vardır bu sayede soğuk algınlığı, grip ve HIV gibi virüs kaynaklı bulaşıcı hastalıkların riskini azaltır.
  • Üst solunum yolu semptomlarının toplam süresini ve şiddetini azaltarak önemli ölçüde etki ettiği bilinmektedir.
  • Stresi azaltmaya yardımcı olur ve iyi bir antidepresan aktiviteye sahiptir.
  • Kara mürver çiçeğinin özellikle yaprakları laksatif, terletici, idrar söktürücü, balgam söktürücü olarak olarak kullanılır. Bu nedenle diğer laksatiflerle kullanımına dikkat edilerek tüketilmelidir.

Çiğ meyveleri, yaprakları ve gövdesi zehirlidir ve çiğ yenildiğinde ciddi mide problemlerine, kusmaya sebep olmaktadır. Bu yüzden mürveri pişirerek reçellerde, şarap gibi içeceklerde ve tatlılarda kullanabilirsiniz. Ayrıca mürveri bitkinin etken maddelerini içeren ilaçlarla, takviye gıdalarla, tablet, şurup, ekstre formlarında tüketmeniz de mümkündür.

Gün geçtikçe insanların diyet sağlığına verdikleri önem, sağlıklı yaşam için sağlıklı gıdaların tüketilmesi bilincini de giderek artırmaktadır. Diyet ve insan sağlığı arasındaki güçlü ilişki hakkında artan farkındalık, gelişmiş toplumlarda gıda tercihlerini önemli ölçüde değiştirmektedir. Bu durum tüketicileri, sağlıklı bir bünye için bir gıda ürününü diğerine tercih etmeye yöneltmiştir. Bu ürünler, beslenme kaynaklı hastalıkları önleyerek yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçladıkları için mükemmel gıda seçenekleridir.

Yukarıda bahsi geçen özellikler gösteriyor ki, aslında faydalı ve şifalı olanı uzaklarda aramaya gerek yoktur.

Editör: Astropower – 25.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Hilal Özgür tarafından yazıldı

Herkese Merhaba! Ben Haziran 2022'de Kırklareli Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünü onur derecesiyle bitirdim ve aynı zamanda 2021 Haziran ayında Anadolu Üniversitesi Aşçılık bölümünden mezun oldum. Online olarak Türkiye ve Dünya'nın pek çok yerine online diyet hizmeti vermekteyim. Alanımla ilgili pek çok sempozyum, seminer ve etkinliklere katıldım. Kendimi geliştirmeyi, yeni şeyler keşfetmeyi ve başkalarına öğretmeyi çok seviyorum.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Türk Adının Geçtiği İlk Metin Değişti | İlteriş Kutluk Kağan Anıtı

    Avrupa’nın Gözdesi: Viyana