içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Venüs Gezegeni Hakkında Garip Detaylar

Venüs gezegeni, insanlar cennete baktığından beri insanları büyüledi. Güneş ve aydan sonra Venüs gökyüzündeki en parlak nesnedir. Eski gökbilimciler tarafından teleskoplardan önce incelenen Venüs, antik çağda insanlar tarafından bilinen ve ilahi olarak kabul edilen beş gezegenden biriydi. Adı, Roma aşk tanrıçasından geliyor, ancak eski yıldız gözlemcileri Venüs’ün iki yıldız olduğunu düşündüler: bir sabah yıldızı ve bir akşam yıldızı, adını gezegenin ortaya çıktığı zamanlardan almıştır.

Teleskobun ve diğer teknolojilerin ortaya çıkışı, gezegenin daha fazla araştırılmasına izin verdi. 1920’lerde gezegenin kalın bulutlarla kaplı olduğu ve 1930’larda karbondioksitle dolu olduğu doğrulandı. ” Venüs ” kitabı, bu erken keşiflerin bilim adamlarını gezegende bol miktarda su olması gerektiği konusunda spekülasyon yapmaya yönlendirdiğini iddia ediyor. Venüs ikinci bir dünya mıydı? Yazarlar bu fikri aldı ve onunla birlikte koştu. Örneğin, Edgar Rice Burroughs 1930’larda Venüs’te geçen, canavarlar, kahramanlar, prensesler ve uçsuz bucaksız ormanların üzerine inşa edilmiş şehirler içeren bir dizi macera romanı yazmaya başladı.

Ama ne yazık ki, bilim ilerledikçe, Venüs’te bunların hiçbirinin uzaktan mümkün olmadığını öğrendik. Aslında Venüs, güneş sistemindeki en uç yerlerden biridir. Dünya’ya en yakın gezegenin kurgudan daha garip ayrıntılarına bir göz atalım.

VENÜS, DÜNYA’NIN KÖTÜ İKİZİ

Venüs karasal gezegenlerden biridir. Bu, esas olarak sert yüzeyli kayalardan oluşan bir gezegen olduğu anlamına gelir. Venüs’ün yanı sıra, karasal gezegenler Merkür, Dünya ve Mars’ı içerir. Venüs, güneşe en yakın ikinci gezegendir ve Dünya’nın astronomik kapı komşusudur – Dünya Homer Simpson olsaydı, Venüs Ned Flanders olurdu.

Hiçbir gezegen yaklaşamaz. Venüs’ün Dünya’ya göre yörüngesinde nerede olduğuna bağlı olarak, 162 milyon mil kadar uzakta veya 24 milyon mil kadar yakın olabilir. Venüs’ün yörüngesinin Dünya’dan daha güneşe daha yakın olması, gezegenin görünüşünün çoğunu sabah veya akşamın erken saatlerinde gökyüzünde yapıyor.

Venüs’ü merak uyandıran şey de boyutudur. Venüs kütlesi, boyutu ve yoğunluğu bakımından Dünya’ya çok benzer. Ekvatorda 3.760.4 mil yarıçapı ile Dünya’nın yaklaşık % 95’i büyüklüğünde, kütlesi ise % 81,5’i kadar. Venüs yerçekimi, Dünya’nın yerçekiminin yaklaşık % 90’ında çalışır; bu nedenle, Venüs’te biraz daha hafif olurdunuz ama fazla değil. Tüm bu benzerlikler ve yakın konumu, bazılarının Venüs’ü “Dünya’nın ikizi” olarak adlandırmasına neden oldu. Ancak Avrupa Uzay Ajansı tarafından “Dünya’nın kötü ikizi” olarak daha uygun bir takma ad verilir.

VENÜS ZEHİRLİ BİR ATMOSFERE SAHİPTİR

Bir teleskoptan Venüs’ün bulutlu ve parlak atmosferi onu gökyüzünde bir mücevher gibi gösterse de, bu astronomik parıltıdan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekir. NASA’ya göre, Venüs’ün atmosferi %96 karbon dioksittir ve bu da anlaşılır bir şekilde yüzeyini gizler. Bu arada bulutları sülfürik asit içerir.

Gezegenin atmosferi son derece kalın ve bu da inanılmaz miktarda atmosferik basınç yaratıyor. Venüs’ün yüzeyinde duracak olsaydınız, Dünya’da deniz seviyesinde hissedeceğiniz baskının 95 katını yaşarsınız. Bunun ne kadar aşırı olduğunu anlamak için, aynı miktarda baskıyı hissetmek için Space.com, denizin 3.000 fit altına dalmanız gerektiğini söylüyor.

Bir tutamdan fazla kükürt içeren bu inanılmaz derecede ağır karbon dioksit karışımı, herhangi bir kabusa layık fenomenler üretir. Örneğin NASA, Venüs’ün olağandışı yıldırımlara sahip olduğunu bildiriyor. Normalde yıldırım, su içeren bulutlar tarafından üretilir. Ancak Venüs’te, sülfürik asit bulutları bir şekilde yıldırımını yaratır, bunu yaptığı bilinen tek gezegendir. Ayrıca, eğer gözlemlenirse, şimşek turuncu görünecektir, çünkü Houston Uzay Merkezi’nin açıkladığı gibi, gezegenin kalın bulut örtüsü diğer ışık renklerini filtreler.

VENÜS GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ EN SICAK GEZEGENDİR

Günümüzde, sera gazı emisyonlarını kontrol etmek için küresel bir hareket var. Atmosfere salınan belirli gazlar, bir sera gibi ısıyı hapseder. Bunun küresel sıcaklıkları yükseltme ve çevresel tahribata neden olma etkisi vardır. Dünyada, karbondioksit dünyanın önde gelen sera gazıdır. Şu anda Space.com bize atmosferimizdeki karbondioksit miktarının yüzde ½’den az olduğunu ve aşırı hava koşulları yaratmak için sadece biraz daha fazlasının gerektiğini söylüyor.

Belirtildiği gibi, Venüs’te karbondioksit, atmosferinin % 96’sını oluşturur. Venüs özünde bir ısı emicidir. Space.com, Venüs yüzeyinde ortalama sıcaklığın 872 derece Fahrenheit olduğunu bildiriyor – kurşunu eritecek kadar sıcak. Bu, güneşe en yakın gezegen olan Merkür’den bile daha sıcak. NASA, bu sıcaklığın Venüs’ü Güneş dışındaki güneş sistemindeki en sıcak gezegen yaptığını iddia ediyor.

Venüs’teki sıcaklıklar yüzeyde oldukça tutarlıdır, ancak siz gezegenden ayrılırken soğur. Gezegenin üst atmosferinde -109,4 F ile -343,4 F arasında değişen sıcaklıklarla karşılaşabilirsiniz. Yani bir balonla Venüs yüzeyine inecek olsaydınız, Hades’ten daha cehennem gibi bir ısıyla boğulmadan önce aşırı soğuk deneyimlerdiniz. Bu nedenle, gezegene iniş yapanlar en fazla saatlerce dayanabiliyor.

VENÜS’ÜN MEVSİMLERİ YOKTUR

Dünya’da, kutuplardan birinden ekvatora seyahat edecek olsaydınız ya da tam tersi olsaydı, haklı olarak keskin sıcaklık değişiklikleri görmeyi beklersiniz. Ve Dünya’nın çoğu yerinde, sadece hareketsiz durup bir yıl yaşayacak olsaydınız, yıl boyunca iklimde değişiklikler görmeyi beklerdiniz. Bunlar mevsimler.

NASA , her gezegenin mevsimleri değişen derecelerde farklı şekillerde yaşadığını açıklıyor. Mevsimlerin ana nedeni, bir gezegenin ekseninin eğik olmasıdır. Örneğin, Dünya’nın eğimi 23,5 derecedir, yani yörüngedeyken güneşe doğru daha fazla eğimli olan taraf daha fazla enerji emer. Bu olduğunda, Dünyanın bu tarafında yaz yaşanır. Ancak Venüs sadece 2,6 derece eğilir (Kozmos başına). Bu, gezegen güneşin etrafında dönerken, Venüs’ün her iki tarafının da her zaman aynı şekilde maruz kaldığı anlamına gelir; yani mevsimler yoktur.

Venüs’te mevsimleri engelleyen bir diğer faktör de sera gazı atmosferi. Universe Today, Venüs’teki kalın karbon dioksit katmanlarının, ısıyı, Venüs’ün yüzeyinde, kutupları ve ekvator arasında kayda değer bir fark olmaksızın cehennem gibi sıcak olacak şekilde hapsettiğini belirtiyor.

VENÜS GERİYE DOĞRU DÖNÜYOR

Venüs’ün en tuhaf özelliklerinden biri dönüşüdür. Gezegene kuzey kutbundan bakarsanız, Dünya dahil neredeyse tüm gezegenler saat yönünün tersine döner. Bu ilerleme veya doğrudan rotasyondur. Güneş sisteminin doğuşundaki olaylar nedeniyle çoğu gezegen bu şekilde döner.

Ancak Venüs, retrograd olarak adlandırılan saat yönünde döner. Sadece gaz devi Uranüs de bu yönde dönmektedir. Bu, Venüs’te olsaydınız ve kalın atmosferin ötesindeki güneşi görebilseydiniz, güneş batıdan doğar ve doğudan batardı.

Venüs’ün neden tersine döndüğü tam olarak anlaşılamadı, ancak üç olasılık var:

  • Uzun süredir devam eden bir hipotez, tarihinin bir noktasında Venüs’ün bir gezegen kadar büyük olabilecek bir nesne tarafından çarpıldığıdır. Ortaya çıkan afet, gezegenin ters yönde dönmeye başlamasına neden oldu.
  • İkinci bir teori, gezegenin çekirdeğindeki jeolojik hareketin sürtünmeye neden olduğu ve bunun da gezegenin geriye doğru dönmesine neden olduğudur.
  • Son bir teori, gezegenin ilerlemeye başladığı, ancak çeşitli karmaşıklıklar nedeniyle zamanla yavaşladığı ve geriye dönük dönüşüne yerleştiğidir.

VENÜS’TE BİR GÜN BİR YILDAN UZUNDUR

Venüs yanlış yöne dönebilir, ancak bunu çok yavaş yapar. Tek bir Venüs günü 243 Dünya günüdür. Dönme çok yavaş olduğu için, bu, çoğu gezegeni basık küreseller gibi biraz ezilmiş yapan olağan merkezkaç kuvvetlerinin gerçekten Venüs’te devreye girmediği anlamına gelir. Mükemmele yakın bir küre.

Daha da garip olan, Venüs’te bir yılın, yani güneş etrafındaki bir yörüngenin tamamlanmasının 224.7 Dünya günü olmasıdır. Aslında, Venüs’te bir yıl ve bir gün neredeyse aynı şeydir. Venüs’te bir uzaylı uygarlığı olsaydı nasıl bir takvim oluşturabileceklerini düşünmek baş döndürücü.

Bu yavaş dönüşün nedenlerine ilişkin nedenler sunulur. Riverside’daki California Üniversitesi, Venüs’ün kısmen gelgitle güneşe kilitlendiğini öne sürüyor. Bu, büyük bir cismin daha küçük bir cismi yer çekimsel esaretinde tutmasıyla meydana gelen bir olgudur. Sonuç, nesnenin aynı tarafının her zaman diğerine dönük olmasıdır.

Örneğin, Ay ve Dünya gelgitler içinde kilitlidir, bu yüzden ayın karanlık yüzünü asla görmeyiz. Nature’da yayınlanan araştırma, gelgit kilitlenmesinin, yavaş dönüşün daha az ılıman iklimleri teşvik ettiği için Venüs’ün ikliminin neden bu kadar aşırı olduğuna dair kısmi bir açıklama olabileceğini öne sürüyor.

Editör: Astropower – 17.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Özgenç Ege Erdemir tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Ötekileştirilen ve Soyutlanan Topluluk: “Çingeneler”

    Chemtrail Komplo Teorisinin “İzini” Sürmek