içinde

ÜzgünÜzgün

Ölüm Yıldönümünde Sinemanın Gülen Yüzü Robin Williams

Sinemaya Ölü Ozanlar Derneği, Can dostum, Günaydın Vietnam gibi muhteşem filmler kazandıran komedyen olarak bilinse de inanılmaz güzel dram filmleri de olan Robin Williams, 8 yıl önce bugün intihar ederek yaşamına son vermişti. Oysa filmlerinde hep hayat dolu, hep güldüren, hele Neşeli Ayaklar ve Alaaddin gibi animasyon filmlerde tatlı sesi ile herkesi eğlendiren sinemanın güler yüzlü adamıydı.

Robin Williams, Efsane  komedi yeteneği ile sadece Amerika’yı değil tüm dünyayı güldüren komik adam, tuhaf ifadeleri, büyüleyici sakarlığı ve masum ama esprili diyalogları nedeniyle hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından eşit derecede sevilen Amerikalı bir aktör ve komedyendi. Bir komedyen olarak daha ünlü olmasına rağmen, Williams çok ciddi ve dram dolu bir rolü, bir komedide olduğu kadar kolaylıkla başarabilen çok yetenekli bir kişilikti. Gıptayla bakılan Akademi Ödüllerine üç kez aday gösterildi, bir kez de ‘Good Will Hunting’ filmindeki çok beğenilen performansıyla kazandı. Üst düzey bir yöneticinin oğlu olan şov dünyası, genç Robin için beklenmedik bir kariyer yolu gibi görünüyordu. Çocukken okulda hep arkadaşlarıyla şakalaşırdı ve şakalarıyla başkalarını güldürürdü, şüphesiz sınıf arkadaşları ona “En Komik” oyu verirdi hep. Kariyerine başarıyı yakaladığı bir stand-up komedyeni olarak başladı. Bir  başarı diğerine yol açtı ve kısa süre sonra televizyonda komedi şovları yapmaya başladı. İlk sitcom ‘Mork & Mindy’ onu o kadar popüler yaptı ki, daha büyük işler yapabileceğini fark etti. Böylece sinema dünyasına girmiş ve herkesin aşık olduğu komik adam olmuştur.

Kısa süre sonra daha fazla rol teklifi geldi. 1984’te kendisini En İyi Erkek Oyuncu dalında Altın Küre Ödülü’ne aday gösterilen komedi-drama ‘Moscow on the Hudson’da Vladimir Ivanoff rolünü oynarken buldu.

1987 yapımı savaş komedi filmi ‘Günaydın Vietnam’da Silahlı Kuvvetler Radyo Servisi’nde bir radyo DJ’i canlandırdı.

1989’da muhafazakar bir akademide öğrencilerine şiir öğreterek ilham veren bir İngilizce öğretmeninin hikayesini anlatan ‘Ölü Ozanlar Derneği’ adlı drama filminde rol aldı. Film büyük bir hit oldu.

En unutulmaz komedi filmlerinden biri ‘Mrs. Doubtfire’ (1993) filminde eski karısıyla sahip olduğu çocuklara daha yakın olabilmek için kadın gibi davranan usta oyuncu unutulmaz bir rol yapıyor.

1997 yılı onun için iyi bir yıldı, çünkü sorunlu ama çok yetenekli bir genç adama danışmanlık yapan bir terapist rolünü oynadığı harika film ‘İyi Niyet Avı’nda oynama fırsatı buldu. Film ona birçok ödül kazandırdı.

One Hour Photo – 2002 uzun yıllardır bir alışveriş merkezinin fotoğraf bölümünde çalışan Sy’ın gizemli iç dünyasına odaklanıyor.

Insomnia – 2002 Küçük bir Alaska kentinde genç bir kızın esrarengiz bir şekilde öldürülmesinin ardında yatan gizemi çözmek isteyen Will Dormer ve Hap Eckhart isimli iki dedektifin hikayesini ele alan film; muazzam bir kurguyla intikam ve adalet kavramlarını bir araya getiriyor.

Sonra bir 11 Ağustos günü, evinde ölü bulunduğu haber oldu. Hepimiz bu duruma üzüldük. Ölüm nedeninin intihar olduğunu öğrendiğimde ise hem daha çok üzüldüm hem de şaşırdım. Amerikan sinemasının gülen yüzü ve güldüren adamı intihar etmişti. Eşi, Parkinson hastalığı olduğunu ve bir tür Demans’a yakalandığını açıkladı. Onu tanıyanlar ise çok uzun zamandır ,depresyon ile mücadele ettiğini anlatıyorlar, hayatının anlatıldığı belgeselde. Demek ki öyle yaşamak istemedi. Hastalıklarla herkesin mücadele şekli farklı. İşte insanların yaptığı rollerle, gerçek hayat hikayeleri çok farklı oluyor maalesef.

Ne diyordu Savaş ve Barış kitabında Lev Tolstoy 👇

“…..Herkesten çok güldü, belli ki çok acı çekiyor…”

Editör: Astropower – 11.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Nilay Tok tarafından yazıldı

İletişimci ve sosyolog. Patisever hemde pek çok. Hayat boyu hep öğrenci.

Üyelik YılıMakale YazarıYorumcu

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Rüyalar Hakkında Şaşıracağınız Anlamlar

    İngilizce Öğrenirken Yapılan En Büyük Hatalar